Бременност

А дали е диабет?

По време на бременност хормоналният баланс на жената се променя.

А дали е диабет?

Това може да повлияе на метаболизма на бъдещата майка и да повиши нивата на кръвната захар. А ако определени прагове на кръвната захар са превишени за дълго време, най-вероятно става въпрос за захарен диабет при бременност или т.нар. гестационен диабет.

По правило захарният диабет при бременни жени не се проявява с никакви симптоми. Ето защо между 24 и 28 седмица от бременността е важно да се направи изследване на кръвната захар, за да се открие навреме заболяването и да се вземат мерки за лечение.

Опасността

Твърде високите нива на кръвната захар могат да доведат до краткосрочни и дългосрочни последици за здравето както на майката, така и на бебето. Ето защо ранното откриване и лечение на захарен диабет при бременни жени е важно. При повечето жени, след раждането на дете, въглехидратният метаболизъм се нормализира.

Диабетът при бременност е метаболитно нарушение, което първоначално се диагностицира по време на бременност. След раждането такъв диабет често изчезва.

Симптомите

Както вече споменахме, в много случаи захарният диабет по време на бременност не се проявява по никакъв начин. Само при много високи нива на кръвната захар могат да се появят същите симптоми, както и при другите форми на диабет:

  • Слабост
  • Умора
  • Повишена жажда
  • Често уриниране

Често тези симптоми могат да съпътстват и една напълно нормална бременност. Ето защо редовното медицинско наблюдение и изследване на нивата на кръвната захар в домашни условия със специално предназначени за това глюкомери са изключително важни за откриване на диабет по време на бременност.

Профилактиката

Както наднорменото тегло преди забременяване, така и повишените килограми по време на бременност допринасят за развитието на гестационен диабет. Поради това жените се съветват да водят здравословен начин на живот, за да сведат до минимум и двата рискови фактора.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: