Семейно здраве

7 СТЪПКИ С ЛЮБОВ КЪМ СЪРЦЕТО

Според статистическите данни всяка минута някъде по света една жена умира от заболяване на сърцето (мъжете дори по-често).

7 СТЪПКИ С ЛЮБОВ КЪМ СЪРЦЕТО

Според статистическите данни всяка минута някъде по света една жена умира от заболяване на сърцето (мъжете дори по-често). Не по-малко застрашени от сърдечни заболявания са и малките. От артериална хипертония най-вече страдат децата с наднормено тегло и абдоминално затлъстяване (затлъстяване около корема). Дали обаче вие и семейството ви ще имате проблеми с най-важния човешки орган, до голяма степен зависи от вас самите.

Всяка година 29 септември се отбелязва като Ден на сърцето.

Най-голяма роля за правилните хранителни и двигателни навици при децата има семейството. Децата по правило копират родителите си. Ако вашият малчуган от малък ви наблюдава сутрин да закусвате с плодове или овесени ядки, със сигурност ще ви последва. Ако обаче предпочитате всякакви чипсове, снаксове и др. джънк фуудс, то бъдете сигурни, че и детето ще бъде привърженик именно на тези храни.

Важно за превенцията на сърдечносъдовите заболявания са както храненето, така и режимът. Защото не е пресилена констатацията, че грижата за сърцето минава през кухнята, но и не само. Ето най-важното, обобщено в 7 пункта.

1. Храненето

Разнообразно според сезона.

Не само избягвайте, а направо дайте развод на пържените и мазните храни, защото те водят до повишаване на кръвното налягане. Заместете ги трайно със задушени или печени храни.

Растителните масла влияят благоприятно върху нормализиране на обмяната на мазнините. Доказано е, че в държави, в които се консумира повече зехтин, маслини и морска кухня (Италия, Гърция), населението страда по-малко от сърдечносъдови заболявания. Освен това и смъртността е много по-ниска, а продължителността на живот - по-дълга.

Солта и захарта не са ваши приятели. За разлика от пресните плодове и зеленчуци.

Забравете за консервираните храни и полуфабрикатите.

Полезните витамини и минерали

Магнезий. Има съдоразширяващо и диуретично (прочистващо) действие. Съдържа се в елдата, овесеното брашно, грах и бобови изделия, диня, ядки, черен чай, кафе, халва, черният шоколад.

Калий. Подобрява работата на сърдечния мускул и е диуретик. Ще го намерите в боба, соята, кайсиите и прасковите, сините сливи, какаото и пълномасленото мляко.

Йод. Оказва въздействие върху обмяната на веществата. Богати на йод са морските храни (риба, калмари, миди, скариди), месото, яйцата, млякото, цвеклото, картофите, зелето, краставиците, гроздето.

Витамин С. Помага за укрепване на кръвоносните съдове. Може да си го набавите от киви, ябълки, копър, касис, боровинки, шипка, билката зърнастец.

Витамин Р. Има антиалергично, антиоксидантно и антивирусно действие, подобрява кръвообращението и подсилва здравината на кръвоносните съдове. Съдържа се в черешите, червеното френско грозде, портокалите, лимоните, шипката, малините и ягодите.

2. Наднорменото тегло

Води до редица заболявания. Неписаното правило гласи човек да се придържа към теглото, което е имал на 25 години (ако приемем, че тогава е бил в добро здравословно състояние).

3. Двигателният режим

Трябва да е съобразен с възможностите и особеностите на вашия организъм. Тренировките трябва да бъдат с постепенно навлизане в спортна форма. Научете децата да спортуват от малки, за предпочитане навън сред природата. Нека компютърът не бъде пръв приятел на децата, а игрите с останалите малчугани от квартала, защото заседналият начин на живот е еднакво вреден за всички възрасти.

Бягане за здраве вече се заменя с ходене за здраве. Лекарите съветват разходка поне два пъти на ден дори след прекаран инфаркт.

4. Тютюнопушенето

Цигарите със сигурност са враг на сърцето.

5. Сънят

Старайте се да не бъде по-малко от 8 часа на ден.

6. Спокойствие, медитация, йога и правилно дишане

Имат превантивно влияние върху сърдечносъдовите заболявания и успешно помага в борбата със стреса.

7. Наследствеността

Ако имате наследствена сърдечна обремененост, заложете на редовното измерване на кръвното налягане, триглицеридите и кръвната захар.

ПРАВИЛА ЗАВИНАГИ

- Заменете маргарина, свинската мас, бекона, сметаната, палмовото олио със зехтин.

- Суровите ядки са сред храните, които стимулират сърцето. Шепа орехи на ден (но не повече) са изключително полезни. Същото важи и за кайсиевите ядки.

ЗА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ТИП ХРАНЕНЕ

Посочва се като пример за добро хранене, тъй като има достатъчен прием на въглехидрати под формата на плодове, зеленчуци и зърнени продукти. В допълнение към тях идват ядките, маслините, зехтинът и най-вече рибните изделия, които са изключителен източник на ненаситени мазнини - доказан защитник за сърдечносъдовата система.

ПРОТИВ ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА БЪРЗО ХРАНЕНЕ И ПОЛУФАБРИКАТИТЕ

Изобилната консумация на мазнини и въглехидрати в комбинация с храненето само веднъж дневно в по-големи количества блокира метаболизма, дава отражение и върху високия (LDL) - лош, и ниския (HDL) - добър холестерол.

Метаболният синдром (затлъстяването около талията в комбинация с високо кръвно налягане, повишен холестерол и висока кръвна захар) увеличава два пъти риска от инфаркт.Автор: Димитрина Пандурова

Консултант: д-р Филиз Соколова, клиника „Лозенец"

 

 

Сподели: