Здраве

6 неща, които педиатрите НЕ ИСКАТ да правите

Навсякъде можете да прочетете какво трябва да правят перфектните родители.

6 неща, които педиатрите НЕ ИСКАТ да правите

Списъкът със забраните, обаче, не е толкова популярен. Подвластни на морето от информация, мамите и татковците често се фокусират повече върху нужните за отглеждането на децата им „Да", отколкото върху подценяваните „Не". За да не бъдете част от компанията на стремящите се към непостижими идеали в родителството двойки, прочетете списъка на д-р Бил Буш (главен педиатър в прочутата американска детска болница „Хелън ДеВос" в Мичиган) с нещата, които родителите НЕ трябва да правят.

1. Не се доверявайте на д-р Google

Когато сте разтревожени за симптомите на детето си, първото място, до което се допитвате, е интернет. Колкото и бърза и удобна да е виртуалната консултация, тя не може да замени реалната. Затова не губете време в сърфиране из мненията на анонимни участници във форуми, а се допитайте до специалист.

2. Не водете малчугана в спешното за всичко

В практиката си д-р Буш често се натъква на изплашени мами и татковци, които водят детето си в спешно отделение, защото... му тече кръв от носа. „Ако ситуацията не е извънредна, просто се обадете на лекуващия лекар на мъника. Той ще прецени какво е най-доброто решение и ще ви насочи към правилното място", съветва педиатърът.

3. Не настоявайте за антибиотици

Нормално е да искате хлапето да оздравее възможно най-скоро, но антибиотиците невинаги са адекватен избор. При някои пациенти с бактериална инфекция е уместно да се приложи такъв тип лечение. Но при други (страдащи от настинка и кашлица, например) тези медикаменти не са наложителни.

4. Не отказвайте ваксините

По ирония на съдбата, точно както някои родители се втурват към медицината при всяко кихане на малкото човече, така се срещат и такива, които се страхуват от достиженията й. Като ваксините. Дори и да са съгласни, че имунизацията ще предпази детето им, те се опасяват да поставят ваксини. „Съществуват много солидни доказателства, че имунизациите предотвратяват изтощителни и смъртоносни детски болести", казва д-р Бил Буш. И допълва: „Родителите трябва да са наясно, че, забавяйки ваксините, особено при бебета, оставят децата си незащитени. А това е риск и за мъничетата, с които те контактуват."

Инфекцията с ротавирус е най-честата причина за развитие на тежка диария при бебета и малки деца. Предпазете своето съкровище чрез ротавирусна ваксина. Тя ще предотврати повръщане и животозастрашаваща загуба на течности, които могат да доведат до хоспитализация. По препоръка на Световната здравна организация имунизацията срещу ротавируси е включена от нашето Министерство на здравеопазването в списъка на препоръчителните имунизации.

5. Не обвинявайте разходките за настинките 

„Така и не мога да развенчая мита за лошото студено време, което разболява мъниците", обяснява педиатърът. „Майките и татковците не разбират, че детето няма да настине, ако отиде до колата без яке за 10 секунди. Вирусните заболявания са резултат от разпространението на микроби: децата се докосват до всичко и след това пипат очите, носа и устата си", продължава д-р Буш. И препоръчва на родителите да следят строго за безупречната хигиена на малчуганите, вместо да им забраняват да излизат навън, когато е хладно. 

6. Не се паникьосвайте от високата температура

Високите градуси могат да са повод за тревога, ако малкото човече развие треска. В противен случай температурата е симптом, като хрема, кашлица или болка. И помага за конкретизирането на точната диагноза и лечение.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: