Здраве

6 мита за разтворимите каши

Начинът за приготвянето им е невероятно прост – отваряш кутията, сипваш, заливаш с вода или мляко, разбъркваш и готово – бързо, вкусно и полезно ястие за захранване на вашето бебе.

6 мита за разтворимите каши

Начинът за приготвянето им е невероятно прост - отваряш кутията, сипваш, заливаш с вода или мляко, разбъркваш и готово - бързо, вкусно и полезно ястие за захранване на вашето бебе. Покрай толкова безспорни удобства и предимства нищо чудно, че в общественото пространство се ширят и съответният брой митове за тази храна, които се мъчат да я дискредитират. Дали наистина инстантните готови каши са нездравословни и могат ли да са дори опасни за малкото човече? Събрахме за вас информация от няколко водещи световни педиатрични сайта и така създадохме класация на най-често разпространяваните митове за кашите, които съответно се опитахме да опровергаем.

Мит №1

По-добре е да храниш бебето с домашно приготвени каши.

Истината:

Всъщност вярно е точно обратното - много съвременни педиатри препоръчват родителите да захранят своето дете именно с готова каша. Нейният състав и консистенция са точно балансирани спрямо нуждите на все още несъвършения и толкова нежен стомашно-чревен тракт на бебето. Освен това тези каши най-често са допълнително обогатени с витамини и различни микроелементи, от които подрастващият организъм има голяма нужда. Малко по-късно, на около 10-12-месечна възраст, бебето вече ще е достатъчно пораснало, за да преработи по-плътните на вкус и груби на консистенция домашно приготвени каши. Тогава в менюто му ще присъстват и други пълноценни, по-трудно смилаеми храни, които ще снабдяват организма му с различни по вид и състав полезни вещества. Появата на зъбките ще улесни значително този процес.    

Мит №2

При производството на тези каши се губят много полезни естествени съставки.

Истината:

В действителност при обработката на зърнените култури се губи известна част от полезните им свойства. Разтворимите каши обаче се приготвят по сложен, високотехнологичен способ, който дава възможност за допълнителното им обогатяване с витаминен комплекс. По този начин полезните им качества не само не намаляват, но дори се увеличават.

Мит №3

Инстантните бебешки каши могат да причинят алергии.

Истината:

Тук е трудно да се отговори еднозначно поради простата причина, че причинителите на алергии при децата са много и най-разнообразни и това, което може да се явява алерген за едно дете, за друго е напълно щадящ и безопасен продукт. Все пак, ако трябва да сравняваме отново разтворимите каши с домашно приготвените такива, тук не е налице никаква разлика. Тоест пшеничната каша може да отключи в еднаква степен алергия както в инстантен, така и в домашно сварен вид. Или с други думи, ако детето прояви реакция към инстантната каша от дадена зърнена култура, то със сигурност ще я прояви и към същата каша, но приготвена от мама.

Проблем може да има, когато в състава на готовата каша са включени и допълнителни съставки от рода на мляко, плодове, ванилия, растителни масла и т. н. Някои от тях са рискови продукти, доказани като алергени. Опасността може да бъде изцяло премахната, като просто следите внимателно съставките, описани в съдържанието на кутията. На пазара има достатъчно богат избор от хипоалергенни, безмлечни каши, подходящи за първа храна при алергични деца.

Мит №4

Децата привикват бързо към готовите каши и започват да отказват друга храна.

Истината:

Не бива да храните твърде дълго и често детето с инстантни каши. Основната причина тук е, че консистенцията им е такава, че не активира дъвкателния апарат на бебето. Затова при израстването на достатъчен брой зъбки, заменете фините и гладки готови каши с по-груби на консистенция храни. По този начин няма да има време да се прояви и този проблем с привикването. Включвайте в менюто на детето достатъчно плодове и плодово-зеленчукови пюрета, за да му осигурите нужното разнообразие за едно наистина пълноценно и здравословно хранене.

Мит №5

Лечебните каши са просто рекламен трик и не вършат никаква работа.

Истината:

Напротив! Този тип каши са допълнително обогатени с пробиотици (лакто- и бифидобактерии) и пребиотици, което ги прави много по-походящи в сравнение с обичайните храни от този тип. Те се препоръчват при деца с чести храносмилателни проблеми и са пълноценна, много полезна за стомашна-чревната микрофлора храна. Кашите пък, обогатени с фибри, предпазват детето от един често проявяващ се във връзка със захранването в тази възраст проблем с констипацията. Към лечебните каши се отнасят и тези, специално разработени срещу диария, както и хипоалергенните продукти от безглутенови култури (елда, ориз, царевица). Важното е, преди да закупите подобен, указан като лечебен продукт, да направите консултация с педиатър. Той ще ви насочи какъв точно вид каша е най-подходяща за вашето бебче и с каква честота да му бъде давана.

Мит №6

Възрастта, указана на опаковката, е съвсем точен ориентир дали е подходяща за бебето ни.

Истината:

Възрастта, която пише като подходяща на етикета на разтворимата каша, е съвсем условна, както при повечето готови бебешки храни. Отново само и единствено вашият педиатър е в състояние да определи дали бебето ви е готово за захранване  и кой точно продукт (каша, пюре или друго) е най-добър за него. Тук освен възрастта има други важни показатели, като ръст, тегло, степен на развитие, състояние на кожата, съществуващи заболявания и семейна обремененост. Производителите на каши не познават вашето бебе, така че е логично да не могат да ви кажат със сигурност дали техният продукт е точно за него.

 

Консултант: Д-р Мария Николова,
лекар-диетолог, гл. ас. в Катедра
„Хигиена, медицинска екология и хранене",
Медицински университет - София
тел. 0889628851

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: