Нашият дом

6 начина за красиви великденски яйца без боядисване

Ако за великденските яйца сте изпробвали вече почти всичко, предлагано в магазините като бои, декорация, стикери, кристали и т. н., но тази година все пак ви се иска нещо различно, следващите редове са за вас.

6 начина за красиви великденски яйца без боядисване

Ако за великденските яйца сте изпробвали вече почти всичко, предлагано в магазините като бои, декорация, стикери, кристали и т. н., но тази година все пак ви се иска нещо различно, следващите редове са за вас. Представяме ви 6 интересни техники за украсяване и стилизиране на яйца, които могат да се изпълнят без боядисване.

ВНИМАНИЕ: Техниките, при които се използва лепило, е препоръчително да се прилагат само върху издухани, празни яйца за великденска украса, за да предпазите близките си от опасно токсично натравяне, в случай че някой реши да консумира великденската украса!

1.    Декупаж

Тук от различните методики за декупаж най-лесно и удачно е да използвате салфетна техника. За начало отделете най-горния слой от салфетките и изрежете с фина ножичка мотива, който ви трябва. Разредете лепилото с малко вода, за да не е много гъсто. Намажете с лепило мястото, на което искате да поставите картинката, и внимателно разположете мотива. Започнете с леки движения да нанасяте с четка на тънък и равномерен слой лепило от центъра на мотива към краищата. Внимавайте да не разкъсате салфетката! Оставете да изсъхне. Накрая покрийте с декупажен лак. Добре е да промушите дървено шишче в дупчиците, през които сте издухали суровото яйце, за да работите по-лесно!

2.    Мъниста

Тук има два начина за работа: можете или да работите с небоядисани яйца и да целите плътно покритие с мъниста, или да ги боядисате и да лепите мънистата поединично, само на отделни места. В първия случай просто изсипете ситни мъниста в плосък съд, така че да покрият дъното, и търкаляйте в тях предварително намазаните с лепило (С 200) яйца

3.    Канап

Намажете яйцата обилно с лепило и започнете от най-издутата част (отстрани или на върха) да навивате канап. Продължете, докато покриете цялото яйце.

4.    Филц

Тук може да боядисате яйцето в някакъв основен цвят според фигурката, която желаете да изобразите, или пък да ги оставите в натурално бяло или кафяво, по ваш избор. Направете весели великденски зайчета и други животни или пък просто оформете красиви абстрактни фигури. Използвайте въображението си!

Изрежете с ножичка различните части, които са ви необходими, от тънък цветен филц. Прикрепете към яйцето с помощта на лепило. Довършете, ако е необходимо, с апликиране с мъниста или цветни маркери.    

5.    Прежда

Техниката е подобна на тази с канапа, но в случая се използва цветна прежда. Може да си измайсторите най-различни пъстри комбинации в етно стил.

6.    Панделки

Тези красиви яйца с изчистен стилен дизайн можете да си направите само с помощта на красива тънка панделка, която просто... да вържете около тях. Комбинирайте по желание с мъниста пайети или красиви ситни мотиви, изпълнени с техника декупаж.

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: