Здраве и красота

Алергия от дамски превръзки

Като на всяка нормална жена във фертилна възраст ми се налага веднъж месечно да се запасявам с превръзки и тампони, за да посрещна подготвена менструалния си цикъл.

Алергия от дамски превръзки

Дали обаче това, което се предлага в аптеките и магазините е подходящо и съвсем безопасно? Въпреки богатия избор от превръзки на пазара и множеството реклами в ефира, обещаващи ни сигурни, спокойни и безпроблемни дни, в този деликатен за всяка жена период, реалността съвсем не е толкова „свежа" и „бяла", колкото ни е представяна. Проблемът с алергията, предизвиквана от дамските превръзки засяга все повече млади момичета и жени.

Опасни ли са наистина дамските превръзки и на какво се дължат алергиите?

Причината все по-често дамите да се оплакват от сърбеж, възпаления и други алергични реакции е, че производителите често залагат на синтетични материи, които са предпоставка за дразнене. Друго широко рекламирано зло са ароматизираните дамски превръзки, които често се оказват виновници за поява на сърбеж и други сериозни проблеми при по-чувствителните дами.

Затова, когато избирате превръзките си, се посъветвайте със своя гинеколог. Най-често за изработването на превръзките се използват полиетилен, синтетични влакна и целулоза. Тези материали обичайно дразнят кожата, както и чувствителната лигавица на женските полови органи и са сочени за причинители на инфекции. Затова е желателно да си избирате памучни, а не копринени превръзки. Ако все пак предпочетете изкуствените материи, рискувате да се промени pH на влагалището и да се появят гъбички и други възпаления и алергии. Тези симптоми могат да се видят и при абсолютно здрави жени, ако използват твърде дълго „лошо дишащи" превръзки с изкуствено покритие. Синтетичните материи често са виновници и за протриването на кожата между краката.

Макар да се шири убеждението, че превръзките са по-безопасни и хигиенични, в сравнение с дамските тампони, не трябва да се забравя, че по време на цикъл те са в постоянен контакт с кожата и интимните ни части и ако не са от естествени материи е възможно да предизвикват спарване, събреж, инфекция и дори по-сериозни оплаквания. Специалистите препоръчват дори и при най-малко съмнение за проблем да се потърси мнението на гинеколог, защото дори и дребни наглед дразнения, ако бъдат пренебрегвани и не бъдат лекувани навреме, могат да доведат до нежелани последствия и дори до развитието на вагинит, възпаления на шийката на матката и на заболявания на отделителната система като цистит и уретрит.

Имайте предвид, че некачествени хигиенни материали и влажната и топла среда по време на месечния ви цикъл създава благоприятни условия за размножаване на бактерии.

Доказано е, че на 14-17-та минута от поставянето на дамската превръзка върху нея започват да се размножават микроорганизми. Само за два часа непрекъсната употреба на повърхността й, на площ от 2 кв. см, се образуват над 100 вида бактерии. А по време на летните горещини появата на микроби и опасността от възпаления и сърбежи нараства значително. По време на менструация имунитетът при жените е отслабен. Ето защо в този период съществува повишен риск от появата на гинекологични заболявания. Съвременните изследвания показват, че 71% от жените в цикъл, които използват предимно дамски превръзки със синтетично покритие, получават обриви, сърбежи, парене или обилно бяло течение. Затова лекарите съветват да редувате използването на дамски превръзки с тампони. По този начин ще позволите на кожата да диша, което е едно от важните неща за предотвратяването на възпаления, сърбежи и обриви.

Въпроси към специалиста

д-р Любомир Дамянов 

Има ли конкретни материали, използвани при изработката на дамски превръзки, за които се знае, че причиняват алергии?

Има и преди години в Германия определени тампони и превръзки бяха забранени поради нежелани ефекти - промени в кръвосъсирването и развитие на микроорганизми.

Можем ли само с изчитане на опаковката на продукта да сме сигурни, че си взимаме качествени превръзки?

Да, ако продуктите са маркови, а не внос от Китай или друга съмнителна марка.

На пазара се предлагат продукти, които са конкретно предназначени за алергични жени. Доколко употребата им ще ни предпази?

Всеки пациент има своята индивидуалност, даже и в имунната си система. Най-широко разпространеното „заболяване" са алергиите. Добре е всяка жена да се консултира със специалист преди да ползва определени дамски превръзки.

Автор: Кремена Пашова
Консултант: д-р Любомир Дамянов, председател на УС на Асоциацията на българските гинеколози, тел. 0888 921 924

 

Сподели: