Здраве

8 причини за нощното събуждане

Обикновено новороденото бебе спи през повечето време на деня и нощта, събуждайки се, за да бъде нахранено.

8 причини за нощното събуждане

С течение на времето нощният сън става непрекъснат, нощното кърмене отпада, и това дава възможност на всички в семейството да се насладят на пълноценна почивка. Има, обаче, някои причини, които могат да се окажат препъникамък в така жадуваното спокойствие в тъмната част от денонощието. Ето кои са те:                                                                                                             

Здравословен проблем

Причината за безпокойство на детето през нощта може да бъде повишена температура, запушено носле, болка в ушите или коремчето. Една от най-честите причини за болките в коремчето, повръщането и воднистата диария е заразяването с ротавирус. Инфекцията е опасна за бебета и малки деца, защото може да доведе до обезводняване - особено опасно в ранна детска възраст.

Единственият начин да предпазите бебето от опасната инфекция, освен стриктната хигиена и избягването на контакт с болни хора, е ваксината срещу ротавирус. 

Никнене на зъбки

Една от най-честите причини за неспокоен сън и често будене нощем е никненето на първите зъбки. Мъничето е неспокойно, върти се, пъха ръчички в устата, проплаква, и това може да продължи, докато зъбчето пробие.

Претопляне

Ако детето се върти неспокойно и е потно, най-вероятно температурата в стаята за сън е повече, отколкото трябва. Ето защо специалистите препоръчват тя да не надвишава 220С. Преди да сложите детето да спи, не забравяйте да проветрите спалнята. Не го обличайте прекалено, завивката също трябва да е лека, според сезона. 

Загубена залъгалка

Ако детето е свикнало да заспива с биберон-залъгалка, най-вероятно я изплюва по някое време, когато сънят е по-дълбок. В случай че се събуди през нощта, то може да я търси, а това да стане повод за плач и раздразнителност, докато не я намери.

Неудобно легло или дрешка

Ако детето се събужда, защото му е неудобно, проверете дали етикетът на пижамката не го дразни, или пък възглавницата не е прекалено ниска или висока. През второто шестмесечие обикновено бебета, които спят в спален чувал, започват да протестират срещу него. Те са по-активни и се нуждаят от повече свобода, затова просто заменете чувалчето с пелена или леко одеялце.

Страх от раздяла
През седмия и осмия месец повечето малки деца започват да се страхуват от раздялата с мама и татко (особено когато мама се върне на работа). Така, когато бебето се събуди през нощта и не види никой до себе си, то се страхува и плаче. Добре би било в такъв момент да го вземете в леглото, до го прегърнете и успокоите.

Глад

Има деца, които не се хранят добре през деня, затова се опитват да наваксат през нощта. Те се будят често и искат да сучат. В такива случаи специалистите съветват преди да си легнете, да поставите бебето на гърда. Ако го накърмите около полунощ, има по-голяма вероятност то да не се събуди за следващо хранене до сутринта.

Емоционално натоварване

Понякога се случва така, че детето заспива много бързо, но след това се събужда отново и отново. Затова са виновни емоциите. Може би сте пазарували в супермаркета днес? Или сте имали гости, с които е играло цял следобед? Дневното количество емоции трябва да бъде добре премерено, защото излишъкът от стимули не му позволява да спи спокойно.

Ако имате съмнение за здравословен проблем, консултацията със специалист е задължителна.

Мнение на специалиста:

Теодора Пампулова, детски психолог

Здравият сън е от изключително важно значение за физическото и психическото развитие на бебето. Поради тази причина, е необходимо то да бъде приучено да спи през цялата нощ чрез въвеждането на режим на бодърстване и сън. Погрешно е да се смята, че бебето, което е бодърствало през деня, ще има спокоен нощен сън. Въвеждането на ритуали преди лягане – топла баня, масаж, четене на приказка, гушкане, пеене и т.н. могат да предразположат детето да заспива по-лесно.

Автор: Нели Христова

Консултант: Теодора Пампулова, детски психолог

 

Сподели: