Детска психология

7 алтернативи на наказанието

Децата винаги ще бъдат палави, шумни, капризни дори когато не трябва. Като че ли основната им цел е да изпитват здравината на имуществото вкъщи и родителските нерви. Може ли да се озапти развилнелият се малчуган без помощта на крясъци и наказания?

7 алтернативи на наказанието

Децата винаги ще бъдат палави, шумни, капризни дори когато не трябва. Като че ли основната им цел е да изпитват здравината на имуществото вкъщи и родителските нерви. Може ли да се озапти развилнелият се малчуган без помощта на крясъци и наказания?

Алтернатива №1

Шега

Този пример е добър за деца, преживяващи поредната възрастова криза. Обичайна ситуация: мъничето, имащо нужда от нещо, устройва показна истерия за околните. Пада на земята, тръшка се, крещи. За успокояване на конфликта може да помогне шегата. Тоест, като прехвърлите акцента от негативната ситуация посредством шега, върху някаква игра с детето.

Важно „но":

Шегата не трябва да бъде обидна. Смехът може да е над ситуацията, но не над постъпките, характера или външния вид на детето.

Алтернатива №2

Нека неприятностите се случват

Този пример е описан още през XVIII век от великия философ Жан-Жак Русо. Но e актуален и до днес. Сега го наричат „Метод на естествените последствия". Методът се състои в това, че родителите не участват въобще в наказването на потомството си. Ако детето, например, разхвърля стаята си и отказва да си я оправя, а в хаоса не може никога да открие любимата си играчка, то решението е не да му се карате или да я търсите вместо него, а да го оставите само да се потруди. Така ще го научите да носи отговорност за своите постъпки, без да поставяте под ударите вашите отношения. По този начин наказва не мама, а „естествените последствия" от собствените му действия.

Важно „но":

Методът не трябва да се прилага, ако:

Естествените последствия са опасни за здравето или безопасността на детето. Детето още не е способно да възприема житейските уроци.

Алтернатива №3

Тесен физически контакт

Вашата задача е физически да спрете беснеещия мъник. Може да го хванете и задържите за ръцете, след като е хвърлил на пода храна или някакъв друг предмет в изблик на протест. Застанете на колене и силно прегърнете боеца. Разбира се, в първия момент той ще започне да рита, вика и с всичка сила да се опитва да се върне на „бойното поле". Вашата задача е да не се поддавате на провокациите, сигурно да го прегърнете и със спокоен глас да му обясните, че не е хубаво да се държи така. Психолозите казват: Детето трябва да чувства, че го обичат даже когато се държи лошо. Затова е толкова важно вашите действия да бъдат не само сдържани, но и успокояващи. Говорете му твърдо, но дружелюбно, не го заплашвайте и оскърбявайте.

Алтернатива №4

Ледено спокойствие

Този пример е добър, когато дребосъкът е изпълнен с негативни емоции: ревност към новородено братче или сестриче, нежелание да пусне мама на работа и т.н. Например в яростта си разхвърля дрънкалките на „конкурента". Така той подсъзнателно изпитва „границите ви": обичат ли го родителите му, когато е „лош"? Вашата задача е да не се поддавате на провокации. Обяснете му, че не постъпва хубаво и напуснете стаята. Нека мъникът да изпусне парата, да се умори и му стане скучно. После се върнете и спокойно го попитайте: „Приключи ли? А сега трябва да оправиш. Сам ли ще се справиш, или да ти помогна?". Детето ще се убеди, че агресивното поведение не дава бонус във вид на повишено внимание и ще престане да го практикува. След приключване на почистването, задължително му кажете, че го обичате.

Алтернатива №5

Тайм-аут

Паузата по време на конфликт дава на неговите участници възможност да охладнеят. На детето ви може да му се е сторило много забавно да хвърля парченца хляб от масата. Молбата ви да престане само още повече го амбицира да ви опонира. Не повишавайте глас, заведете го в другата стая. Сменяйки обстановката, то бързо ще се успокои и връщайки се на масата, ще започне да се държи по-различно.

Алтернатива №6

Психологически игри

Във възрастта 2-4 години за детето е много важно да се чувства значима и автономна личност. Решението е да го оставяте да взема самостоятелни решения. Може да го попитате например това: „Ще си събереш ли играчките сега, или след като изгледаш детското?". Идеята е, че решението, което е взето самостоятелно, вероятно ще се изпълни.

Алтернатива №7

Сделка

Налага се да отидете до поликлиниката, а детето не иска да се откъсне от някоя игра. Назрява скандал. Децата обаче са по-рационални същества, отколкото ги мислим. И ако вие се договаряте с тях („Добре, поиграй още пет минути, след което тръгваме"), въпросът вероятно ще бъде решен мирно.

Важно „но":

Всяка „сделка" има предел. Договаряне не означава, че мъникът получава правото вечно да клинчи от вас още време.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: