Развитие и обучение

Ах, този Слънчо...

Слънчо е положителен герой в детските очи.

Ах, този Слънчо...

Неговите лъчи съживяват цветята, дърветата, пробуждат природата за нов живот, радват малки и големи и това е любима тема на повечето детски стихотворения.

Децата асоциират лятото със слънцето. Почти няма детска картина, в която образът му да не присъства. А сещате ли се как го изобразяват най-често?  Повече прилича на голяма кръгла питка, която винаги е усмихната и закачливо гледа света отгоре.

Малчовците обожават лятото, защото това е сезонът на ваканциите, среднощните игри, лудориите и почивките с мама и тати. Почивката на море е най-очакваният момент. За възрастнитe лятото също е любим сезон. Не само защото слънцето и топлото време зареждат хората с повече настроение и енергия, а и защото идва моментът на така желаната отпуска.

Децата са по-застрашени от неблагоприятните последици при злоупотребата със слънцето.

Слънцето - най-добрият приятел

За детския организъм ползата от слънчевите лъчи е безспорна. Още от дълбока древност хората са се възползвали от благоприятния ефект на слънчевите лъчи и са се лекували от различни болести. Инфрачервените и ултравиолетовите лъчи влияят благоприятно върху растежа на децата, обмяната на веществата и имунитета. Освен това всеки от нас се нуждае от необходимото количество слънчеви лъчи, за да може да си набави витамин D (той се абсорбира в кожата под действието на слънчевите лъчи), който помага на кожата да усвоява и задържа калций, а това е много важно за децата. Калцият е важен за поддържането на здрава костна система.

Не е необходимо да прекаляваме с излагането на слънце! Достатъчни са няколко минути.  Доказано е, че слънцето влияе благотворно върху психическото и емоционално състояние на малки и големи. Затова и много малък процент от хората през лятото са склонни към депресии. Причината се крие в това, че слънчевите лъчи стимулират образуването на ендорфини. Слънчевите бани са полезни и за закаляване, когато се действа в границите на разумното.

Внимание, опасност!

В горещините повечето от нас прекарват твърде дълго време под преките слънчеви лъчи, а това важи с пълна сила за децата. И независимо къде се намираме: на море, планина или кратка разходка, трябва да се взимат предпазни мерки, дори и в градски условия (например при разходка в парка). Всички обичаме слънцето, но знаем ли как да му се радваме и умеем ли да се пазим от него? До колко успяваме да разберем, че колкото и приятно, толкова и опасно може да е то? Обръщаме ли внимание, че в редица телевизионни предавания, вестници, списания и т. н. все повече се говори за вредата от слънчевите лъчи или просто ги подминаваме с лека ръка, смятайки ги за досадни бръщолевения. Замисляме ли се за пораженията, които могат да причинят ултравиолетовите лъчи? Ако не сте се замисляли, вече е време. Необходимо е да се вземат предпазни мерки, които включват не само употребата на фотозащитни продукти, но и на други средства. Това изисква ефективна защита, особено за децата.

Рисковете

Вредните за кожата ултравиолетови лъчи са UVB и UVA. Те представляват 6% от слънчевата енергия и могат да причинят сериозни увреждания, включително и рак. Третият тип - UVC - се филтрират от озоновия слой и не достигат повърхността на земята. UVA лъчите представят по-голямата част от общото ултравиолетово лъчение (около 95%). Te проникват по-дълбоко в кожата, дехидратират я и я състаряват. Причина са за образуването на пигментни петна, алергии към светлина и могат да имат по-сериозни последици върху кожата след години (ракови заболявания). UVB лъчите стигат до горния слой на кожата. Благодарение на тях получаваме тен. Те причиняват видимите слънчеви изгаряния. При по-продължително въздействие предизвикват сухота, сърбеж, бръчици, риск от появата на доброкачествени и злокачествени тумори. Активността на UV лъчението зависи от сезона, надморската височина и отразяващата повърхност. Затова колкото по-голяма е надморската височина, толкова е по-негативно въздействието на слънцето. На всеки 300 м. надморска височина техният интензитет се увеличава с около 4%, а на всеки 1000 м. достига 20%. Във водата активността им се увеличава с 50%, а снежната покривка  - с 80-90%. Разбира се, въздействието на слънчевите лъчи зависи от типа на кожата и нейната собствена специфична защита спрямо вредните ултравиолетови лъчи.

В зависимост от типа кожа трябва да се избере подходящ фотозащитен продукт, който да осигури ако не максимална, то поне ефективна слънцезащита.

Слънцето и детската кожа

До двадесетгодишна възраст човек получава около 80% от общото UV облъчване за целия си живот. Децата са по-застрашени от неблагоприятните последици при злоупотребата със слънцето. Техният организъм все още не е усъвършенствал докрай способността да се защитава. Ето защо мъничетата са предразположени повече към топлинни удари, изгаряне, обезводняване. Детската кожа е много по-нежна и уязвима на такива влияния, защото тя не е способна активно да преработва пигмента меланин (тъмнокафяво пигментно вещество, намиращо се в кожата и косата на хората) и бързо изгаря. Според специалистите някои от кожните заболявания, проявени в по-късна възраст, са провокирани именно от слънчевите изгаряния, получени в детството.

Слънчевите лъчи са причина за различни неблагоприятни ефекти върху кожата - преждевременно стареене, загуба на еластичност, сухота, сърбеж, обриви, алергии и др. В последно време все повече хора страдат от алергии, а техният процент продължава да се увеличава. Смята се, че като цяло към това са предразположени децата или хора с по-светла и чувствителна кожа.

Слънчевата алергия. Симптоми

Слънчевата алергия е реакция на имунната система към слънчевите лъчи, а нейна специфична проява е т. нар. „фотодерматит" (фотодерматоза). Фотоалергичната реакция обикновено се изразява в соларен дерматит, екзема, уртикария, отоци, полиморфна светлинна дерматоза и пр. Проучванията показват, че 20% от хората в Европа страдат от различни форми на непоносимост към слънчевите лъчи, като 90% от засегнатите от слънчева алергия страдат от полиморфни (многообразни) слънчеви обриви, предизвикани от ултравиолетовите лъчи. Дерматитът и алергията са понятия, които се припокриват. Алергията е повишена чувствителност на кожата към различни дразнители. Съществуват различни видове алергии: към прах или растения, към различни видове лекарствени продукти или някои козметични средства, към животни, свръхчувствителност към слънцето (фотоалергия) и т. н.

Дерматитът е кожната изява на алергията. Много често се появява под формата на обриви - червеникави пъпчици (папули), мехури, пришки, които често са съпроводени с парене и сърбеж в засегнатите места. След разчесването им възникват екзематозни кожни дефекти. Лечението включва противоалергични и противовъзпалителни средства. Използват се различни антихистаминови сиропчета и таблетки, които се приемат през устата или локални кремове, които облекчават симптомите.

Най-чувствителни са зоните на лицето, деколтето, ръцете, раменете, краката (бедрата и петите), гърба, т. е. областите, които се облъчват по-интензивно от другите места по тялото. Обикновено реакцията настъпва минути след слънчевото облъчване или след 1-2 часа. Слънчевите алергии могат да се появят и случайно, когато кожата е изложена на слънце. Смята се, че те поразяват хора, склонни и към други алергични реакции или тези, при които имунната защита е по-слаба. Характерна е и за по-светъл тип хора (светли очи, коса, кожа). При тях защитният пигмент в епидермиса, който филтрира лъчите, е по-слаб и затова те са по-предразположени към алергични реакции. Специалистите не са съвсем сигурни защо някои развиват тези симптоми, а други  -  не. Преобладава становището, че у някои хора съществува генетично предадена повишена чувствителност. Затова тук наследственият фактор не е основен. Не е задължително майката да има такава алергия, за да я проявява и детето. Застрашени са всички открити части, които се зачервяват и сърбят силно. Може да се появи еднократно или да се повтаря периодично.

Обикновено реакцията настъпва минути или 1-2 часа след слънчевото облъчване. 

Причината

Вредните UV лъчи образуват свободни радикали по кожата, които предизвикват т. нар. оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, ДНК и протеини), на който имунната система реагира чрез възпаления и обриви. Комбинацията на слънчевите лъчи, заедно със съставките на различни кремове, лосиони, парфюми, бои, етерични масла (бергамотово, лавандулово), шампоани, сапуни, дезодоранти могат да предизвикат алергии. Досегът с треви и растения, заедно с усилено слънцегреене също може да причини обриви. Повишената чувствителност към различни химикали и храни обикновено се съчетава и с непоносимост към слънцето. Такъв ефект имат някои лекарства и медикаменти -  успокоителни, антибиотици, контрацептивни средства, лекарства за сърце и пр. Всички те могат да причинят фоточувствителност. Затова, ако вие или вашето дете приемате лекарства, задължително се посъветвайте с лекар преди това! Дори и къпането в басейн може да е опасно за кожата, заради химикалите, които се слагат във водата.

Мерките

Всички трябва да се пазим от слънцето и да взимаме предпазни мерки (като използваме фотозащитни продукти и други средства), но от особена грижа се нуждаят децата. Повечето дерматолози препоръчват децата между 1 и 3 години да не се водят на море. И все пак знаем, че не всички родители спазват това. Часовете между 12 и 16 са най-рискови, дори и в градски условия. Затова е най-добре преди излизане да се нанася слънцезащитен крем. Разходката в парка, дори и под сянката на някое дърво също крие известни рискове. Децата до 1 - годишна възраст не трябва да се излагат директно на слънце. Когато ги разхождате, е добре да поставите чадър на количката. По-големите деца също трябва да се пазят. Ако сте на море, те трябва да стоят под чадъра в топлите часове, а най-хубаво би било въобще да не ги водите на плажа по това време. Вместо това измислете различни забавления и игри. Така ще ги разсеете и те няма да се сърдят.

Доказано е, че слънчевите лъчи имат много голяма пропускливост - през дрехите, кожата, дори и през прозорци. Ако детето стои твърде дълго, съществуват рискове от претопляне, изгаряне и алергични обриви. Независимо от възрастта, децата трябва да се излагат постепенно на слънце, а подготовката за плажа трябва да започне много преди почивката. Необходимо е поне 10 - 20 дни преди това да започнете със слънчевите бани. Започнете постепенно, с интервали от по няколко минути, а за най-малките 2 - 3 минути са достатъчни. Малките деца задължително трябва да са с шапка, по възможност с по-голяма периферия и очила с UV филтри, които да предпазят очите им. Изборът на подходящ слънцезащитен продукт е много важен.

Слънцезащитните продукти и  SPF

Козметичните средства, с които се предпазваме от слънцето, обикновено имат цифрово означение на стойността на слънцезащитния фактор SPF (от англ. Sun Protection Factor) върху опаковката. SPF показва съотношението на времето до появата на зачервяване със защита към времето на зачервяване без защита. Трябва да се отбележи, че факторът се отнася само до B-лъчите. А-лъчите също предизвикват почерняване, но са около 1000 пъти по-малко активни. Факторът се определя от типа кожа, интензивността на слънцето и времето, през което сме изложени на неговото въздействие.

Типове кожа

І тип: Хора с много светла кожа и светли очи, обикновено с рижи коси и лунички, т. нар. скандинавски тип. Винаги изгарят, почти не почерняват.

Време на изгаряне: от 5 - 10 минути. За тях се препоръчва крем с фактор минимум 30 SPF.

II тип: Имат светла кожа, руса или светла коса, светли очи - средноевропейски тип. Често изгарят, слабо почерняват.

Време на изгаряне: 10 - 20 минути.

III тип: Кафяви очи и кестенява коса, с леко матова кожа, рядко изгарят, почерняват. Време на изгаряне: 20 - 30 минути.

IV тип:  Хора с мургава кожа, тъмни очи и тъмни коси. Това са т. нар. средиземноморски тип. Не изгарят, много почерняват.

Време на изгаряне: 45 минути.

Независимо от цвета на кожата, трябва да се използва фотозащитен продукт всеки път. Слънчево изгаряне може да се получи при всеки тип кожа.  Специалистите препоръчват да се използва продукт, който да е най-малко 15 SPF за възрастни и над 30 SPF за деца, а при по-малките да е 50 SPF. Фотозащитният крем, който използвате вие, трябва да е различен от този на вашето дете, тъй като той съдържа химически филтри, дразнещи детската кожа. На пазара има специални слънцезащитни кремове за деца, които включват в състава си естествени, минерални филтри. Те са водоустойчиви и хипоалергенни. И все пак, няма нито един крем, който да е напълно водоустойчив. Затова след всяко къпане мажете детето, защото солта в морската вода намалява защитния слой, образуван върху кожата. Много е важно как прилагаме тези продукти. Добре е да се нанесат минимум 15 минути преди излагането на слънце, за да може да проникнат по-добре. Кожата трябва да е суха, чиста и да не е третирана с други козметични средства. Значение има и количеството, което нанасяте - колкото повече, толкова по-добре. Мазилата се нанасят по-плътно върху т. нар. „слънчеви тераски" - носа, раменете и гърдите, т. е. върху онези места, които се облъчват по-интензивно. Тази процедура трябва да се повтаря през два часа. Дори и в облачно време не може да сте спокойни. Лъчите се отразяват от водата, пясъка, асфалта, независимо от наличието на облаци. Употребата на предпазни кремове и лосиони е много важна, защото тя може да предпази вашето дете от развитието на алергични реакции. Трябва да се има предвид, че удвояването на цифрата не значи удвояване на ефекта - разликата между SPF 15 И SPF 30 e само 4%. Затова дали ще купите крем с фактор 40 или 60 не е от голямо значение. Важно е как го използвате, какви са съставките му, колко често го нанасяте и т. н. Ако все пак забележите необичайни прояви по кожата на детето - пъпчици, мехурчета, екземи, веднага потърсете лекарска помощ. В никакъв случай не прилагайте методите на самолечение! Консултацията с дерматолог е необходима, за да се установят и уточнят причините за симптомите, тъй като обривът може да се дължи на хранителна или друга алергия.

Да се научим как да пазим децата и себе си от вредните ултравиолетови лъчи не е кой знае каква философия. Но това е важно, защото така можем да избегнем евентуалните негативни последици.

Да, Слънчо може да хапе и щипе. Но най-често в детската фантазия и рисунки той се смее закачливо, радва малки и големи. Затова нека се радваме и ние с тях!

Автор: Милена Кожухарова

Консултант: д-р Надя Тошева, специалист дерматовенеролог в ДКЦ „Вита"

 

 

Сподели: