Раждане

6 стъпки към изцелението

Раждането е удивителен момент, който всяка жена изживява по свой собствен начин.

6 стъпки към изцелението

За съжаление, освен с радост и вълнение, този миг може да бъде наситен и с трудности, които водят до усещане за тъга или самота. Как да помогнем на майка, чиято първа среща с детето й е била белязана от предизвикателства? 

1. Изслушване

Когато хората имат тъжна история, половината от битката е да я споделят. Тогава те не искат въпроси и излишна детайлност. А единствено мълчаливо внимание.

2. Емпатия

Съпреживяването е ключово в общуването с дама с трудно раждане. Поставяйки се на нейно място, й показвате, че не е сама. И че знаете как се чувства.

Постпартум дула

Все повече жени се обръщат към т.нар. постпартум дула, която помага на майката през следродилния възстановителен период, осигурявайки й емоционална и практическа подкрепа. Можете да се свържете с такъв специалист на фейсбук страницата на Асоциацията на българските дули. 

3. Утвърждаване

Колкото и да е трудно, пътят към изцелението е в утвърждаването – не бива да се отрича преживяното, само и само за да се забрави по-бързо. А да се признаят ролята му и резултата – да, раждането е било травматично, но е довело до първите глътки въздух на бебчето. 

4. Разбиране

Без укор или вълна от питания. Само благотворното въздействие на съпричастността и думите: „Ти не си виновна. Направила си всичко по силите си“.

5. Подкрепа

За да се подготви за новия си живот на майка, жената се нуждае от време, посветено и на детето, и на нея самата. Ето защо е от значение семейството да я отменя в домакинските задължения и да й позволи да се настрои за непознат досега режим. 

6. Окуражаване

Насърчавайте дамата да говори за чувствата си – емоционалното затваряне ще задълбочи проблема.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: