Раждане

9 мотива на сънищата през 9-те месеца

Бременните жени стават много чувствителни към измененията, които настъпват както в телата им, така и в душите.

9 мотива на сънищата през 9-те месеца

Това се отнася и до съновиденията. Те стават ярки и запомнящи се, причудливи и доста плашещи. Какво най-често сънуват бременните и защо?

Мотиви на съня

Сънят е един от начините за обработка на информацията. Всичко, което виждаме в него, се явява отражение на нашата личност, метафоричен автопортрет. Сънят ни говори на езика на символите, реализирайки нашите тайни фантазии и желания, преработвайки случили се травми и най-вече силни преживявания от деня. Не трябва да се отнасяме към съновиденията като към пророчества, защото за техен източник често служи реалността.

Ето някои от най-разпространените мотиви на съновидения, които навестяват бременните.

  1. Сънувате, че ловите риба (най-често с ръце в прозрачна вода). Такъв сън, от гледна точка на Зигмунд Фройд, като символ носи информация за зачатието. Първите помръдвания на плода в утробата напомнят плуващи малки рибки.
  2. Сън за бъдещото дете. Обикновено се появява във втория триместър, когато организмът на бъдещата майка става стабилен. Децата най-често се явяват във възраст около 3-5 години. Това е свързано с факта, че, от една страна, бременната жена не може да си представи как ще изглежда новороденото, а, от друга, има стремеж да види своето дете във възраст, на която ще е възможно пълноценно общуване и игра с него.
  3. Катастрофи, безизходни ситуации. Когато в съня жената няма силата да промени нещо, това е в резултат на мощната хормонална пренастройка и необходимостта на организма да се приспособи към нея.
  4. Кошмарни съновидения. Те са отражение от негативен опит, свързан с бременността, травмата от който подсъзнанието преработва. Тези съновидения носят на жената отрицателни емоции, но имат терапевтичен характер, тоест психиката се опитва да се справи с проблема.
  5. Сън, в който с детето се случва нещо, също може да е сериозно болно или има някакви дефекти. Такъв сън е отражение от вълнения, страх от раждането и за здравето на бъдещото дете. Подобни преживявания са напълно нормални и се явяват показател за нивото на тревожност и емоционалността на жената.
  6. Сън за невярност на партньора. Може да е следствие от чувство на беззащитност, разочарование от промените в собственото тяло и характера на сексуалните отношения.
  7. Сънища, в които детето е откраднато, забравено някъде или е изгубено. Те говорят за неувереността на жената в собствените сили, за това, че ще бъде добра майка. Ако детето бъде откраднато от близък човек, то бременната изпитва страх, че този човек ще стане по-голям авторитет за мъника от нея.
  8. Мъчително раждане с неблагоприятен изход. Означава страх пред неизвестното събитие (всичко непознато психиката оцветява в мрачни тонове), възможно е да е спомен и от собственото болезнено появяване на света.
  9. Еротични съновидения. Те са отражение от изместените сексуални желания, протест против ограниченията в секса във връзка с бременността.

Индивидуален подход

Интерпретирането на сънищата трябва да бъде много внимателно. Невъзможно е да се разглеждат съновидения извън контекста на ситуацията и личността на сънуващия. Всеки човек притежава свой набор от асоциации за образите в своя сън и единствено сам с помощта на професионалист или специализирана литература може да достигне до истинския смисъл, който е заложен от подсъзнанието. По тази причина не трябва да се опирате на съновниците, тълкуващи съновиденията. Като по-добър индикатор може да ви послужат емоционалната окраска на съня и анализът на чувствата, които той е породил у вас. Професионална помощ за тълкуване на сънищата може да потърсите, в случай че един и същи сън ви тревожи в продължение на дълго време. Това може да е индикатор, че не решавате някакъв дълбок свой проблем или личностен конфликт.

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: