Бременност

5 стъпки за повече енергия

Ако се чувствате уморени още след ставането от сън сутрин и ви е трудно да вършите ежедневните си дейности, следващите редове са точно за вас.

5 стъпки за повече енергия

Представяме ви няколко простички стъпки за справяне с досадното неразположение в изпълнение на мисията „Тонизирани и бодри през целия ден”.

Спете на тъмно

Постарайте се да отделите за сън поне 8 часа в хладна, тъмна и тиха стая. Най-малко половин час преди лягане изключете компютъра и телевизора и оставете мобилния си телефон в друга стая. Проверете дали някъде в спалнята няма някаква светлина – от лаптоп, часовник или друго устройство, и я изключете. Запомнете, че дори най-малкото осветление може да попречи на достигане на мелатонина до оптималните за добрия сън и достатъчна почивка на тялото стойности.

Ако се налага, и по преценката на лекар, преди лягане можете да вземете магнезиев продукт, който ще ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре. И запомнете, че качеството на съня зависи от постоянството и създадения навик!

Преди да заспите, вдишайте дълбоко няколко пъти за отпускане на мускулите. Със същата цел, и ако имате възможност, можете да вземете вана с ароматни соли за снемане на напрежението.

Ходете пеш поне 10 минути на ден

Ежедневното ходене пеш осигурява поне 2 часа енергиен запас и бодрост, според проучване, публикувано от Робърт Тайър, професор по психология в Университета на Калифорния. Постарайте се да си ги осигурите, докато отиване на работа или в обедната почивка, а защо не и в края на работния ден. Не отстъпвайте от правилото, защото гарантирано веднага ще се почувствате много по-добре след тези разходки.

Слушайте тялото си

Постарайте се да си давате малка почивка на всеки кръгъл час. Ако ви е трудно да следите времето, можете да настоите аларма, която да ви напомня за това. В никакъв случай не чакайте да ви заболи нещо и чак тогава да станете и да се раздвижите. По време на почивката станете, разходете се, погледнете през прозореца в далечината, ако сте в офис, след това затворете очи за секунди и пак ги отворете. Раздвижете главата и ръцете, наклонете се няколко пъти в едната и другата посока с ръце на кръста. Слушайте тялото и му дайте почивката, която заслужава, за да осигурите комфорт и с нови сили да се захванете с текущите задачи.

Дишайте правилно

Дихателните упражнения допринасят за облекчаване на умората и успокояват нервната система.

Ако имате възможност, например докато си почивате, или лежите удобно, можете да усвоите техниката на релаксиращо дишане. Започнете, като издишате шумно през устата, така че да чуете свирещ звук. След това затворете уста и бавно вдишайте през носа за пет секунди. Задръжте дъха си и пребройте до шест, след това бавно издишайте през устата си, като преброите до седем, отново със свистящ звук. Повторете това пет пъти.

Направете списък със задачи

Създаването на списък със задачи е изключително полезен инструмент за увеличаване на организацията, вниманието и производителността. В случай обаче, че вашият е дълъг, това може да ви накара да се почувствате депресирани или безсилни, защото очакванията ви (или целите) не са осъществими в определения от вас срок и сте твърде изтощени, за да изпълните всичко написано. Затова специалистите съветват да направите още един допълнителен списък, в който да прехвърлите всичко, което търпи отлагане, на друг член на семейството в графата „Не сега” и да го следвате. Това ще донесе спокойствие и снемане на напрежението със сигурност.

Добре е да се придържате към първия списък и да добавяте към него онова, което смятате за необходимо. Постарайте се обаче да не надценявате излишно възможностите си. Делегирането на задачи и права и на други близки хора не е срамно и е напълно в реда на нещата. Така че, можете да ги „зарадвате” с повече отговорности, особено ако са по силите и в компетентностите им.

Здраве и за мама, и за бебе

За да се радвате на отлично здраве и витален тонус през 9-те месеца, приемайте мултивитамини, минерали и омега-3 (DHA). С тяхна помощ не само ще посрещате растящите си хранителни нужди през бременността, но и ще подпомогнете развитието на мъничето в утробата си. Имайте предвид, че е препоръчително да си набавяте важните вещества поне месец преди опитите за забременяване, за да сте сигурни, че ще дадете нужното на бъдещия живот, който ще расте във вас.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: