Здраве

7 стъпки за здрава кожа

Кожата на мъничето е мека и нежна и изисква особено внимание.

7 стъпки за здрава кожа

Представяме ви няколко изпитани стъпки за защита:

1. Обърнете внимание какъв е въздухът в стаята на бебето, където то прекарва по-голяма част от времето си, докато спи или си играе. На пазара за бебешки и детски стоки има достатъчно уреди, които измерват и отчитат влажността на въздуха в помещенията. Ако влажността е по-ниска от 40%, има опасност от появата на простудни заболявания и прекомерно изсушаване на нежната бебешка кожа. Тогава от помощ могат да ви бъдат специалните овлажнители за въздух, или ако нямате възможност да си вземете такъв, чаша вода в стаята на детето ще свърши същата чудесна работа.

2. По време на ежедневната баня можете да оставите детето да си играе във водата толкова, колкото иска. Необходимо е само да следите температурата във ваничката и при нужда да долеете топла вода.

3. Средствата за къпане на новороденото и малкото дете не трябва да имат в състава си т.нар. ПАВ – повърхностно активни вещества. Специалната козметика, която се предлага на нашия пазар, деликатно почиства нежната бебешка кожа, не образува много пяна, но същевременно успокоява и подхранва, като предпазва от раздразнение.

4. За защита на кожата от изсушаване можете да използвате специална козметика за вана на основата на масла, като от особено значение е да добавяте тези масла още от момента на раждането, когато кожата на новороденото не разполага със защитен слой.

5. След къпане използвайте специални овлажняващи кремове и лосиони за лице и тяло, тъй като водата навсякъде съдържа повече или по-малко хлор, който изсушава кожата. Не забравяйте крема против подсичане и качествените мокри кърпички.

6. Правете масаж на бебето. По този начин освен че ще го подготвите за нощния сън, ще осигурите защитната бариера, от която кожата се нуждае.

7. Преди излизане на разходка, независимо от времето, винаги нанасяйте защитна козметика на откритите участъци по тялото на детето – т.нар. колд козметика. Тя ще предпази кожата от изсушаване и последващо раздразнение.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: