Бременност

5 правила за „бременна” коса

Приятелката ти, също бременна като теб, се радва на невиждана до момента гъста и лъскава грива, докато ти самата преживяваш душевна агония всяка сутрин, когато погледнеш в огледалото косата си,

5 правила за „бременна” коса

сплескана в корените и изтъняла в краищата, която стърчи неконтролируемо във всички посоки.

Ама какво става, не трябваше ли хормоните на бременността да осигурят на всички бъдещи майки страхотни коси... поне това?!

Истината

Всъщност хормоните могат да работят както в полза на косата ви по време на бременност, така и срещу нея. Зависи от вашия хормонален фон до този момент, както и от специфичните особености и нужди на организма ви. Да не забравяме също така, че част от важните хранителни вещества, снабдявали до този момент фоликулите на вашата коса, сега се пренасочват към далеч по-съществената задача да подсигурят развитието на бебчето в утробата ви. В допълнение, ако сте качили някое и друго килце, твърде е вероятно лицето ви да е напълняло и обичайната ви любима прическа да не му подхожда вече. И така, какво може да се предприеме?

1. Сменете козметиката за коса

Точно както се променя косата ви, трябва да се променят и продуктите, с които се грижите за нея. Досегашният ви шампоан за суха коса може да се окаже крайно неподходящ по време на бременност, ако корените ви са започнали доста по-интензивно да се омазняват. И обратното - ако сега косата ви е станала твърде суха, а краищата й се цепят, вземете дълбоко овлажняващ шампоан и балсам, подхранваща маска, или си правете маслена баня със зехтин или друго затоплено растително масло.

2. Помислете за нова прическа

Няма по-добър начин да повдигнеш настроението си, особено ако бушуващите в тялото ти хормони на бременността ти причиняват чести периоди на тъга, съмнения и страхове. Да не говорим, че едно добро подстригване освежава неимоверно косата и я кара да изглежда по-здрава, плътна и жива. Умело етажираната около лицето прическа ще прикрие закръглеността на бузите. Страхотно стои и филираният, дълъг до линията на брадичката бретон, тъй като прави сянка под скулите и оптически издължава и изтънява лицето. 

3. Погрижете се за скалпа.

Растящият във вас организъм изчерпва почти докрай наличните ви резерви от есенциални мастни киселини, които поддържат обичайно влажността на кожата ви. Затова не е изключено сега да я усещате, заедно със скалпа си, прекалено суха, опъната и дори раздразнена. Използвайте продукти за чувствителна кожа (без прибавени аромати, оцветители и други алергени), както и такива с естествени билкови екстракти. Включете в менюто си повече мазна риба, зехтин и други растителни масла.

4. Научете се да прикривате „ужаса".

Ако все пак точно сега косата ви е последната грижа, помислете поне за ефективни начини да прикривате несъвършенствата й през този период. Дългата, но провиснала и прекалено бързо омазняваща се коса изглежда чудесно на кок. По този начин ще избегнете ежедневното й миене и ще маскирате за ден-два недобрият й вид. Ако стилът и прическата ви позволяват, опитайте също да приберете стърчащата в предната част коса или прекалено омазненият бретон с красива диадема в тон с облеклото и аксесоарите ви. Добро решение за бързо омазняващи се корени е и сухият шампоан, който придава структура и обем на косата само за минута. Напръскайте, изчакайте малко, разтъркайте добре с хавлиена кърпа и изчеткайте продължително с глава наведена надолу. Изправете се, разтръскайте косата и ще останете удивена от резултата.

5. Внимавайте с химикалите.

Разбира се, отдавна доказан мит е, че по време на бременност е опасно да си боядисвате косата, заради съдържащите се в боята химикали. Съставките на съвременните бои за коса са много по-безвредни от тези в оцветителите преди две-три десетилетия и рискът от влияние на химикалите върху плода е пренебрежимо нищожен.

Затова пък резултатите от една или друга интервенция върху косата по време на бременността могат да се окажат тотално непредвидими. Хормоните променят съдържанието и структурата на косъма, затова тя може да стане резистентна към оцветители или полученият цвят да не е точно този, който сте постигали обичайно с вашата марка боя. Същото важи и за химикалите за изправяне или къдрене, съвсем възможно е те просто да не действат и накрая да се окажете с хвърчаща, грозно чуплива коса, тотално неподлежаща на стилизиране и оформяне в прическа. Затова стилистите препоръчват в този период просто да използвате маша или преса, както и да не рискувате с драстични промени в цвета.

Автор: Весела Захариева

 

 

 

Сподели: