Раждане

6 най-често задавани въпроса ЗА СЕКЦИОТО

Всяко раждане, освен физически, има и своя психологически аспект.

6 най-често задавани въпроса ЗА СЕКЦИОТО

В повечето случаи жените смятат, че естественото раждане е едва ли не кошмар, а секциото е почивка - просто лягаш на една маса и след малко виждаш бебето си. Този метод на раждане обаче далеч не е толкова безобиден и също е придружен от множество въпроси, свързани със страховете на бъдещите майки.

1 Някои майки не считат цезаровото сечение за раждане. Вярно ли е, че е възможно секциото да повлияе така на психиката на жената, че тя да не се счита за родилка?

Да, възможно е, но само в случаите, когато жената не може да обмисли добре ситуацията. Какво да направите? На първо място не изпитвайте угризения за това, че сте родили със секцио. Трябва да уважавате себе си и да осъзнаете, че сте направили най-важното нещо - да дадете живот на своето дете. Сега е време да го обгрижвате, обичате, да се грижите за неговото здраве, да развивате неговите таланти, да го учите на важни и интересни неща и да бъдете щастливи заедно. Не си губете времето в създаване на комплекси.

2 Как жената да се настрои за секцио, ако това се е наложило в хода на бременността, след като вече живее с нагласата за естествено раждане?

Отпуснете се и се успокойте. Ако лекарят ви настоява да родите със секцио, защото излиза в отпуска или за да приключи раждането по-бързо, по-добре потърсете друг специалист, който ще се съобрази с вашето физическо и емоционално състояние и ще ви предложи метод за раждане, най-подходящ за вас и вашето бебе. Ако се налага секцио по медицински причини, тогава се постарайте да намерите положителните страни на създалата се ситуация. Наслаждавайте се на факта, че по време на раждането няма да изпитвате болка, действително ще родите за минути и след това ще избегнете всички усложнения, свързани с естественото раждане.

3 В повечето случаи секциото се прави с упойка, с която жената остава в съзнание и през цялото време чува, че я режат, шият и т.н. Възможно ли е този факт да повлияе по някакъв начин върху нейната психика?

При всички случаи жената отива да ражда с нагласата, че ще види своето бебе, че ще го докосне, ще го целуне и няма усещане, че я режат. Освен това от гърдите надолу се поставя параван така, че тя не може да вижда какво се случва с нейния корем, докато ражда. Все пак присъствието на собствената операция не е леко, затова е добре да се подготвите предварително и да не изпадате в паника.

4 Ако се наложи операцията да протече под обща упойка, носят бебето на майката вече готово - изкъпано, облечено, спокойно. Възможно ли е това да окаже влияние върху майчинския инстинкт на жената, която не го е видяла в първите минути от живота му, в естествения му вид при раждането?

В тази ситуация е възможно жената да се нуждае от повече време, за да свикне с мисълта, че е станала майка. Гарантираме ви, че ви е нужен точно един ден близост с бебето, за да наваксате пропуснатото. Освен това съществува възможност, дори и при цезаровото сечение, таткото да присъства на раждането и да поеме бебето в първите минути от живота му, и да осъществи родителската връзка вместо вас. В някои родилни отделения, ако здравословното състояние на бебето позволява, се дава възможност на таткото да гушне бебето, да го помилва, да го полюлее, да му поговори. Тези минути са много важни и за него, тъй като го правят съпричастни към родителството в още по-голяма степен.

5 Как се отразява цезаровото сечение на отношенията майка-дете като цяло?

Трябва да знаете, че хората обичат приемни и осиновени деца като собствени и липсата на кръвна връзка не им пречи да осъществят много силна духовна такава. Цезаровото сечение не е предпоставка за липса на обич или намаляване на степента на любов и привързаност между майката и бебето. Така че настройте се за най-доброто и бъдете уверени в себе си - операцията е просто пътят, който трябва да извървите, за да се стрещнете със своето най-любимо същество и нищо повече.

6 Вярно ли е, че децата, родени със секцио са по-различни от останалите, които са се появили на бял свят по естествен път - по-слабичи са и не толкова жизнени като другите?

Всички хора са толкова различни и върху тяхното различие влияят толкова много външни фактори, че да се очертават общи характеристики за всички бебета, родени с цезарово сечение е безсмислено.

Специалистите твърдят, че ако секциото е направено по медицински причини, касаещи здравето на бебето, е възможно то да бъде по-слабо и с по-ниска енергия, което ще наложи по-специални грижи. Но тук неговото различие не се отнася до метода на раждане. Все пак след правилно обгрижване, детето се уравновесява с връстниците си впоследствие.

Неведнъж майки са се оплаквали, че медицински работници в болниците са им обяснявали, че не могат да кърмят успешно, защото са родили със секцио и освен, че кърмата им слиза по-късно, бебето е вяло и неподготвено все още за живота, тъй като не се е преборило с естествения път на раждане. Тук обаче има и друг отговор: може би е точно обратното - идването на бял свят чрез секцио доказва факта, че и най-сложните ситуации имат изход и те завършват благополучно за бебето.

Най-важното е вие и вашето бебе да не се делите на групи и да не смятате, че сте по-различни, защото сте се запознали след цезарово сечение. Мислете позитивно и научете детето си да го прави и то.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Христина Христова, психолог, тел. 0879 59 37 77

 

Сподели: