Здраве

6 неща, които трябва да знаем за новороденото

Обикновено след изписването от родилния дом малкият човек често пъти успява да изненада мама и татко, като се държи по коренно различен начин от този, който те очакват.

6 неща, които трябва да знаем за новороденото

Предлагаме ви 6 от най-често срещаните особености на бебето, които ще ви помогнат да го опознаете по-добре и да сте наясно защо прави така.

 

Бебето плаче

На езика на малкото бебе плачът може да означава много неща, но в никакъв случай манипулация, глезене или опит за привличане на внимание. За повечето млади родители, плачът на бебето означава едно-единствено нещо: „Внимание! Трябва да се действа бързо, веднага и на момента! Може би е гладно, пелената е за смяна, или пък нещо го боли!” Всъщност трябва да знаете, че плачът е нормален начин за комуникация на новороденото с околния свят и причините, които могат да го предизвикат, са много. След раждането детето плаче, а мозъкът на майката получава информация: „Мамо, аз съм тук, аз вече съм навън!”

 

Бебето мисли, че е част от мама

През първите седмици от живота си извън корема на мама бебето няма чувство за отделно съществуване, а по-скоро се възприема като продължение на майка си. Ето защо физическата близост с нея е изключително важна за него и за развитието му в бъдеще. Когато бебето плаче, защото вие сте, например, в банята, то не го прави умишлено, за да ви манипулира (както си мислят някои хора), а просто чувства, че нещо определено не е както трябва и протестира.

 

Бебето вижда, макар и не всичко

Излизането от корема на мама е доста голямо предизвикателство за малкото бебе, но въпреки това то вижда още от момента на раждането си. Мъничето не може да различава цветовете - това обикновено става около тримесечна възраст. Диапазонът на зрението също е ограничен - бебето вижда едва на разстояние от 20-30 см. Това е и причината новородените да се вглеждат втренчено в лицата на близките си, когато се надвесват над креватчетата им, или ги носят на ръце.

 

Бебето спи толкова, колкото и когато поиска

Добрата новина за всички родители е, че новородените спят по-голямата част от деня. Има, обаче, и такива бебета, които се будят на всеки 15 минути. Не бързайте да се притеснявате, защото в това няма нищо обезпокоително. Малките бебета не разграничават деня от нощта и се събуждат главно за хранене, защото храната е точно толкова важна за тях, както и сънят, който им помага да растат и да се развиват.

 

Бебето е много чувствително към миризми

Чувствителността към аромати е една от характеристиките на новородените. Ето защо трябва да избягвате употребата на дезодоранти, парфюми или ароматизирани свещи у дома. За бебето ароматът на майката е най-важният от всичко на света. Поради този причина добрите педиатри и неонатолози съветват родителите бебето да спи близо до мама и татко, защото по този начин се чувства спокойно и защитено.

 

Бебето знае, че вие се стараете

Един много интересен социален експеримент доказва твърдението, че бебето може много бързо да прецени намерениятя на мама и татко. Докторът по психология на развитието Charles Fernyhough, в книгата си „Дете в огледалото”, описва експеримент, в който деветмесечни бебета трябва да се сблъскат със сериозен проблем - да не могат да достигнат любима играчка. Какво се получавало? В случаите, когато родителите я държали умишлено настрана, за да не може детето да я пипне, то се ядосвало и плачело. Когато, обаче, възрастните взимали играчката, за да я дадат на детето, но случайно я изпускали на пода, бебето проявявало разбиране и нито плачело, нито нервничело. То като че ли осъзнавало усилието на родителите и желанието им да му дадат играчката, въпреки факта, че не успявали, защото тя падала на земята.


Автор: Нели Христова

 

Сподели: