Семейно здраве

7-те изследвания, които трябва да си правите всяка година

Да отидете на доктор, когато сте вече болни, е стресиращо. Да посетите обаче лекаря си, когато сте в перфектно здраве – това може да бъде животоспасяващо.

7-те изследвания,  които трябва да си правите всяка година

Да отидете на доктор, когато сте вече болни, е стресиращо. Да посетите обаче лекаря си, когато сте в перфектно здраве - това може да бъде животоспасяващо. На никого не е приятно да го преглеждат и „човъркат", но два дни в годината могат да ви спестят много повече време и притеснения за месеци напред. Кои са задължителните 7 изследвания, които трябва да си правите редовно, за да сте сигурни, че сте здрави?

  1. КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И ЕКГ

Кога:

Лекарите препоръчват медицинско лице да измерва кръвното ви налягане поне веднъж годишно. Ако сте с установена хипертония, добре е да се прави веднъж на всеки 5-6 месеца. Прегледът продължава с ЕКГ (електрокардиограма).

Подготовка:

Идете пет минути по-рано за прегледа и се успокойте, вдишайте дълбоко няколко пъти. За ЕКГ ще трябва да се съблечете до кръста, да свалите бижутата си и да легнете, след което ще ви поставят малки електроди на гърдите, китките и глезените. Те отчитат работата на сърцето ви и отбелязват информацията на хартия. Важно е да кажете на лекаря какви лекарства приемате, защото някои от тях променят резултатите от изследването.

Какво следва:

При кръвното налягане приетите за нормални стойности са около 120/80. Ако превишават 140/90, ще се наложи да се консултирате с кардиолог, за да изследва причините и да ви наложи лечение и промяна в начина на хранене, спорт и почивка.

  1. ХОЛЕСТЕРОЛ

Кога:

Изследването на холестерола трябва да се прави на всеки пет години след навършване на 20.

Подготовка:

Това е обикновено изследване на кръвта, но все пак се препоръчва 10-12 часа преди него да не сте се хранили, т. е. направете го сутрин преди закуска.

Какво следва:

Не се опитвайте да разчетете сами лабораторните изследвания. Лекарят ще го направи и според резултатите ще ви препоръча диета, активна дейност и ако се налага - повторно изследване след 3 месеца.

  1. КРЪВНА ЗАХАР

Кога:

След 45 години е добре да се изследвате редовно. Ендокринолозите препоръчват всяка жена, която планира бременност, да го направи също.

Подготовка:

Поне 8 часа преди изследването не трябва да се храните.

Какво следва:

Ако кръвната захар е над референтните стойности, се препоръчват намаляване на теглото, всекидневна физическа активност и специална диета. Ендокринолог преценява дали има нужда от въвеждането на лечение с медикаменти.

  1. ПРЕГЛЕД ПРИ МАМОЛОГ

Кога:

След 20-годишна възраст прегледът при мамолог трябва да става веднъж на всеки 12 месеца. След 30 години се въвежда и ехография, а след 40 - мамография. Последната се прави веднъж на 2-5 години (по преценка на лекаря).

Подготовка:

В деня на изследването не поставяйте под мишниците дезодорант, талк или друг вид предпазно средство.

Какво следва:

Лекарят ще ви обясни дали имате нужда от допълнителни изследвания, както и кога да го посетите отново за следващия профилактичен преглед.

  1. ПРЕГЛЕД ПРИ ГИНЕКОЛОГ

Кога:

Всяка жена, навършила 16 години, независимо дали е раждала или не, трябва да си прави ПАП тест (цитонамазка) веднъж годишно.

Подготовка:

Изберете време от месеца, когато не сте в менструален цикъл. В деня на изследването не си поставяйте вагинални кремове или лубриканти.

Какво следва:

В зависимост от групата, в която попадат стойностите от изследването ви, лекарят ще ви обясни кога да идете отново за нов тест.

За децата не пропускайте:

Винаги след консултация с педиатър е добре да измервате ръста и теглото на вашето дете. Редовно да се следи зрението, както и евентуалното наличие на сколиоза.

  1. СТОМАТОЛОГ

Кога:

Най-добре два пъти годишно, но поне веднъж на 12 месеца.

Подготовка:

Не ви е нужна специална подготовка, освен да почистите зъбите си, ако сте се хранили преди прегледа.

Какво следва:

Ако имате повърхности кариеси, може и веднага да ви сложат пломби. За лечение на по-сериозни проблеми ще ви се наложи да посетите стоматолога още няколко пъти.

  1. ОЧЕН ЛЕКАР

Кога:

Независимо от възрастта ви очният преглед е добре да се извършва всяка година.

Подготовка:

Не ви е необходима никаква предварителна подготовка.

Какво следва:

Ще ви помолят да преминете през няколко, може би странни за вас, апарата. Целта е лекарят да огледа очните ви дъна, да измери налягането и способността ви да виждате отблизо и далече, както и да прецени дали се нуждаете от разширяване на зеници, допълнителни изследвания или носене на очила.

 

И ОЩЕ ТРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, АКО СМЕ НАД 50 ГОДИНИ:

КОЛОНОСКОПИЯ

Кога:

След навършване на 50 години (при фамилна обремененост - след 21 години) се препоръчва колоноскопия веднъж на десет години.

Подготовка:

Два дни преди изследването лекарите назначават специална течна диета за прочистване на организма.

Какво следва:

Ако се открият полипи, те се отстраняват веднага и се изследват.

ОСТЕОПОРОЗА

Кога:

Жените, навършили 50 години, трябва да изследват плътността на костите си веднъж на две години.

Подготовка:

Не се нуждаете от предварителна подготовка за този тест.

Какво следва:

Ако плътността на костите ви е нарушена, следва кръвен тест за установяване наличието на калций и витамин D. Ще ви препоръчат гимнастика и диета, богата на калций.

ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА

Кога:

Господата над 50 години трябва ежегодно да се преглеждат при уролог за проблеми с простатата. Изследването е особено важно във връзка с профилактика на рака на простатата. Открит навреме, той е напълно лечим, а времето, което инвестирате в тази „застраховка живот", е не повече от 15 минути.  

Подготовка:

Няма нужда от специална предварителна подготовка. Прегледът е кратък и безболезнен, може да изпитате само лек дискомфорт.

Какво следва:

Ако се установи, че простатата е уголемена или пък се открие тумор, се назначава съответното лечение според степента и  тежестта на състоянието.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: