Тя и Той

6 въпроса за женския оргазъм... и техните отговори

Женската сексуалност е смятана за тъмна и недостатъчно проучена област. Оргазмът пък е най-непрозрачната тема в нея. Нека хвърлим малко светлина с помощта на шест ключови въпроса и отговорите на специалистите.

6 въпроса за женския оргазъм... и техните отговори

Женската сексуалност е смятана за тъмна и недостатъчно проучена област. Оргазмът пък е най-непрозрачната тема в нея. Нека хвърлим малко светлина с помощта на шест ключови въпроса и отговорите на специалистите.

1. Какво се случва по време на оргазъм?

При наличие на еротична стимулация срамните устни леко набъбват, клиторът се уголемява (явлението е познато като клиторна ерекция), вътрешната част на влагалището се овлажнява обилно в резултат от отделящата се през капилярите на булбарните тела, обграждащи входа на влагалището, серумна течност. Продължаващата еротична стимулация предизвиква разширяване на вагиналната кухина, която достига до 13 см.  Тялото на матката заема различна позиция спрямо влагалището, така че маточната шийка освобождава свода му - (ефект на балониране). В резултат от тези промени, спонтанно съпътстващи сексуалната стимулация и свързаната с нея еротична възбуда на жената, проникването на члена става безпроблемно и той се притиска по-силно от набъбналите булбарни тела, което засилва чувствените усещания и при двамата партньори. По време на самото оргазмено преживяване при някои жени могат да се получат ритмични контракции на вагиналната мускулатура, но това не е задължителна характеристика на оргазма, тъй като той е преди всичко феномен, свързан със субективното преживяване, а не с реакциите на половите органи.

2. Каква е ролята на мозъка?

При върховото сексуално удоволствие мозъчната активност обхваща първо лимбичната система - комбинация от мозъчни структури, свързани с емоциите и дълготрайната памет. С наближаването на оргазма активността се засилва в малкия мозък и фронталния кортекс вероятно заради по-голямото мускулно напрежение. По време на самия оргазъм активността достига своя връх в хипоталамуса, който освобождава окситоцин, предизвикващ приятни усещания и стимулиращ контракциите на матката.

3. Колко жени стигат до оргазъм по време на секс?

От 10 до 30% от жените или получават оргазъм много рядко, или въобще не стигат до него по време на акта. Около 30% от дамите се радват на много редовни оргазми по време на секс.

4. Задължителен ли е оргазмът?

50% от дамите са на мнение, че не е необходимо да получават оргазъм редовно, за да се чувстват доволни след секс. Когато представителките на нежния пол имат хармонична връзка със своя партньор, сексът им носи удоволствие всеки път, дори без да са достигнали заветната кулминация на любовните ласки. Това съвсем не означава, че са се отказали от оргазмите си. Напротив, когато ги изпитват, те са силни, дълбоки и разтърсващи.

5. Колко трае един оргазъм?

Някои сексолози ги разделят на дълги и кратки (с уговорката, че при всяка жена е различно). Краткият продължава от 8 до 15 секунди и жената изпитва около 11 контракции. При дългия контракциите са приблизително 35 за времето от 50 секунди.

6. Какво е многократен оргазъм?

Едва 13% от  жените изпитват многократен оргазъм - определят го като серия от последователни оргазми. Според някои специалисти това е само продължение на първия, а според други са отделни. В зависимост от стимулацията могат да бъдат много повече от няколко. Удоволствието от всеки следващ най-често намалява, но те все пак си остават оргазми. Накратко, многократният оргазъм, или мултиоргазмът, е способността да получите един след друг няколко поредни оргазма без възстановителен период между тях.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: доц. д-р Румен Бостанджиев, д. м., сексолог-психотерапевт, тел. 0888/92 43 69

 

 

Сподели: