Здраве и красота

5 причини да медитирате днес

Преди 20 години всяка източна практика за релакс на тялото и духа се смяташе за еретизъм.

5 причини да медитирате днес

Подсмихвахме се на тези, които се занимават с йога, а медитиращите ги мислехме за „нещо не добре" или направо „мръднали". Спомням си как моя позната веднъж разтревожено ми каза, че един наш приятел е влязъл в секта. Обясни ми, че ходел в някаква зала, пеели песни без музика и правели някакви странни упражнения. Вероятно просто се е занимавал с медитация и йога, но... времената бяха такива. Днес източните течения заляха стремящата се към Запада България и като че ли все повече хора започват да обръщат поглед именно към тях.

КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ

Медитация означава „да пребиваваш без усилие в това, което е". Тя е състояние на релаксация и вътрешна концентрация върху мисълта, състоянието или осъзнаването. Изисква обръщане навътре и изключване на възможно най-много външни фактори. Медитацията се е практикувала на Изток още преди повече от 5000 години. Различните практики обхващат широк спектър на изпитване на умствената релаксация и концентрация.

1. МЕДИТАЦИЯТА НАМАЛЯВА НИВАТА НА СТРЕС

Стресът може да увреди здравето ви на физическо ниво и това е доказано неведнъж от лекари. Всекидневните занимания с медитация, дори само за няколко минути, премахват негативната енергия, натрупана през деня, и изчистват съзнанието от вредните влияния на външните агресори.

2. МЕДИТАЦИЯТА УСПОКОЯВА

Доказано е, че хората, които се занимават с медитация, са по-спокойни и реагират по-хладнокръвно на проблемите от всекидневието, като съответно се справят по-лесно с битовите и офис трудности.

3. МЕДИТАЦИЯТА ЛЕКУВА

Все повече хора се убеждават в лечебните свойства на успокояващите практики. Релаксирането чрез самовглъбяване намалява високото кръвно налягане. То подпомага лечението на стомашни проблеми, нервно напрежение и болка вследствие от удар или пренапрежение (като главоболието например). Естествено тя не може да замени консултацията с лекар при възникнал проблем в здравословното състояние на човека.

4. МЕДИТАЦИЯТА ПОДОБРЯВА МОЗЪЧНИТЕ ФУНКЦИИ

Редовните занимания с медитация подпомагат концентрацията и паметта. Хората, практикуващи упражненията, приемат по-лесно новата информация и я запомнят без особени усилия, тъй като успяват да „изчистят" мислите си от ненужния приток на знания, натрупани в работата.

5. МЕДИТАЦИЯТА ВИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ САМО СЪС СЕБЕ СИ И НИЩО ДРУГО

Тя ще ви помогне да отворите мислите и усещанията си за светлината в живота. Когато човек успява да отдели десет минути всеки ден само за себе си, той се чувства пълноценен и във всяко едно друго занимание. Медитацията не е егоизъм, напротив - тя може да ви превърне от сприхава жена в спокойна майка и половинка.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: