Бременност

5 стъпки за справяне с хремата

Kогато очакваме бебе, повечето от средствата за повлияване на течащия и запушен нос стоят в графата „не се препоръчва по време на бременност”.

5 стъпки за справяне с хремата

Вижте как да се справите собственоръчно с упорития проблем с няколко бързи и лесни съвети:

1. Проветрявайте често

Чистият въздух е чудесно средство за справяне с микробите в стаята, ето защо не забравяйте да отваряте прозореца поне два-три пъти на ден, особено в часовете преди сън и почивка.

2. Направете инхалации

Става лесно и бързо, ако у дома си разполагате с инхалатор. Ако нямате, можете да направите лечебните процедури, като кипнете вода в подходящ съд на котлона и добавите щипка сода за хляб и кафена лъжичка сол. Не се препоръчват инхалации с лайка, лавандула или мента, поради възможно алергично действие, което може да се прояви с обриви или спастична кашлица и затруднено дишане. След това трябва да покриете главата  си с кърпа и да вдишвате парата от врящата течност в продължение на 10 минути – първо през носа, а след това и през устата.

Внимавайте само горещата пара да не ви изгори при първоначалното навеждане над котлона.

3. Промивайте носа с разтвори

Водно-солевите разтвори са идеални за тази цел. На пазара се предлагат готови изотонични препарати, с които спокойно можете да правите промивки, като следвате инструкциите, указани на опаковката. 

4. Пийте повече течности

Чистата негазирана вода и билковите чайове са най-подходящи в случаите на хрема, тъй като помагат за втечняване на секретите и изхвърлянето им навън. Започнете деня с чаша топла вода или чай с лимон, а след това можете да си направите пилешки бульон, прясно мляко с мед или свежо изцеден сок от сезонни плодове и зеленчуци.

5. Масаж

Любимият човек може да влезе в ролята на специалист по масажи, тъй като този вид процедура е непретенциозна и не изисква кой знае какви умения. Единственото, което ви трябва, е масажно олио или по-мазен крем. По време на масажа се използват кръгови движения около носа нагоре и надолу, между веждите отвътре навън до слепоочието и към външния ъгъл на очите.

Ефективен вариант

Уместно е прилагането на някои хомеопатични средства, насочени към подобряване на имунитета и отбъбване на носната лигавица. Например: таблетки инфлуцид и цинабсин, които се приемат първия ден на всеки час до 8-10 таблетки, а следващите дни – до 3-4 таблетки (оставят се да се разтопят в устата). Както и спрейчета за нос унфлуназал или еуфорбиум композитум. При липса на подобрение, обърнете се за съвет към лекар.

Автор: Нели Христова 

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

0888/732-896; [email protected]

 

 

Сподели: