Здраве

8 най-чести грешки на родителите през първата година

Никой не е безгрешен и знанието не пада от небето. Това важи с пълна сила за младите родители. Те имат склонността да допускат определени грешки през първата година от живота на детето. Ето кратък списък на най-често срещаните, за да ги избягвате.

8 най-чести грешки на родителите през първата година

Никой не е безгрешен и знанието не пада от небето. Това важи с пълна сила за младите родители. Те имат склонността да допускат определени грешки през първата година от живота на детето. Ето кратък списък на най-често срещаните, за да ги избягвате.

1. Прекалено много се паникьосвате. Много родителите реагират прекалено тревожно на всичко, което прави тяхното бебе. Струва им се, че мъникът често повръща или хълцука, че изпражненията му са твърде меки или пък необичайно твърди, че бебокът е пил повече или по-малко мляко от обикновено и т. н.

2. Сами лекувате висока температура на новороденото. В първите три месеца след раждането си винаги когато вдигне над 38° С, детето трябва да бъде видяно от лекар. Единственото изключение е повишаването на температурата до 24 часа след поставяне на ваксина. Във всеки друг случай не се опитвайте да лекувате мъника сами.

3. Ходите с детето сред много хора. Гордите родители искат да покажат бебето на света, но забравят, че имунната система на кърмачето не е в състояние сама да се справи с всички бацили, зарази и инфекции, които върлуват на пренаселени места. Това обаче съвсем не означава, че не бива да си подавате носа навън през първите шест седмици. Ежедневната разходка на свеж въздух е полезна както за бебето, така и за майката.

4. Карате се пред детето. Тримесечно бебе е в състояние много добре да усети атмосферата, в която расте. Карате се прекалено често с мъжа си, повишавате тон със и без причина? Замислете се, че бебето чува и усеща всичко това. За да има здрава психика, детето се нуждае от спокойна среда, а не от излишна тревога, несигурност и страх.

5. Не го слагате да лежи по корем. Майките се плашат да го правят заради опасността от задушаване. Тази предпазливост е уместна през първия месец, но дори и тогава можете да поставяте рожбата си по корем за малко по няколко пъти на ден и задължително - под ваше наблюдение. Правилната позиция за сън на новороденото е единствено по гръб. Според специалистите обаче редовното му поставяне по корем подобрява координацията на движенията, укрепва раменния пояс и гръбначния стълб. Деца, оставяни по-често по корем, започват по-рано да се обръщат, сядат, пълзят и вървят.

6. Не оставяте бебето на пода. Когато стане на 3-4 месеца, е добре да започнете да го оставяте на твърда повърхност, където може да намери стабилна опора и да се движи свободно. Ако ви се струва, че ще му е  студено на земята, постелете одеялце. Така и за вас ще е по-удобно да пренасяте бебето от стая в стая, когато се придвижвате из апартамента. За бебчо често е достатъчно просто да вижда майка си наоколо. По този начин ще създадете на детето определен режим - легълцето е за спане, подът - за игра. Това ще ви е от полза, когато дойде време да го приспивате.

7. Не оставяте детето да пълзи на воля. Пълзенето е естествен процес в двигателното и психическото развитие на бебето. То стимулира взаимодействието на двете полукълба на мозъка - докато пълзи, детето трябва да координира движението ляв крак - дясна ръка. Пълзенето е полезно за опорно-двигателния апарат, тренира мускулите на гърба, ръцете и краката и развива координацията. От друга страна, докато лази, мъникът изучава дома: развива зрението си и обогатява знанията си за предмети и звуци. Лазенето обикновено продължава до 4-5 месеца преди детето да проходи.

8. Пазите го да не падне, докато прохожда. Започне ли да се изправя и да ходи, следващото нещо, което детето трябва да се научи е как да сяда обратно на земята. Ако майка му винаги го придържа, хваща или направо сваля детето от изправено в седнало положение, то ще остане с усещането, че мама е част от двигателния му стереотип. Така детето ще се отпуска и ще пада всеки път когато я види наблизо - неслучайно повечето падания стават именно когато родителите са наоколо. И обратното - детето, което не е прихващано, докато пада, много бързо се научава да разчита на себе си.

Упражнявайте слизането от изправена позиция, като окуражавате детето да се държи за нещо, докато кляка - през това време вие сте на разстояние от него и поддържате контакт с очи, не го крепите. Подмамвайте хлапето с играчки, които поставяте на пода, и то се навежда, за да си ги вземе, но не му позволявайте да се хваща за вас. Ако детето не клекне, а направо падне, внимавайте за реакцията си. Драматично изражение, викове, втурване към него да го успокоявате - всичко това може да разплаче и най-смелото дете. Всяко падане дава на рожбата ви важна информация - кое движение да не повтаря следващия път.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър, Детска клиника,
УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

 

Сподели: