Новини

850 домашни посещения са извършили специалистите от „Шейново“ за 2018 г. при семействата на преждевременно и рисково новородени

В края на 2018 г. болница „Шейново“ отчита извършените дейности по проект „Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“.

За една година екип от неонатолози, акушерки и специалисти по ранно детско развитие оказаха медицинска, акушерска и социална помощ на 25 недоносени бебета, от които 4 двойки близнаци. Акушерките направиха над 300 домашни посещения, а социалните работници – над 850 визити в домовете на семействата. Средното времетраене на едно посещение е 700 минути, което превръща дейностите по проекта в над 1340 часа подкрепа на родителите и децата.

По думите на д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“, такъв тип проекти имат огромен смисъл за недоносените деца и техните семейства, както и за развитието на здравните грижи за пациентите в България. Болница „Шейново“ ще търси възможности и финансиране за продължаване на акушерските грижи към преждевременно и рисково новородени и техните семейства. Социалната подкрепа ще продължи да се осъществява до навършването на 3-годишна възраст на децата.

Д-р Донка Узунова, началник на отделението по неонатология, ръководи медицинската част на проекта. Тя и нейният екип са преминали няколко обучения в Германия, където подобна медицинска и подкрепяща грижа се оказва от години и е медицинска практика, заложена в здравното обслужване. Анита и малкият Ернест са част от програмата за подкрепа на преждевременно родени деца и техните семейства. Майката сподели своя опит, тревогите, с които се сблъсква, и емоционалната, медицинска и дори логистична подкрепа, която получава при грижите за своя син.

 

Сподели: