Бременност

6 стъпки против стрии

Стриите са разкъсвания, които се получават в резултат на разтягането на кожата по време на бременността.

6 стъпки против стрии

Макар голяма част от бъдещите майки да се „сдобиват“ с несъвършенствата, възможно е те да бъдат предотвратени с помощта на: 

1. Контрол на теглото – поддържайте здравословни килограми, тъй като рязкото отслабване или покачването на килограмите ще доведат до отпускане или разтягане на кожата, а това неминуемо ще доведе до стрии.  

2. Ежедневна хидратация – грижете се за свежестта на епидермиса:

  • отвътре – с прием на поне 8 чаши вода дневно;
  • отвън – с хидратираща козметика.

Нежна грижа

Поне два пъти дневно нанасяйте специализирани продукти върху корема, бедрата и ханша. Отличен ефект имат маслата с стестествени съставки (като авокадо, невен, какао), които подхранват интензивно и подобряват еластичността на кожата. Важно е да знаете, че козметиката от този вид помага и превантивно, и при вече появили се стрии. 

3. Питателно меню – осигурявайте си храни от всички групи, за да дарите организма с ценни полезни вещества, важни за здравината на кожата.    

4. Включване на витамин C в диетата – той е от голямо значение за производството на колаген (ключов протеин, който може да намали стриите). Ще откриете витамин C в плодовете и зеленчуците – особено богати източници са цитрусите (портокали, лимони).    

5. Консумиране на богати на цинк храни – минералът играе съществена роля за здравето на кожата. За да си го набавите, хапвайте ядки и риба. 

6. Излагане на слънце – резултати от проучвания сочат, че снабдяването с витамин D редуцира опасността от появата на стрии.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: