Здраве и красота

Алтернативно за... онези дни

Съвременни средства за дамска хигиена

Алтернативно за... онези дни

Всички жени се оплакват в една или друга степен от неразположения по време на месечния си цикъл: най-различни болежки, странни емоционални състояния и не на последно място - чисто физически дискомфорт, породен от употребата на традиционните хигиенни средства. Никак не са редки случаите на алергии, възпаления, сърбежи, гъбични инфекции и други проблеми, свързани с използването на дамски превръзки и тампони. Освен това природозащитниците отдавна алармират за сериозните ековреди, които тези отпадъчни материали причиняват на околната среда. Всеизвестен вече факт е, че дамските превръзки (както впрочем и бебешките пелени за еднократна употреба) се изхвърлят с милиарди, при това - разграждайки се в продължение на няколко стотици години. Плашещо, безспорно! Което обаче кара организации и учени от цял свят да търсят нови, съвременни технологии и материали за ежемесечната хигиена на жената или... да се обръщат към някои стари и позабравени вече методи. Да прегледаме набързо малко хигиенни алтернативи за „онези" дни.     

Менструални чашки

Безспорно най-модерният продукт за дамска хигиена, който, макар в началото да се приема с известно недоверие и вътрешна съпротива от жените, веднъж влязъл в употреба, се оказва незаменим за същите тези скептички. От няколко години менструалната чашка си проправя бавно път и на българския пазар, като засега е възможно закупуването й единствено по интернет. Но какво всъщност представлява?

Менструалната чашка е буквално това - малка чашка, изработена от медицински силикон (т.е. напълно безвреден за човешкия организъм). Гъвкава и мека, чашката се поставя вътре в тялото на жената, което е относително лесна процедура, особено след няколко поставяния. Подменя се приблизително на всеки два часа, като побира по-голямо количество кръв, отколкото попива един нормален дамски тампон. За разлика от него обаче менструалната чашка не се изхвърля, а само се изплаква добре и вече е готова за нова употреба. Средният живот на едно такова приспособление при коректна експлоатация е около 5 години, а надеждността му, особено при правилно подбран размер и поставяне, е изключително висока - без изтичания и нужда от допълнително подсигуряване с превръзка.   

Екопревръзки от естествени материали

Създадени от органичен памук и други напълно естествени материали, без съдържание на каквито и да е синтетични добавки като пластмаси, химикали и ароматизатори. Понасят се изключително добре и от най-чувствителните жени и са напълно разградими. Важно е да се знае още, че за разлика от производството на традиционните средства за дамска хигиена за екопревръзките не се използва хлор, който, освен че предизвиква дразнения на кожата и лигавицата, замърсява околната среда с диоксин. Резултатът е един продукт, максимално щадящ природата и женското здраве.       

Превръзки за многократна употреба

Многократната превръзка всъщност е прапрабабата на добре познатата ни дамска превръзка за еднократна употреба. Не се гнусете предварително от тази алтернатива, тъй като за много жени това е начинът да избегнат контактните алергии и възпаленията, получавани от синтетичните превръзки. Хубавото е, че многократните превръзки са изработени от чист памук, който не е избелван с белина, не дразни кожата и не запарва. В същото време имат добра попивна способност и не пропускат. Единственото неудобство се крие донякъде в това, че след употреба трябва да се перат. Също като менструалните чашки и техният живот може да бъде няколко години, ако се използват и поддържат правилно. В България този вид превръзки са все още слабо познати и не особено долюбвани, но са много добра алтернатива от екологична и икономическа гледна точка.  

Hi-Tech в дамските превръзки

Последното ни предложение за вас, макар и не особено еко, заслужи място в своеобразната ни класация поради изумителните си иновации. След като свикнахме с ултратънки, цветни, копринени, памучни, с крилца, с аромат и темподобни чудеса дамски превръзки, сигурно смятате, че трудно нещо може да ви изненада. Помислете пак! На пазара вече се появиха и буквално хай-тек чудеса в сферата на дамската хигиена като например: превръзки с инфрачервено лъчение, с активен кислород, с анионов чип (излъчване на отрицателни йони). Всички тези екстри би следвало да осигуряват по-голям комфорт и чистота в интимната област, а някои предлагат дори лечебно противогъбично и антибактериално действие.

Както виждате, алтернативи има много - за всеки вкус и джоб, както се казва. Изборът си остава ваш, но понякога си струва да преосмислиш навиците си, ако не заради собственото си здраве, то поне за общия ни дом - природата.

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: