Здраве и красота

8 неща, които трябва да направите, преди да забременеете

Помислете и ги изпълнете, не е никак сложно

8 неща, които трябва да направите, преди да забременеете

Взели сте решение да си имате бебе. Поздравления! Това е прекрасно, чувствате се напълно готова да дадете живот на едно малко същество, което ще осмисли и запълни ежедневието ви 100% във всяко отношение. И в този ред на мисли, преди това да стане реалност, е добре да помислите върху някои неща, които трябва да направите, преди да забременеете.

#1 Хапнете на воля вредни" храни  

Организирайте романтична вечеря с вашата половинка, за да похапнете на воля от всички любими ястия, от които трябва да се откажете, докато сте двамата с бебчето в едно тяло или докато кърмите - морски дарове, суши, мухлясали сини сиренца от непостьоризирано мляко и много други пикантни вкуснотии, които преди са били част от менюто ви. Позволете си да пийнете от любимото си вино или опитайте нашумелия модерен коктейл напоследък. Факт е, че за дълго време ще ви се наложи да останете без тези неща, така че отдайте им се - сега е моментът.

#2 Откажете се от вредните навици

Повече от категорично е, че по време на бременност трябва да откажете тютютнопушенето, да се разделите с алкохола и многкратното пиене на кафе през деня. Това обаче важи с пълна сила и преди да забременеете, тъй като вашият организъм трябва да се настрои и да приеме бебчето в него както се казва „на чисто". Тези ограничения важат с пълна сила и за мъжката половинка от двойката - бъдещия татко, тъй като изследванията показват, че тютюнопушенето и алкохолът влияят върху оплодителната способност и качеството на спермата.

#3 Обърнете внимание на теглото си

Обърнете внимание на теглото си, преди да видите двете чертички на теста за бременност. Ако имате излишни килограми, това може да се окаже проблем при бъдещо забременяване. Добре е да знаете, че индексът на телесната маса (съкратено ИТМ, на английски body mass index, BMI) над 24 и под 20 оказва влияние върху плодовитостта. Ако искате да свалите няколко килограма, сега е точният момент, така ще се чуствате по-добре по време на бременността си.

#4 Планирайте посещение при зъболекар

Това е изключително важно, в случай че планирате да ставате майка. Едва ли бихте искали да имате подобни проблеми, докато очаквате своето бебче. Запомнете, че възпалението може да бъде опасно за плода, а бременните жени трябва да избягват рентгеновите снимки. Казано накратко - погрижете се за зъбите си, преди да имате бебе!

#5 Отдайте се на любима книга или филм

Времето преди забременяване и последващите 9 месеца с бебчето под сърцето ви е най-подходящият момент, за се впуснете в света на книгите, които ви доставят удоволствие, или да погледате на воля някой хубав филм. След като малкото същество се появи на бял свят, свободното ви време може да се окаже недостатъчно за подобни мероприятия, а и вашите интереси неминуемо ще се променят, поемайки в посока родителство и отглеждане на деца.

#6 Пийте фолиева киселина, избягвайте други лекарства

Ако приемате някакви медикаменти, непременно се посъветвайте с вашия лекар относно намерението си да имате бебе и доколко тези медикаменти са безопасни за неговото бъдещо развитие. Ако приемът им не може да продължи по време на бременността, попитайте с какво може да ви ги замени. Преди забременяване е добре да започнете прием на фолиева киселина, която помага за нервното развитие на детето и предотвратява някои вродени неврологични дефекти, като например Спина бифида. Препоръчителната доза е 400 мкг (0,4 мг) на ден. Фолиева киселина при тази концентрация е на разположение в аптеката и без рецепта. За да сте сигурна обаче, можете да се консултирате с акушер-гинеколог, преди да приемате каквото и да било.

#7 Ваксинирайте се

Ако нямате поставена ваксина против рубеола, сега е моментът да го направите. В случай че сте бременна, рубеолата може да се окаже много опасна за плода. След ваксинацията трябва да изчакате поне 3 месеца и чак тогава да правите опити за забременяване. Помислете също така и за ваксинация против вирусен хепатит В.

#8 Идете на пътешествие

Какво още? Вземете си ваканция и направете нещо щуро, такова, за което винаги сте мечтали. Ако обичате активните почивки, подарете си такава и правете всичко, което ви се иска! След това всичко ще се промени, но нали това е, което всъщност искате?

Автор: Нели Христова

 

Сподели: