Раждане

7 важни решения

Едва ли ще изчерпате подготовката преди раждането с едва 7 решения, но най-популярното число в света (според статистиката) е добро начало.

7 важни решения

1. Болница

Проучете различните варианти:

  • да родите в лечебното заведение, в което работи следящият бременността ви акушер-гинеколог;
  • да се спрете на друга болница заради различни фактори – по-добри условия, близост до дома, препоръка на приятелка.

Поглед отвътре

Независимо от това дали ще предпочетете да посрещнете детето си в държавна болница или в частна клиника, посетете Ден на отворените врати, за да добиете впечатления от първо лице.

2. Екип

Ще се доверите на дежурните в родилното отделение или ще се възползвате от „Избор на екип“? Имайте предвид, че цената на услугата варира в отделните болници.  

3. Обезболяване

Информирайте се за начините за контрол над болката – медикаментозни (епидурална, спинална упойка) и немедикаментозни (дихателни техники, масаж, музикална терапия). Тук от ключово значение е консултацията с лекар.

4. Присъствие на таткото

Вие искате ли? Той готов ли е? В болницата разрешено ли е?

5. Контакт „кожа до кожа“

Хубаво е да сте наясно дали в родилното, към което сте се насочили, се прилага кенгуру-грижата. Макар ранният контакт да не се практиктува във всички болници у нас, в част от тях при нормално раждане без усложнения за майката или новороденото можете да прекарате първите два часа след раждането заедно с бебето в родилна зала.

6. Педиатър

Помислете кой да бъде лекарят на детето отрано, защото в суматохата около раждането няма да имате време за адекватен избор.

7. Консултант по кърмене

Естественото хранене на дребосъчето понякога е съпътствано от усложнения, които можете да обсъдите със специалист. В интернет ще откриете богата информация за организации (като Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Ла Лече Лига), помагащи на майките и техните кърмачета. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: