Здраве

Апгар тест... Или скалата на първата минута

Да си новородено - това изобщо не е лесна задача. Не стига, че те подлагат на изморителното излизане на ярка светлина и студен въздух, дърпат те с огромните си ръце, крещят около теб радостно (но на теб изобщо не ти се струват радостни шумните възгласи на

Апгар тест... Или скалата на първата минута

Да си новородено - това изобщо не е лесна задача. Не стига, че те подлагат на изморителното излизане на ярка светлина и студен въздух, дърпат те с огромните си ръце, крещят около теб радостно (но на теб изобщо не ти се струват радостни шумните възгласи на някакви огромни същества), ами те „хвърлят" на един твърд плот и започват да те ровичкат с тръбички и пръсти, покрити с хлъзгави гумени ръкавици. Едвам поемаш дъх, целият си омазан в нещо лепкаво, в никакъв случай не можеш да се ориентираш къде си, какво правят и какво си ти изобщо, ами те подлагат и на тест. Да! Нещо като изпит! Е, извинете, аз на колко години съм, че ще минавам тест? Нали все пак трябва да достигна някакво летоброене, за да ме подлагат на подобни изпитания.

ОТКРИВАТЕЛКАТА

Вирджиния Апгар e създателка на теста. Тя е първата американка, получила титлата професор. Вирджиния Апгар е анестезиолог и е посветила целия си живот на здравето на новородените. През 1952 година създава скала, по която може да се оцени състоянието на бебето веднага след раждането му. Този метод на оценка помага на лекарите да се ориентират бързо за състоянието на новороденото и при необходимост да предприемат спешни мерки за стабилизиране на състоянието му. И до днес неонатолозите от цял свят използват теста на Апгар за преценка на състоянието на бебето от 1 до 15-20 минута след раждането.

АБРЕВИАТУРА

Проф. Апгар не само създава скалата за оценяване здравето на новороденото, но нейното име се свързва в интересна абревиатура, основаваща се върху показателите за изследване:

А (A) - appearance - цвят на кожата

П (P) - pulse - пулс

Г (G) - grimace - рефлекси

А (A) - activity - мускулен тонус

Р (R) - respiration - дишане

ТЕСТЪТ

Вашето бебе поема първа глътка въздух и му е много трудно да се ориентира в новата обстановка. Въпреки шока, то бързо се справя с проблема. Още в първата минута от живота му, неонатолозите го поемат от ръцете на акушер-гинеколозите и веднага го оценяват по теста на Апгар. Той представлява бърза преценка на състоянието на бебето. Всеки от показателите дава от 0 до 2 точки. Най-високият резултат е 10 точки, но специалистите твърдят, че той се получава изключително рядко. Затова не се притеснявайте, ако чуете лекарите да си говорят помежду си, че вашият мъник е събрал например 7.

При тестът не се взима кръв и не се извършват някакви сложни манипулации. Оценката се прави на базата на пет показателя.

ТОЧКОВА СИСТЕМА

Новородените, които имат под 3 точки, изискват спешна намеса още в родилна зала с цел осигуряване на дишане, подава се кислород и се насочва за активно наблюдение и лечение в интензивно неонатологично отделение.

Бебетата с оценка между 4 и 6 точки на 1 и 5 минута също получават специални грижи в родилна зала-подпомагане на дишането, кислород, температурен комфорт и активно следене на адаптацията в следващите 2 часа след раждането.

„Отличниците" с точки между 7 и 10 след обстоен преглед и задължителен тоалет могат да се поставят на креватче и да отидат при майките си.

 Статистиката сочи, че повечето бебета получават между 7 и 9 точки.

Нормалната оценка за здравите новородени е: на 1 минута от 7-9, на 5 минута от 8-9 точки.

При децата с проблеми оценката по Апгар на 1 и 5 минута в повечето случаи е под 7 точки.

ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФОРМАЦИЯТА

Апгар тестът има за цел бързо да покаже на лекарите състоянието на бебето веднага след неговото раждане и най-вече това дали то се нуждае от незабавна медицинска помощ. Той се явява и един от важните критерии за оценка и прогноза в дългосрочен план за развитието на новороденото.

Въпроси към специалиста

Доц. д-р Боряна Слънчева, СБАЛАГ „Майчин дом"

 - Има ли полово различие в резултатите от Апгар тест - при момиченцата и момченцата?

Не, няма значение пола за оценката по Апгар. Оценката на първата минута показва как се е чувствало бебето по време на раждането. Оценката на 5 минута е прогностична за неговото развите.

 - Възможно ли е състоянието на майката по време на бременността и протичането на раждането да повлияят върху резултатите от теста в първата и петата минута?

Да, състоянието на бременната пряко влияе върху плода и оттам всички проблеми, свързани с бременността се отразяват на бебето. Ако бременната има проблеми, се очаква и раждане на бебе с по-ниска оценка по Апгар. Причината е затрудненото хранене на бебето през плацентата и различен по степен кислороден глад. Оценката може да е ниска и при затруднения, свързани със самото раждане- недоносено дете, предполагаема завита пъпна връв, неправилно положение на бебето и др. В тези случаи поради забавяне тоновете на бебето е необходимо раждането да завърши бързо- чрез форцепс, вакуум или цезарово сечение. И в тези случаи причината за очакваната ниска оценка е кислородният глад на чаканото бебе.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: доц. д-р Боряна Слънчева, СБАЛАГ „Майчин дом"

 

 

Сподели: