Здраве

Активна гимнастика

Идеите за ранното развитие на бебето направо са обладали умовете на младите майки.

Активна гимнастика

Идеите за ранното развитие на бебето направо са обладали умовете на младите майки. Интернет буквално бълва различни методи за отглеждане на малки гении, а магазините са претрупани с развиващи играчки.

Днес почти всяка майка бърза да предостави на своето съкровище развиващо килимче. И това е абсолютно правилно. Такъв килим може да се превърне в незаменим помощник в някои ситуации. Той е прекрасно приспособен към нуждите на малкия човек. Детският килим е достатъчно мек, за да можете, без да се притеснявате, да сложите на него бебето. Вкъщи полезната играчка позволява на мъника да поразгледа нещо по-интересно от скучното вече мече. А на пикника или в парка, благодарение на такава постелка, детето избягва прекия контакт с тревата или земята. Въобще е играчка, която можете да носите навсякъде. Дори може да го използвате за импровизирана „повивалня" - ако има арка с провесени играчки, които отвличат вниманието на бебето, смяната на памперса става много приятна.

Може да избирате между „класически" килим, с квадратна или кръгла форма, на който бебето се поставя по корем и вариант с арка с играчки - в този случай мъникът е по гръб. При покупката трябва да отчетете площта на детската стая или хола, а също (ако често пътувате) и килимът да е компактен, за да можете да го пренасяте. Имайте предвид и възрастта на детето. Някои модели са подходящи за бебета от самото им раждане, други са за деца от 3 месеца и по-големи. На практика всичко зависи от размера (площта на килимчето трябва да бъде достатъчна за това, новороденото да може да лежи комфортно на него), а също и от възможностите, които предоставя на детето (легнало или седнало положение при 6-8 месечните), освен, разбира се, развлекателната програма. Обикновено игрите са предназначени да обогатят жизнения опит, да развият сетивните органи и да помогнат на бебоците да осъзнаят собствените си способности. 

Развиващото килимче е особено полезно за бебето през първата годинка от живота му. В първите месеци след раждането му, може да го поставяте по гръб  и по този начин да му давате възможност да разглежда пространството около него. След това, когато вече уверено държи главичката си, може да го сложите по корем. Това положение е благоприятно за тренировка на определена група мускули, а ярките детайли стимулират зрителната активност и фината моторика. Научавайки се да седи, детето вече е заинтересовано и от другите предмети и играчки. 

Обикновено детските килимчета имат площ не повече от 1 кв. м. и са изработени от меки и разноцветни материали.    

Спрете се на модел с подложка от долната страна - ще го оцените, когато мъникът започне да пълзи. Повърхността, на която слагате детето, трябва да  е мека, за да бъде удобна и безопасна. Избягвайте синтетичните материи, от които в горещите дни децата започват да се потят.

Елементите за игра и играчките трябва да бъдат разнообразни, здрави, но в същото време леки и гъвкави. Ако на повърхността на килимчето има пришити предмети, те трябва да бъдат достатъчно разхлабени, за да може мъникът да ги допира до устата си. Ако възнамерявате да си купите модел с арка, проверете дали играчките висят под наклон - така бебето разбира по-добре каква форма са. Ако става дума за килим с музикални приставки, проверете дали звукът е чист и не е много силен. Не е излишно да знаете, че в зависимост от модела, елементите могат да бъдат и мобилни, т.е. може да променяте местата им или изцяло да сменяте играчките. Също така могат да се използват и отделно.

Въпреки че вкъщи си имате „умна" развиваща играчка, не трябва да оставяте бебето само. Необходимо е да играете с него, за да му показвате как именно работят „развлеченията". В този смисъл, с напредването на месеците то ще се научи да играе с тях самостоятелно. И когато мъникът вече е изучил килимчето, вие ще имате повече свободно време. А това е важно, нали?   

Благодарение на ярките цветове на детайлите, такава играчка помага за тренирането на зрението на бебето. Разнообразните материали, които се използват в декорацията на килима, стимулират развитието на сетивността. А различните предмети, които са закрепени, помагат за общото психо-моторно развитие.

Развиващите килимчета могат да бъдат:

- Компактен килим, в комплект със специална чанта за съхраняване

- Килим с арка, на която са закачени и други играчки

- Музикален развиващ килим

- Килим във формата на триъгълник, кръг и други

- Развиващ килим, с огледало

- Надуваем развиващ килим

Мерки за безопасност

Избирайки „активната гимнастика", обръщайте внимание на етикетите и лепенките с описание - трябва да е отбелязано, че съответства на мерките за безопасност, също че продуктът е сертифициран за продажба. Най-важното за безопасността при този вид играчки е малките предмети да бъдат закрепени така, че детето да не може да ги махне и да попаднат в устата му.  

Също така е много важно да следите поведението и реакциите на детето. Все пак ярките цветове и детайли по килимчето могат да изнервят и уморят мъника. В такъв случай трябва да ограничавате времето, което той прекарва на килимчето. 

Преди да купите развиващо килимче за детето си, трябва да обърнете внимание на следните неща:

- Трябва да бъде достатъчно плътно, за да не замръзва детето докато лежи на него. А също и за да го предпазва, ако падне.

- Трябва да може да се пере в пералня, като оптималната температура за добро изпиране се счита 60°С.

- Трябва да е украсен в ярки, живи цветове и да съдържа предмети с прости геометрични фигури, които са познати на мъника.

- Играчките трябва да са разнообразни: огледало, дупки, висящи играчки.

Какво може да има на килимчето?

- Различни изображения и апликации. Те могат да са залепени или пришити. Ако са на лепенка, това позволява да се разширява кръга на игри с килимчето. Зашитите картинки, във вид на различни геометрични фигурки, помагат на палавника да разбере как изглежда кръг или квадрат. Затова най-много помага изобразяването на дом: къщата е квадрат, покривът - триъгълник, вратата - правоъгълник, а прозорецът - кръг. Картинките с хора и животни, помагат да научи къде се намират очите, носът, краката.

- Джобчетата, които могат да се отварят и затварят. В тях могат да се крият малки предмети. Освен това могат да са оформени по много различни начини - като влак с вагончета, дом с прозорци и др.

- Копчетата. Определено има много голямо полза от поставянето на копчета върху килимчето. Могат да се използват като предмети за „гризане" - чесане на венците, трябва само да ги пришиете на нужната височина. И, разбира се, да се използват за тяхното основно предназначение - за закопчаване.

- Огледалце. За огледало се използва пластмасово фолио, облечено в плюшена рамка.

- Шумящи предмети, те развиват слуха на бебето. Поставят се в различните играчки като издават разнообразни шумове при допир.

- Други: големи гердани, малки кукли, цветя, плодове - играчки.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: