Раждане

8 мита за таткото и родилната зала

Тема, която винаги ще има противници и поддръжници.

8 мита за таткото и родилната зала

Някои жени искат да раждат сами - тогава се чувстват най-силни, други не могат да си представят събитието без половинката. Някои мъже се чувстват натирени в родилната зала, други с удоволствие следят процеса. Ако имате предразсъдъци относно присъствието на бъдещия татко в болницата, е добре да се убедите, че някои твърдения са истински митове.

Мит 1 Присъствието на таткото в родилното е чисто и просто мода

Присъствието на таткото не трябва да се разглежда по този повърхностен начин, тъй като неговата помощ може да се окаже незаменима. Освен това и самият той, участвайки в процеса, усеща ролята си във връзката родител-дете.

Мит 2 Не е нужна специална подготовка за партньорското раждане

За да не бъде в действителност само наблюдател в родилната зала, бъдещият татко ще се нуждае от подготовка. За да бъде напълно спокоен, е добре да се запознае с процеса, който се случва в залата. Ако е подготвен за задължителните и евентуални действия на лекарите, ще е по-уверен и спокоен. Не на последно място, таткото може да помага на половинката си с масажи, поддържане, подаване на вода и дори разказване на вицове.

Мит 3 Присъствието на таткото е възможно във всеки родилен дом

На практика - не. За тази цел са необходими специални условия - на първо място индвидуална родилна зала. Ако искате да раждате заедно, е добре предварително да проучите дали избраната от вас болница го позволява.

Мит 4 Мъжете винаги припадат

Няма да ви лъжем - случвало се е и ще продължава да се случва. Обаче само тогава, когато таткото няма абсолютно никаква представа за родилния процес или е надценил силите си.

Мит 5 Таткото трябва да стои на раждането докрай

Никой не налага толкова крайни мерки относно присъствието на таткото. Той може да влиза и излиза по всяко време. Ако желае да пропусне слагането на упойката или шиенето след раждането, може да го направи.

Мит 6 Задачата на таткото в родилната зала е да следи лекарите

Ако това е основната цел, тогава раждането ще се превърне в истински кошмар. Ако вместо да помага на половинката си, таткото задава постоянно въпроси на медицинския персонал и следи отблизо всяка негова стъпка, единственото, което ще направи, е да изнерви лекарите и да посее съмнение във връзката акушер-гинеколог - родилка.

Мит 7 Нека дойде - да види как се мъча аз!

Някои жени предполагат, че когато мъжът им види на живо родилните мъки, ще ги уважава повече след това. Първо, при правилна подготовка на курсовете за бъдещи родители понятието „мъки" не съществува, а раждането е едно различно изживяване. Второ, негативната нагласа на майката само може да й навреди. Трето, ако жената преувеличава, като крещи, рита и блъска, за да впечатли половинката си, няма да вникне в родилния процес и сама ще усложни състоянието си.

Мит 8 Ако дойде с мен, повече никога няма да правим секс

Този мит е измислен от хората, които нямат представа от организацията в родилната зала. Ако пожелае, таткото може да присъства на целия процес, без погледът му да се докосне до каквито и да било натуралистични картини. Това има как да се случи, при предварителна уговорка с лекарите.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: