Отдих и туризъм

7 зоопарка 7 държави

Какво може да бъде по-интересно на детето от това да наблюдава дивите животни, да следи разноцветните рибки, да слуша песните на чудните птици? Отправяйки се на пътешествие, непременно заведете семейството си в зоопарка.

7 зоопарка 7 държави

Какво може да бъде по-интересно на детето от това да наблюдава дивите животни, да следи разноцветните рибки, да слуша песните на чудните птици? Отправяйки се на пътешествие, непременно заведете семейството си в зоопарка.

1. ПРАЖСКИ ЗООПАРК, ЧЕХИЯ

Особеност: Един от най-добрите зоопаркове в Европа, разположен в зелената зона на града. Тук можете да наблюдавате множество животни - слонове, лъвове, пантери, горили, кенгуру, да видите екзотични насекоми. Особен интерес за посетителите предизвиква павилионът „Индонезийски джунгли". На територията на парка има зона за почивка за деца и детски зоопарк, където мъниците сами могат да нахранят животните.

Къде се намира: Прага - 7: U Trojeskeho zamku, 3/120.

Работно време: Целогодишно, всеки ден. През летните сезони от 09,00 до 19,00 ч.

Цена на билетите: Възрастни - 150 чешки крони (приблизително 5,5 евро); деца (3-15 год.) - 100 чешки крони (приблизително 3,5 евро); деца до 3 год. - безплатно.

www.zoopraha.cz/en

2. МАРИНЕЛАНД, МАЙОРКА

Особеност: На сравнително не голяма територия се простират множество разнообразни животни - морски лъвове, игуани, фламинго, пингвини, питони. В аквариумите плуват акули, костенурки и риби от тропическите морета. В кафези пеят птици, представители от Африка, Америка, Европа и Австралия. Ежедневно се провежда развлекателно шоу с участието на делфини, морски лъвове и папагали. На територията на парка има уютно кафе и сувенирен магазин.

Къде се намира: Разположен е в Калвия. Автобуси до парка пътуват от столицата на острова - Палма де Майорка, а също и от курортите, разположени в близост. Вторият испански Маринеланд се намира в Каталуния, до него пътуват безплатни автобуси от курортите Коста Брава и Коста дел Маресме.

Работно време: от февруари до септември паркът работи всеки ден.

Цена на билетите: Възрастни - 22 евро; деца (от 4 до 12 год.) - 16 евро, деца до 4 год. - безплатно.

www.marineland.es

3. КОЛМАРДЕН, ШВЕЦИЯ

Особености: В най-големия зоопарк на Скандинавието ви очакват удивителни приключения и най-завладяващото от тях е сафари-разходка - от прозорците на екскурзоводския автобус или от собствения си автомобил можете да наблюдавате диви животни, обитаващи условия, близки до естествените. По пътя ще попаднете на лъвове и мечки, щрауси и жирафи, вълци и зебри. И всички тези животни не са затворени зад решетки. Най-смелите посетители дори могат да пренощуват сред саваната в южноафриканска палатка. В зоопарка има делфини, известни с представленията си, град на приключенията с атракциони, селски двор, където не само може да гледате животните, но и да ги погалите.

Къде се намира: Разположен е на 30 км от града Норчепинг. Пътят минава през Стокхолм, като на всеки 1,5 часа заминават автобуси и влакове.

Работно време: от 1 май до 30 август работи всеки ден от 10,00 до 17,00 ч. 

Цена на билетите: Възрастни - 225 швейцарски крони (приблизително 22,5 евро); деца (3-12 год.) - 85 швейцарски крони (приблизително 18,5 евро); деца до 3 год. - безплатно. Автобусната екскурзия за сафари се плаща допълнително: възрастни - 30 швейцарски крони (приблизително 3 евро); деца (3-12 год.) - 15 швейцарски крони (приблизително 1,5 евро).

www.kolmarden.com

4. БЕРЛИНСКИ ЗООПАРК, ГЕРМАНИЯ

Особености: Зоологическата градина на Берлин е една от най-старите и влиза в петицата на най-добрите зоопаркове в света. Разполага с огромна колекция от животни (над 13 900 животни, представители на 1440 различни вида). Тук може да видите редки екземпляри от живата природа като хипопотам джудже, панда и др. Зоологическата градина се слави с необикновена архитектурна сграда и павилиони. Към парка с животни се прибавя и огромен аквариум на три етажа.

Къде се намира: Разположен е в Берлин, близо до спирката на метрото - Zoologicher Garten.

Работно време: През цялата година, всеки ден.

Цена на билетите: Възрастни - 12 евро; деца (5-15 год.) - 6 евро; деца до 5 год. - безплатно.

www.zoo-berlin.de

5. ЛОРО-ПАРК, КАНАРСКИ ОСТРОВИ

Особености: В този парк е събрана грандиозна колекция от папагали: тук обитават представители на 353 вида и подвида и се устройват шоу програми с дресьори. В парка има и множество други животни - тигри, крокодили, маймуни, пингвини, фламинго. Ежедневно се провежда шоу с участието на делфини и морски лъвове. На територията на парка има аквариум с морски обитатели, а също и парк с атракциони - „Страната на децата".

Къде се намира: Паркът е разположен на остров Тенерифе, на север от града Пуерто де ла Круз, площад Плаза Рейс Католикос, на всеки 20 минути се организира безплатно превозване. 

Работно време: Всеки ден от 8,30 до 18,45 ч.

Цена на билетите: Възрастни - 31,50 евро; деца (6-11 год.) - 20,50 евро; деца до 6 год. - безплатно.

www.loroparque.com

6. ДВУР КРАЛОВЕ, ЧЕХИЯ

Особености: В този парк също ви се предоставя възможност да направите сафари - разходка сред африканската савана. Удобно настанени в автобуса, без таван, заедно с екскурзовода ще можете да се насладите на притичващите покрай вас антилопи, африкански крави. В сафари-парка няма свободно предвижващи се хищници, но са разположени в клетки край пътя - тигри, лъвове, гепарди. Има и други животни като хипопотами джуджета, маймуни. А на тези, които се интересуват от животните, живели на земята през праисторическо време, ще им бъде интересно да разгледат павилиона на динозаврите.

Къде се намира: Разположен е близо до града Двур Кралове над Лабем. От този град до зоопарка има автобус.

Работно време: Паркът е отворен целогодишно, а сафари-паркът от май до септември.

Цена на билетите: Възрастни - 150 чешки крони (приблизително 5,5 евро); деца 40 чешки крони (приблизително 1,30 евро).

www.zoodvurkralove.cz

7. РАНУА, ФИНЛАНДИЯ

Особености: Обитателите на този зоопарк са животни от северните ширини. Тук има бели мечки, елени, вълци, сови и други зверове и птици. Много от посетителите идват през зимата. Но и лятото е много интересно, тъй като именно тогава повечето от животните раждат своето потомство и ще имате възможност да видите малките зверчета. На територията на парка има домашни животни, приказен парк, където могат да поиграят децата. В определени часове служителите на зоопарка устройват учебно хранене на животни.

Къде се намира: Разположен е на 82 км от Рованиеми.

Работно време: целогодишно, всеки ден.

Цена на билетите: Възрастни - 13,5 евро; деца 10,5 евро за летния сезон.

www.ranuazoo.com

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: