Развитие и обучение

6 идеи за незабравимо детско парти

Хлапето ви има рожден ден, а вие сте вече тотално изчерпани откъм идеи за организиране на детския купон. Опитали сте всички възможни тематични партита на хитовите детски клубове, правили сте детска дискотека, поръчвали сте клоун, фокусник, организирали ст

6 идеи за незабравимо детско парти

Хлапето ви има рожден ден, а вие сте вече тотално изчерпани откъм идеи за организиране на детския купон. Опитали сте всички възможни тематични партита на хитовите детски клубове, правили сте детска дискотека, поръчвали сте клоун, фокусник, организирали сте бал с маски и какво ли още не. Малчуганът обаче отново иска нещо „супер яко" и „незабравимо". Преди да изпаднете в отчаяние, ето още няколко идеи, които могат да ви помогнат.

1. Пижамено парти

Относително позната и класическа тема, но в действителност не чак толкова често реализирана. Освен това - изключително вълнуваща за децата. Още в поканата уточнете, че става въпрос именно за пижамено парти и малчуганите трябва да дойдат по пижама, като си носят възглавница. Можете да организирате турнир по бой с възглавници, четене на вълшебни/страшни приказки (в зависимост от възрастта на хлапетата) и ядене на пица и сладолед (типичните среднощни похапвания!). По ваше желание гостенчетата могат да останат да преспят у дома ви. Не е нужно да имате съответния брой свободни легла, достатъчно е да осигурите спални чували, за да спят на пода. Това ще направи партито още по-интересно и запомнящо се.  

2. Творческо парти

Оригами фигурки, рисуване върху камъчета, изработка на цветя от салфетки, на животинчета от чорапи и стари плетени пуловери, на бижута от мъниста и копчета и какво ли още не. Развихрете въображението си, потърсете и други идеи от интернет и осигурете поне час-два творчески забавления за малчуганите. Интересно би било също, ако успеете да осигурите отнякъде огромен кашон (от хладилник или друг голям кухненски уред), да изрежете отвори за „прозорци" и „врата" и да ги оставите да нарисуват рожденическа къщичка, която после да включат в играта си. А защо да не изработят къщичка или хранилка за птици, есента е много подходящо време за тази тема. 

3. Готварско парти

Идеята е децата сами да си приготвят сладките, соленките, пиците за партито. Ще са ви нужни малко основни продукти, готварски шапки (можете да ги изработите от картон), престилки, няколко тави... и свободен следващ ден, за да почистите. Затова пък хлапето ви в ролята си на рожденик и шеф-готвач ще грее от удоволствие и гордост. Подберете няколко лесни рецепти за сладки, които децата да омесят и разточат сами, осигурете им формички за изрязване на тестото и им дайте възможност да се развихрят творчески, като само тактично съветвате и наблюдавате процеса. Внимание - не ги оставяйте да работят сами с печката, за да предотвратите инциденти!  

4. Градинарско парти

Подберете малки глинени или пластмасови саксийки и семенца или разсад (можете да избирате от подходящи за сезона цветя, плодове или зелени подправки). Нека всяко детенце си засади своето стръкче или семенце, което после да отнесе вкъщи като спомен от купона. Използвайте случая да разкажете интересни факти от света на растенията и опазването на околната среда. В украсата заложете на зеленината и цветята. Можете дори да им пуснете кратко научнопопулярно филмче за живата природа. Постарайте се обаче да не ги отегчавате, затова подгответе предварително и съответните тематични игри и забавления. Този тип парти е също изключително подходящ за организиране в градината или на друго открито място.    

5. Плодово парти

Здравословно, весело, цветно! Определете за тема любим есенен плод на детето. Сезонът сега е щедър откъм предложения. Можете да избирате между грозде, диня, круши, ябълки. В украсата, мотива на тортата, облеклото на рожденика и храната нека преобладава същият плод. Плодови сокове, пайове, фруктиери с плодове, картинки с плодчета за оцветяване - нека бъдат обединени от същото полезно лакомство. Пък току-виж сте предизвикали у някое от иначе злоядите към плодове гостенчета интерес към здравословната храна. Родителите им ще са ви признателни, а децата на свой ред ще се забавляват до насита. 

6. Парти викторина

Разделете гостенчетата на два отбора. Можете дори да им раздадете тениски в два цвята, на които са залепите еднакви стикери, напр. плодче, цвете, животинче и др. Подгответе забавни логически или спортни игри (ако мястото, с което разполагате, го позволява) и бъдете съдия на състезанието. Задължително осигурете накрая награда за отбора победител, но не забравяйте да поощрите с нещо и загубилите участници, за да не превърнете партито в арена на гневни изблици или сърцераздирателни сцени. 

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: