Бременност

Ах, морето – когато съм бременна

Настъпи ли лятото, в съзнанието на всеки от нас започва да изплува една единствена мисъл - МОРЕ! Сякаш в ушите ни зазвучава песента на Тони Димитрова „ Ах, морето ...".

Ах, морето – когато съм бременна

Обаче вие се намирате в по-особено положение. Вече не става въпрос само за вас, а и за още някой за едно малко същество, което носите в себе си и което се нуждае от вас, от грижите и обичта ви. И тогава мисълта за така желаната почивка може да породи редица съмнения, които ви тревожат, основателно или не.

Очакването на дете е важен период от живота на всяка жена. В тялото настъпват различни физиологични промени, които са характерни за всеки един етап от напредването на бременността и които понякога предизвикват неприятното усещане за дискомфорт- гадене, подуване на крайниците, поява на пигментни петна и пр.

Бъдещата майка трябва да се съобразява с много неща, за да може нейното бебче да се чувства добре. Затова с настъпването на сезонните промени, когато пролетта си отива и настъпва лятото, а температурите стават все по-високи, мисълта за почивка и море става все по-примамлива и осезаема. Намирайки се в такова положение, абсолютно нормално е да започнете да си задавате редица въпроси, свързани с предстоящите летни почивки. Те засягат и двама ви (вас и вашето бебе) и най-често са свързани с опасения от рода „Дали е подходящо да се излагате на слънце?", „Ако е подходящо, колко време може да прекарате на плажа?",  „Съществуват ли опасности от кожни инфекции или проблеми с кръвното налягане?", „Каква е опасността от слънчеви алергии, ако имате по-чувствителна кожа?" и пр. Препоръчително е преди да се впуснете в едно такова „преживяване", каквото е вашата лятна почивка, да се посъветвате с вашия акушер-гинеколог. Той най-добре би ви посъветвал какво да предприемете и какви предпазни мерки да вземете. Така ще си осигурите нужното спокойствие.

От друга страна, с настъпване на лятото човек се настройва по-отпускарски, желанието за пътуване, за посещаване на различни места - било то море или планина става все по-голямо. И независимо, че се намирате в по-деликатно положение, това не означава, че трябва да се лишите от удоволствието на лятото, от възможността да избягате от скучното и еднообразно ежедневие на града.

Не бива да забравяме, че през този период бременната се нуждае от активна почивка и положителни емоции, които касаят както нейното физическо състояние, така и доброто й психично здраве.

Всяка промяна - на обстановката, посещение на друг град или място, където никога  не сте ходили, което не познавате, а искате да посетите, може да доведе до куп нови и приятни усещания, да повиши настроението ви, а това би ви се отразило доста добре. Както всяка друга жена и бременната има своите нужди, желания, потребности и мечти. Затова, ако се чувствате добре, въобще не се замисляйте, а направо грабвайте куфарите и се отправете натам, накъдето ви тегли сърцето!

Оттук следва да се запитаме кога е най-подходящото време за почивка, има ли месеци, които е добре да се избягват и които не се препоръчват от специалистите. Всички знаем, че юли и август са едни от най-топлите летни месеци през годината и температурите са много по-високи от обичайните.

Има ли значение в коя седмица от бременността се намирате?

Ако протича нормално и нямате оплаквания, ако сте се отървали от сутрешните прилошавания и имате желание да отидете на море, тогава: приятен път и здравей, море!

Пътуването

Въздушният транспорт е най-удобен, защото е най-бърз, но и пътуването с кола не би трябвало да ви се отрази зле, ако вие самата се чувствате добре. Разбира се, препоръчително е да избягвате високите скорости. Ако е възможно, изберете маршрут, който да позволи нормално пътуване. Не пътувайте по натоварените пътища и онези, които са в лошо състояние. Така ще се спасите от прекомерните вибрации и друсането по пътя.

За да пътува комфортно, бременната може да вземе със себе си възглавничка, която да постави зад кръста си или просто да полегне на задната седалка. Добре е да правите по-чести почивки, които да ви разсейват, за да може пътуването ви да не протече тягостно. Ако времето е горещо, а в колата ви няма климатик, пийте повече течности, особено вода. Това ще намали риска от дехидратация.

Слънцето и морето

По време на бременността може би забелязвате, че кожата ви се променя и става много по-чувствителна. Това се дължи на хормоналните промени, характерни за периода на бременността. Важно е да се знае, че по-продължителното излагане на слънце може да увеличи риска от слънчеви изгаряния. Затова бъдете по-внимателни и взимайте предпазни мерки - стойте колкото е възможно по-малко на слънце, винаги носете шапка, пийте много течности, избягвайте плажа между 12 и 16ч.

Всеки от нас се нуждае от определено количество слънчеви лъчи, защото по този начин се набавя витамин Д (познат като „слънчевия витамин"). Той помага на тялото да абсорбира и задържа калций, което е важно за поддържане на здрава костна система. Но прекомерното излагане на слънце не е здравословно и може да доведе до усложнения  - дехидратация, слънчеви изгаряния, топлинен удар или свръхпигментация /по-засилено оцветяване на кожата в областта на лицето или т. нар. „хлоазма"). За да бъдете спокойни, трябва да знаете, че вредните UV лъчи трябва да се избягват през първите месеци от бременността. След първите 12 седмици, когато всички главни органи на плода вече са се оформили, рискът за вашето бебе е значително по-малък.

Хлоазма или „маска на бременността"

Когато жената е бременна, свръхпигментацията на кожата е често срещан проблем. Най-често се назовава с термина „маска на бременността" или хлоазма. Характеризира се с появата на кафеникави петна - по участъците около челото, слепоочието, носа и горната устна. Това е обичайно за повечето бременни. Среща се приблизително при 70% от тях. Тези пигментни петна изчезват почти веднага след раждането, но ако не се вземат мерки, продължителното излагане на слънчевите лъчи може да засили този проблем. Жените, страдащи от хлоазма, могат да се предпазят чрез използването на силни слънцезащитни продукти. Затова най-добре е по време на най-топлите часове от деня да се посветите на забавления - може да се разхождате, да отскочите до съседен град, да почетете някоя хубава книга на сянка или просто да помързелувате.

Разходките

Слънцето, също така, предизвиква разширяване на кръвоносните съдове. А по време на бременност кръвообрaщението се нарушава. Крайниците се подуват, поражда се неприятно усещане за тежест в долната част на краката. Ходенето пеша е много полезно и влияе добре на кръвообрaщението. Затова една разходка в ранните сутрешни часове е добра идея, а особено приятно и полезно е да походите боси по пясъка. Вашето тяло трябва да се движи и да изразходва енергия, за да може да се чувствате по-свежи, да бъдете здрави и бодри. А какво по-добро от плуването тогава!

Плуването

То е възможно най-добрата форма на упражнения, защото в този процес се включват две основни мускулни групи - на краката и на ръцете. Полезно е за сърдечно-съдовата система, а в същото време бременната се чувства по-лека във водата, въпреки натрупаните килограми. Тежестта и болките в гърба значително намаляват. Освен това рискът от нараняване е почти минимален.

Всякакъв вид аеробни упражнения, които спомагат за способността на тялото да усвоява и преработва кислород, са полезни за вас и вашето бебе. Затова плуването подобрява кръвообрaщението, увеличава мускулната маса, дарява ви с енергия. По този начин ще изгорите излишните калории, ще се чувствате по-свежи, ще спите по-добре. От друга страна, бихте се справили по-добре с физическите и емоционални предизвикателства на бременността.

Предпазни мерки

Слънцето ни кара да се чувстваме добре, да изглеждаме по-здрави и да бъдем по-привлекателни. Когато жената очаква дете, реалността е малко по-различна. Затова е необходимо да се вземат предпазни мерки като употребата на ефективни, слънцезащитни лосиони. Те се прилагат директно върху кожата, образувайки прозрачен филм, който предпазва кожата от вредните UVA и UVB лъчи. Необходимо е да знаете, че продуктът, който използвате, не трябва да бъде със слънцезащитен фактор по-нисък от 15 (SPF). За да бъдат ефективни, кремовете против слънце трябва да се нанасят равномерно и обилно върху кожата - уверете се, че сте покрили добре зоните около краката, ръцете, ушите. Добре е да нанесете крема или лосиона 30 мин. преди да се изложите на слънце. Използвайте хидратиращи кремове с висок фактор, за да предпазите нежната кожа на лицето.

През деня е препоръчително да носите по-леки материи, най-добре памучни и в по-светли цветове, за да не привличате слънцето. Синтетичните материи не за предпочитане, защото запарват кожата. Слънчевите очила със защитни стъкла също са добра идея.

И така, бъдещи майки, не се тормозете за вашата почивка! Морето ще ви зареди с много енергия и положителни емоции. Едно такова преживяване ще ви накара да се почувствате по-добре и ще ви разтовари. Достатъчно е да вземете необходимите предпазни мерки и всичко ще бъде наред. Няма нищо по-хубаво от това човек да се чувства щастлив и доволен, а понеже вие отговаряте за двама, непременно трябва да се чувствате доволни и да се стремите да прекарвате приятно... И както се пее в песента: „Ах, морето...ах, морето в мен остава....". Е, в такъв случай - приятно изкарване!

Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: