Здраве

8 ПРОСТИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ

Всеки, който поне веднъж се е опитвал да застави дете „хапни още една лъжичка за мама“, много добре разбира колко трудно е на родителите в този момент. Предлагаме ви 8 стратегически стъпки, които се надяваме да разрешат проблема с храненето във вашия дом.

8 ПРОСТИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ

Една за мама, една за татко

Всеки, който поне веднъж се е опитвал да застави дете „хапни още една лъжичка за мама", много добре разбира колко трудно е на родителите в този момент. Предлагаме ви 8 стратегически стъпки, които се надяваме да разрешат проблема с храненето във вашия дом.

1 НЕ НА ВОЙНАТА!

Още в самото начало си обещайте, че няма да разигравате война с детето заради храненето. Животът е доста кратък, за да го губите в безсмислени „борби за хранене". Вместо това се постарайте да установите основни правила по време на хранене. Например любимият на много майки метод е „отвори уста", когато мъникът просто отваря устенца и поглъща всичко, което му предложите. Въпреки това и в този случай детето си запазва правото да откаже храната.

2 ТЪРПЕНИЕТО - МАЙКА НА УЧЕНИЕТО

Приемането на храна е доста противоречива дейност за детето. В тези моменти то често оказва естествено съпротивление. Декларацията за независимост на вашето мъниче влиза в разрез с плановете ви за относителното му меню. То е в състояние да отказва да яде със сълзи и викове. А насреща идвате вие с вашите правила за хранене, за обноски на масата и въвеждане на нови продукти. Калпазанинът ви устройва всевъзможни проверки за издържливост, изпитвайки търпението ви във всеки етап от развитието си. И ако сте забелязали, че той прави именно това, се опитайте спокойно да възприемате капризите по време на хранене.

3 НИКОГА НЕ ПОКАЗВАЙТЕ, ЧЕ СТЕ „НА ПРЕДЕЛА" НА СИЛИТЕ СИ

Дори и да не са ви останали сили и търпение, проявявайте спокойствие до край. По всякакъв начин се опитвайте да скриете раздразнението. Щом детето почувства колко е важно за вас да си изяде пюрето от моркови, то ще отказва да го направи, докато не загубите търпение. И е способно да го прави само от инат. Дръжте „фронта" и ако след няколко опита все още не желае да яде, не настоявайте повече. Просто опитайте малко по-късно пак.

4 ХРАНЕТЕ ДЕТЕТО, САМО КОГАТО Е ГЛАДНО    

Всичко е толкова гениално просто - научете детето да яде, само когато е гладно и да пие, само когато е жадно. Всички се раждаме с естествената необходимост да ядем толкова, колкото организмът ни има нужда и тогава, когато на него му се иска. До момента, в който пораснем, когато сигналите на организма започват да се примесват с външни. Замислете се, много от нас ядат, не защото са гладни, а защото е дошло време за обяд, например.

Ако имате навик да давате храна на детето като награда, хубаво е да се откажете от него. За да успокоите мъника по време на пътя към баба, си пригответе специална играчка, която да му давате само в такава ситуация, когато сте на път. Разбира се, има и случаи, в които бисквитка, банан или плодово млекце са абсолютно необходими. И въпреки това, ако храните детето, само когато е гладно, ще забележите промените в поведението му.

5 НЕ ПРЕКРАТЯВАЙТЕ ОПИТИТЕ

Много родители се опитват да научат децата на азбуката още докато са кърмачета. И дори не се притесняват, че ще им трябва много време, търпение и повторения. Само тогава мъникът ще започне да ви подражава със звуците и да повтаря буквите след вас. Подобно на това обучение е и процесът на хранене. Отрано се подгответе за това, че ще трябва да направите много опити. Вашата основна задача (освен да нахраните детето) е да се научите на търпение. Успехът се измерва не с броя на лъжичките, които е успял да изяде мъникът, а готовността ви със спокойствие да повтаряте опитите отново и отново.

6 ДАВАЙТЕ ПРИМЕР

Как да направите така, че мъникът с удоволствие да яде здравословна храна? Преди всичко гответе правилна и полезна храна не само за него, но и за цялото семейство. Яжте всички заедно, за да може детето да види, че тази храна ви харесва и я ядете с апетит. То никога няма да заобича зеле, ако останалите на масата лакомо похапват макарони с кетчуп.

7 ДАЛЕЧЕ ОТ ОЧИТЕ, ДАЛЕЧЕ ОТ СЪРЦЕТО

Да криете храната, разбира се, не е най-добрият вариант, за да научите детето да яде без да капризничи. В действителност, обаче, както показва практиката, именно този метод позволява да избегнете пазарлъците по време на вечеря, например. Децата искат да опитат всичко, което видят и е абсолютно невъзможно да им обясните, че това не трябва да го яде сега. Затова, ако не искате мъникът ви да плаче за пакетче чипс преди лягане,  прибирайте „вредните" храни на места, които не попадат в полезрението му. Ако не искате детето постоянно да иска нещо сладко за хапване, просто не купувайте вафли.

8 ДЪЛГОСРОЧНА ПЕРСПЕКТИВА

Последен съвет - не трябва да правите „почивки" в спазването на нито една от посочените стратегии. Практикувайте ги постоянно, като започнете още със захранването. Отнасяйте се към храненето не като към сериал, а като към пълнометражен филм. Като резултат, ще получите един правилно организиран процес.

Безспорно ще имате както успешни, така и не чак толкова успешни дни. Отношението на детето към приемането на храната може да се променя всеки ден. Старайте се да оценявате цялостната картина, а не да се съсредоточавате върху неуспехите. 

ПРИЧИНИ ЗА ОТКАЗ

Когато детето започне да отказва да се храни, се постарайте да разберете причината за поведението му, а не да го наказвате.

- Не е гладен повече - когато мъникът се чувства сит, цялата храна, останала в чинийката започва да лети из стаята в различни посоки. Когато порасне ще се научи да ви казва, че е приключил.

- Не е в настроение - процесът на хранене може да стане още по-проблематичен, ако детето е в лошо настроение. В този случай просто вземете храната от ръчичките му, за да не я изхвърли на пода.

- Случайност - по-малките дечица обичат да си играят с храната. Случва се обаче такова поведение да проявят и по-големите. Ако е еднократно, не се карайте на пакостника, а просто го свалете от масата.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: