Бременност

7 проблема на лятната бременност

Вие сте в напреднала бременност през лятото? Ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да избегнете проблемите, възникващи през летните месеци.

7 проблема на лятната бременност

1. Алергия

Някои хора очакват лятото с нетърпение, а други мечтаят то изобщо да не дойде. Защото именно това е сезонът с най-голям брой алергени, като цветния прашец, който причинява сенната хрема. Усещанията са много неприятни - събреж и парене в носа, кашлица и кихане, хрема, зачервяване и смъдене на очите. Понякога настъпват и пристъпи на задух. Разбира се, не е задължително всички тези симптоми да се прoявяват при един и същи човек, но в особено тежките случаи е възможно и това. Ако сте страдали от сенна хрема преди бременността, прекрасно знаете какво да правите при алергичен пристът. Обаче следва да помните, че по време на бременност много от антихистаминовите препарати са забранени. Затова задължително се консултирайте със своя лекар какви антиалергични препарати трябва да ползвате в това състояние.

Какво да правите

 • Антихистаминовите препарати по време на бременност може да се приемат само по назначение на лекар. Като правило те се назначават само в случаите на крайна необходимост - когато състоянието на майката крие риск за това на плода.
 • Ако планирате да излезете в отпуска, по-добре направете това в периода около цъфтежа на растенията. Или планирайте така времето си, че да не ви се налага да го прекарвате навън.
 • Като се прибирате вкъщи се преобличайте и вземайте душ.
 • Помолете мъжа си да постави климатик или очистител на въздуха с НЕРО филтър (пречиства и овлажнява въздуха в затворени пространства и премахва алергените само за пет минути).

2. Отоци

Внезапно може да забележите, че ви е трудно да си свалите брачната халка, а любимите ви обувки са станали тесни. Възможно е да сте получили отоци. Те могат да бъдат незначителни и да не заплашват вашето здраве и това на бебето, но може да бъдат признак и на прееклампсия. Затова ако забележите, че са ви се появили отоци, се обърнете към своя лекар. Отоците се появяват главно през лятото, когато обикновено организмът задържа повече течности.

 Какво да правите

 • Изключете от рациона си солта, пикантните храни, сладките сокове, защото тези продукти предизвикват задържането на вода в организма.
 • Пийте негазирана вода и зелен чай. Много добре утоляват жаждата и киселомлечните продукти.
 • Свалете пръстените и венчалната си халка до края на бременността.

3. Високо кръвно налягане

През летните месеци обикновено зачестяват пристъпите на високо кръвно налягане. Но това е много опасно за бъдещата майка и плода. Даже незначителното му повишение над 140/90мм8Hg може да предизвика проблеми в  кръвотока на плацентата, а следователно и на детето. Ако сте имали хипертонични пристъпи преди да забременеете, то задължително сега трябва регулярно да го измервате (желателно е по 2 пъти на ден и винаги при поява на главоболие и влошаване на общото състояние). Високото кръвно налягане нерядко по време на бременност е и симптом на прееклампсия, затова даже и при еднократно повишаване, трябва да се обърнете към лекар.

4. Горещите летни нощи

През задушните летни нощи бременните жени трудно заспиват. Ето някои съвети за сладък сън.

Какво да правите

 • Преди сън се разходете на чист въздух и вземете топъл душ.
 • Спете на отворен прозорец.
 • Комфортното положение за сън на бъдещата майка е на една страна - на хълбок.  

5. Изпотяване

През лятото всеки човек се поти повече, какво остава за бременните. В резултат у много бъдещи майки възниква потница - ситен обрив по кожата, съпроводен със сърбеж. Обаче да си поставяте сами диагноза не е редно, защото подобен симптом има и при други състояния, като алергия например. Затова задължително потърсете мнението на лекар. Потницата засяга характерни места по тялото - това са частите, където е затруднен притокът на въздух - между гърдите и под тях, под корема, от вътрешната страна на бедрата и др.

Какво да правите

 • По възможност „проветрявайте" участъците, където се е появила потницата.
 • Добър ефект имат кремовете на основата на цинк - те подсушават кожата.
 • Носете дрехи от естествени материи. Никаква синтетика! Бельото трябва да е памучно, за да може кожата да диша.

6. Кожни проблеми

През лятото бременните жени трябва да имат предвид, че са възможни кожни проблеми, свързани с дългото пребиваване на слънце (пигментацията). Затова преди излагане на слънце винаги се мажете със слънцезащитен крем с не по-нисък фактор от 30. Ако сте на почивка на море, имайте предвид, че може да се печете само в ранните сутрешни часове и привечер, а в останалото време е по-добре да сте под чадър или някъде на сянка.

7. Припадъци

Ако при някои жени кръвното налягане се повишава, то при други, обратното, се понижава. В резултат на рязкото му падане, което преди всичко се случва в задушни помещения и градския транспорт, на бъдещата майка може да й пролошее. Особено внимателни трябва да бъдат жените, които и преди бременността са били с ниско кръвно налягане.

Какво да правите, за да избегнете припадъка

 • Дългото стоене без движение и особено в затворено пространство може да провокира припадък. Ако се окажете в магазин, в който има дълга опашка, не се притеснявайте да помолите хората да минете отпред.
 • В офиса винаги дръжте до себе си чаша вода, а на където и да отивате си носете шишенце с питейна вода.
 • След сън ставайте от леглото плавно, обръщайки се в началото на хълбок. Поседете няколко секунди и след това станете.
 • Носете си в чантата шоколад или сушени плодове, за да си сложите нещо в устата при първи признаци на глад. Недостатъчното количество на глюкоза в организма може да провокира припадък.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,
председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

 

Сподели: