Здраве

6 стъпки за здрава кожа

Като еталон за мекота, бебешката кожа изисква особено внимание и деликатна грижа.

6 стъпки за здрава кожа

Кожата на кърмачетата е една пета по-тънка, отколкото на възрастните. Тя не може да задържа добре влагата и мазнината, имунната й система още не е зряла. Поради това кожата реагира много чувствително към всички вещества, с които влиза в допир. Запознайте се с шестте стъпки, благодарение на които мъникът ще продължава да е горд притежател на здрав и кадифен епидермис.

1. Не прекалявайте с къпанията

Въпреки че децата обожават да се плацикат във ваната, нека не се застояват там. Така ще избегнат изсушаването на кожата си. Къпете малчугана с продукт, който е хипоалергенен с неутрално pH.

2. Хидратирайте

Много е важно след къпане кожата да се подсуши хубаво, но не с триене, а  с леко попиване с мека кърпа. След това нанесете крем, който да възстанови кожната бариера и сам по себе си да няма потенциал за допълнителни раздразнения. Комбинирайте го с масаж, който, освен полезен, е и удоволствие за бебчо.

Естествен избор

Независимо от това дали ще се спрете на лосион, олио, крем или мляко за тяло, купувайте предложения с естествени съставки, предназначени за крехката кожа на малките човечета. Знак за качество е и отсъствието на алергени, силикони и парафини, оцветители и агресивни химически компоненти.

3. Използвайте специализирани перилни препарати

Бебешките дрешки се перат самостоятелно от вашите. Перете ги със специални бебешки перилни препарати без оцветители, с по-малко или липсващи аромати. С тяхна помощ дрехите на хлапето ще са меки и няма да предизвикват дразнене.

4. Не пренебрегвайте слънцезащитата

От съществено значение е употребата на слънцезащитен продукт, без значение от сезона. Това се налага, защото детската кожа е изключително податлива на увреждане от ултравиолетовите лъчи.

5. Купувайте дрехи от памук

Меките памучни тъкани са идеални за гардероба на малчугана, тъй като досегът им с кожата е ласкав и приятен.

6. Оставяйте кожата да „диша“

След всяка смяна на пелена не бързайте да поставяте нова – няколко минути свеж въздух ще предотвратят появата на обриви. Задължителен е кремът против зачервявания, незаменим при възпаления.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Снежинка Цветкова,

Началник Неонатологично отделение на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” ЕООД, гр. Варна

 

Сподели: