Развитие и обучение

Ало, мамо...

Алиса в страната на мобилните чудеса

Ало, мамо...

Днес не е необичайна гледка малчуган с размера на собствената си раница да върви, увлечен в разговор по мобилен телефон, чиято цена впрочем често пъти надвишава размера на средната работна заплата в България. Или хлапета в училищния двор да си разменят клипчета чрез блутут връзка, вместо да играят, примерно, на народна топка.   

В такива моменти ние, представителите на едно друго поколение, неволно се запитваме - как, за Бога, сме оцелели през цялото си детство, без родителите да ни звънят през половин час за проверка дали някой не ни е отвлякъл, и как, разбира се, не сме умрели от скука, без игри на телефонен дисплей! Трябва ли да даваме на малкия сополанко, излязъл вчера от детската градина, мобилен телефон, какви негови/свои потребности удовлетворяваме с подобна покупка и вредни ли са наистина електромагнитните излъчвания на тези апарати за подрастващия организъм. Въпросите са достатъчни поне за няколкочсова дискусия между родители, учители, психолози и лекари, но нека се спрем на основното: 

Сигурност за детето, сигурност за родителите

Дайте да бъдем честни - даваме на детето си телефон най-вече, защото искаме да го контролираме и проверяваме. Естествено, в големия град това не е прищявка, а по-скоро необходимост да си осведомен за местопребиваването на малчугана си, но все пак не бива да се стига до крайности. Препоръчваме да оставите, доколкото е възможно, параноята настрана и да не му звъните във всяко междучасие за проверка или подробна сводка на училищния живот. Освен че бързо ще го превърнете в обект на подигравки от страна на съучениците му, ще му пречите и на ученето и игрите. Важно за неговата сигурност е да му покажете как да набира вас или друг близък в случай на нужда, както и да въведете в бутоните за бързо избиране спешния телефон 112. Добре е да се уговорите да ви звъни в точно определен час от деня - така и вие, и то ще се чувствате по-спокойни.

Опасност за здравето

Детският организъм е особено чувствителен към електромагнитните вълни. Когато апаратът е долепен до ухото, облъчва директно мозъка.  Медицински изследвания доказват, че особено при малки деца, при които костната тъкан е все още недостатъчно дебела и здрава, този вид вълни оказват влияние върху паметта, концентрацията и съня. Има данни и за това, че електромагнитните излъчвания намаляват имунните сили на организма.

Във Великобритания например са забранени продажбите на мобилни телефони за деца до 8 години, а в редица държави не е разрешено използването им в училище. Затова приучете детето да говори по мобилния телефон само при крайна необходимост и да не провежда разговори над минута-две.Това ще се отрази добре и на телефонната сметка, която, естествено, плащате вие!

Все пак какъв мобилен телефон да изберем за детето?

На първо място - такъв, който може да бъде по-лесно прежален при загубване и няма да привлича интереса на разни хулигани или криминално проявени лица, т.е. евтин. Добре е първият телефон за вашия малък наследник да не бъде с много функции и приложения, тъй като всички тези клипчета, игри, снимки и музика ще го разсейват и отвличат вниманието му от съществените занимания в училище, както и от живото общуване с останалите деца. Никак не е лоша идея да бъде ударо- и водоустойчив, като смятам, че няма нужда да се впускаме в пространни обяснения защо. А най-добрият съвет, който можем да ви дадем и който вие най-вероятно ще счетете за мисия невъзможна, е да отложите поне с още една година даването на мобилен телефон на детето. 

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: