Здраве

5 причини за разходка всеки ден

Забързаният начин на живот, особено в по-големите градове, практически не оставя кой знае колко време за ежедневни разходки.

5 причини за разходка всеки ден

А те са изключително важни във всяко едно отношение за здравето и пълноценното развитие на малкото дете.

В най-идеалния случай, разходките трябва да бъдат:

  • поне два пъти дневно (сутрин и вечер);
  • на открито, по възможност далече от натоварени улици и булеварди.
  • с продължителност около 2 часа (това е общото време), които включват пътя към детската градина и обратно, до магазина, на площадката или в градинката, в парка или на двора. 

Освен много настроение и приятни емоции, има още неоспорими ползи от ежедневната разходка на открито:

 

Здраве и укрепване на имунитета

Разходките подобряват работата на горните дихателни пътища, белия дроб, сърцето и кръвоносните съдове и укрепват имунната система.

Под действието на слънчева светлина организмът получава витамин Д, който насърчава нормалния растеж и развитието на костите и предпазва от рахит.

 

Сила

Препоръчително е малките деца да получават допълнителен прием на витамин Д. Добро решение са продуктите под формата на капки, подпомагащи имунитета и допринасящи за здрави зъбки. Консултирайте се с лекар, който ще определи дозата. 

 

За добро зрение

Според последните проучвания от областта на офталмологията, има връзка между разходките на открито (с естествена светлина) и доброто зрение. Така при децата, които играят по-малко навън, късогледството се развива по-бързо. Обратното – колкото по-дълго време прекарваме на открито, толкова повече се тренира зрението, защото детето е принудено да насочва погледа си към различни предмети, които са близо или далече от него.

 

Повече движение

Навън може да се прави всичко онова, което у дома не може – тичане, гонене, скачане, пързаляне, изкачване и слизане по стълби, люлеене, игра с топка или на ластик. Всички игри на открито развиват детето физически и го учат на издръжливост.

 

Опознаване на света

Детето получава ценен опит, когато вижда и усеща нещата от природата отблизо – вятър, слънце, дъжд или сняг. Затова не го прибирайте веднага, ако навън завали. Съобразете се с метеорологичните условия, облечете го подходящо и го оставете да се радва на случващото се наоколо.

 

Самостоятелност

Разходката помага на мъничето да стане по-независимо. Детската площадка, алеите в парка и спортното игрище в училище му позволяват да увеличава разстоянието между вас и себе си и така то упражнява своята наблюдателност. По този начин се учи и на доверие – мама не изчезва никъде и винаги е наоколо, когато има нужда от нея. Освен това, малкото човече може да провери „границите”, като контролира разстоянието – приближава се, след това се отдалечава и следи за вашата реакция.

 

Автор: Нели Христова

 

 

 

Сподели: