Бременност

7 интересни дейности на бебето в корема на мама

С помощта на съвременния ултразвук се разкриват тайните на живота в утробата. Какво научава бебето, още преди да се роди?

7 интересни дейности на бебето в корема на мама

Малкото човече расте в корема на мама и животът му постепенно става по-динамичен. Бебето започва да изпълнява поредица от сложни действия. С напредването на развитието се повишава чувствителността му и детето все по-активно отговаря на стимулите от околната среда.

Това са седем от най-често срещаните дейности, които бебето извършва в корема на мама.

Започва да харесва сладкото още от утробата

Храната, която консумирате, оказва влияние върху вкуса на амниотичната течност. Особено храната с наситен вкус, като чесън, джинджифил, анасон и най-вече сладостите. Още от 15-ата седмица на развитието малкото човече става чувствително към вкуса на храната, която мама е хапнала. Така то се подготвя за продуктите, с които ще се срещне след появата си на бял свят. След приема на храни, богати на захар, бебето по-активно поглъща амниотична течност.

Отваря очи

Бебето отваря очите си за първи път още около 28-мата седмица. Въпреки че почти не вижда, то започва да реагира на светлината. Светлината с по-силен интензитет може да премине през корема на бременната и да окаже влияние върху дейността на малкото човече. Учените са стигнали до извода, че, изложено на силна светлина, бебето се крие към по-тъмните участъци на матката.

Пишка и по този начин допринася за обновяването на околоплодните води

Околоплодните води изпълват матката и представляват естествена среда, в която се развива бебето. Тялото на мама образува околоплодни води от момента, в който започнат да функционират бъбреците на бебето. А то, като пие от околоплодните води, участва в процеса на тяхното обновяване. Чрез отделителната система околоплодните води достигат бъбреците, където се пречистват, и изпишканото се връща обратно в амниотичния сак.

Хълца

Хълцането на бебето предизвиква ритмично подскачане на корема на мама. Хълцането започва да се появява в края на първия триместър. Времето, в което ще усетите за първи път „подскачането” на корема, предизвикано от хълцането на малкото човече, е относително при всяка бременна.

Прозява се

Първото прозяване на човечето започва още в матката, но не заради това, че то е поспаланко. Смята се, че прозяването е свързано с мозъчното развитие на плода и неговата честота може да е показател за определени нарушения. Според едно изследване се смята, че бебетата с анемия се прозяват по-често, в сравнение с неанемичните бебета.

Смее се

Първите усмивки се появяват още в матката - за това свидетелстват снимките от 4D ултразвука и сонографията.

Учи се да плаче

След раждането плачът на бебето е начин за комуникиране с майката. Записите от ултразвук, обаче, сочат, че бебето си поплаква от време на време в утробата. Дори на някои снимки може да се забележи и потрепване на долната устна на малкото човече.

Наред с изброените дотук активности, при ултразвукови изследвания се забелязва как бебето поставя палеца в устата си, как реагира на звуковото стимулиране, какво прави, като усети цигарен дим и т.н.

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: