Здраве

5-те най-важни елемента

Съществува определена група от елементи, от която се нуждае всеки детски организъм. Защо са необходими и как да ги набавите за вашето мъниче можете да узнаете от следващите редове.

5-те най-важни елемента

Съществува определена група от елементи, от която се нуждае всеки детски организъм. Защо са необходими и как да ги набавите за вашето мъниче можете да узнаете от следващите редове.

ЖЕЛЯЗО

Защо?

Желязото има решаващо значение за мозъчната дейност. Добрата новина е, че бебетата се раждат със запаси, достатъчни до 4-6-месечна възраст. Недостиг може да имат недоносените, тъй като неговото натрупване се осъществява най-много в последните 3 месеца от бременността. Също децата на майки с диагностицирана анемия по време на бременността, както и такива, прекарали инфекция в първия месец след раждането.

Дневна доза

Децата от 7 до 12 месеца се нуждаят от 11 мг желязо дневно, а между 1 и 3 години - 7 мг.

Набавянето

Най-много желязо има в червеното месо, намира се и в пилешкото, пуешкото, яйцата и пълнозърнестите храни.

Важно!

Важно е всяко бебе да се изследва профилактично за желязодефицитна анемия на 6, 12 и 18 месеца.

 

КАЛЦИЙ

Защо?

Катеренето по дърветата изисква здрави кости, а те искат калций.

Дневна доза

През първата година от живота кърмата и млеката за кърмачета отговарят изцяло на нуждата от калций. След като премине на стандартно мляко за хранене, детето ви ще се нуждае от 500 мг от веществото всеки ден.

Набавянето

1 чаена чаша пълномаслено прясно мляко набавя 250 мг от необходимата доза. Децата до 6 месеца обаче трябва да консумират млека за кърмачета, а над тази възраст - преходни млека. Друг добър избор са сиренето, кисело и прясно мляко, сардини, зеленчуци с тъмнозелени листа и соеви зърна.

Важно!

Пълномасленото мляко е най-полезно, но при деца, склонни към затлъстяване, може процентът на мазнини да се намали до 2% масленост.

 

ЦИНК

Защо?

Той допринася за оптималния растеж на организма. Недостигът му се свързва с нарушения в растежа и повишена чувствителност към инфекции.

Дневна доза

Децата до 6-месечна възраст се нуждаят от 2 мг дневно, а от 7 месеца до 3 години - 3 мг цинк дневно.

Набавянето

Най-добрите източници на цинк са скаридите, следвани от червеното и пилешкото месо, боб, ядки и пълозърнести храни.

Важно!

Цинкът е пряко свързан с желязото. Ако осигурявате необходимото количество желязо на бебето, тогава можете да бъдете спокойни и за необходимия прием на цинк.

 

ГРУПА ВИТАМИНИ A, D, E И K 

Защо?

Витамин А е нужен за здрава кожа и зрението. Витамин D подпомага абсорбирането на калций. Правомощията на витамин Е се простират до улесняване растежа на клетките и развитието на нервната система. Витамин К подпомага нормалното съсирване на кръвта.

Дневна доза

Кърмата дава на бебето ви всичко необходимо освен витамин D. Млеката за кърмачета също са обогатени съобразно нуждите за възрастта.

Набавянето

Освен кърмата кравето мляко и яйцата са добър източник на витамин А. Витамин D се набавя допълнително по указания от вашия педиатър, но все пак кравето мляко, жълтъкът и рибата го съдържат. Храните, богати на витамин Е, са растителните масла и зърнените култури. А кравето мляко, листните зеленчуци и плодовете са пълни с витамин К.

Важно!

Ако детето ви е изцяло на кърма, консултирайте се с педиатъра за добавяне на витамин D.

 

ГРУПА ВИТАМИНИ C И B 

Защо?

Витамин С подпомага усвояването на желязо и се бори с инфекциите в организма. Фолиевата киселина засилва имунната и нервната система, а също поддържа мускулатурата и регулира обмяната на веществата.

Дневна доза

Ако храните детето си с разнообразни продукти от всички хранителни групи и педиатърът ви казва, че се развива добре за възрастта си, означава, че получава необходимите количества витамини от тази група.

Набавянето

Богати на витамин С са цитрусите, доматите, ягодите, пъпешите и картофите. Витамин В се набавя чрез консумацията на зелените листни зеленчуци, както и месо и пълнозърнестите продукти.

Важно!

Специалистите уточняват, че докато едно дете хареса даден продукт, са му необходими между 8 и 10 опита. Ако мъничето изплюе домата, предложете му го пак след няколко дни.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирена Влахова - специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

 

 

Сподели: