Отдих и туризъм

АPRES SKI ИЛИ ПРОСТО АПРЕСКИ

Преди години на предложение за ски в Банско мой приятел беше отговорил: „Ти, полудя!

АPRES SKI ИЛИ ПРОСТО АПРЕСКИ

Преди години на предложение за ски в Банско мой приятел беше отговорил: „Ти, полудя! Ако искаш да отидем да караме в южния парк!" Точно се бяхме върнали от Трите долини във Франция. 400 километра писти. Да, не 40 километра, а 400! Обработени, свободни, безопасни 400 километра. Повече от 200 лифта, влека, кабинки, гондоли и всякакви други приспособления с по двама-трима души опашка на тях. Караш без да спираш за нищо друго, освен да се снимаш. В два следобед краката ти омекват от умора и мислиш само как да се добереш до някоя „виличка и лъжичка" на картата, където да хапнеш гореща лучена супа, спагети и да се излегнеш на някой шезлонг, замижал пред спиращата дъха гледка на Алпите. Как ви звучи?

На ски в чужбина. На ски в чужбина с деца. А това как ви звучи? Всичко трябва да започне с внимателна преценка - колко искате да карате, колко искате да си починете и до къде можете да стигнете с децата си. Ако отговорът ви е „Далече!", то тогава не го мислете, а започвайте с офертите. Всичко зависи от вас. Първо решете къде искате да отидете. Австрия? Италия? Франция? Швейцария? Картата е пред вас. Ценово Швейцария е най-високо в класацията, под нея идват Франция, Италия и Австрия. Казват, че най-хубавите писти за каране са във Франция. Моят скромен опит, от три ходения на ски във Френските Алпи, ме е убедил в това. Поне в сравнение с Австрия и Италия. Италианците, знаете, предлагат знаменитата си кухня и стилен комфорт, които също не са за пренебрегване. Австрийците пък ще ви нахранят с наденички до насита и отново ще покарате добре. Много гледни точки, различни вкусове.

Но нека да започнем с пътуването. Обикновено вариантите са два: с кола или със самолет. Има хора, които предпочитат свободата на пътуването с кола. Натоварваш всичко в точка А и разтоварваш в крайна точка Б. Този аргумент не е за пренебрегване. Имайте предвид, че багажът ви за една семейна ски почивка по обем ще прилича на скромната покъщнина на едно циганско семейство. 3-4 чифта ски или сноуборд, обувки, грейки, дебели дрехи, якета, евентуално количка, столче и всякакви принадлежности. Така има огромна вероятност колата ви да заприлича на подвижен катун. Помислете къде ще спи детето ви по време на дългото пътуване и му направете удобно място за това на задната седалка. Трябва да помислите за безопасността и да не слагате неукрепени сакове и други предмети, които при евентуален инцидент биха го наранили. Заредете се с вода, закуски, мокри кърпички, сокчета, играчки за из път и сте готови. Плюсът на това пътуване е, че винаги можете да спрете някъде, дори и да се отклоните. Това може да е приятен повод да си дадете време за малка разходка във Венеция или за пренощуване в някое малко китно градче по пътя. Ако обаче сте решили все пак да летите, заредете се с търпение и със здрави ръце, които да носят багажа.

Почти сигурно е, че ще ви се наложи да вземете кола под наем от най-близкото летище до курорта, а по този път има много подробности, за които трябва да помислите. Когато резервирате колата, имайте предвид огромния по обем багаж, за да не ви се наложи да пътувате свити на 18 между сакове, подаващи се над главите ви. Вземете си багажник за ски. Задължително! И се пригответе да изкарате един курс по редене на куфари в студения паркинг на rent-a-car компанията, която сте избрали. Пътуването със самолет има и своите добри черти - по-бързото придвижване, интересното преживяване за децата, фактът че няма да сте зад волана 12 часа и още много други плюсове. Кое е по-натоварващо за детето, според мен, не може да се каже със сигурност. В по-голямата част от курортите стандартните оферти са от събота до събота, така че може да очаквате леко задръстване по пътя, но във всички случаи е поносимо и няма да ви забави много.

Стигнахме до настаняването. Дали ще наемете хотел, или ще спите в шале е въпрос на джоб, на вкус и на избор. Ако наемете апартамент в шале, което е по-евтиният вариант, за една седмица ще можете да съчетаете комфорта на собствения апартамент с карането на ски и това може да се окаже най-нестресиращият вариант за децата. Можете да намерите апартамент с 1,2, 4 или дори 6 спални, съответно и толкова бани, с просторна дневна с камина, уютна и напълно оборудвана кухня и спа-център два етажа по-надолу.

Навсякъде има вариант да си поръчвате готвено, но ако все пак искате да си починете и да не се грижите за храната по време на почивката си, вашето по-добро решение ще бъде хотел. Защото, представете си, след дългия ден по пистите да ви се наложи да спретнете една вечеря за четирима. По-голямата част от пакетите в хотели са с включени закуска и вечеря. Сутрин ще се радвате на обилна континентална закуска, а вечер на приятно меню със салата, предястие, основно блюдо и десерти.

Хотелите имат и едно друго предимство - хубаво спа. В повечето шалета спа-удоволствията са символични и отделно платени, а няма по-приятно преживяване от хубавата парна баня и хладните води на басейна след ски.

Картата за лифтовете, може би, ще ви се стори скъпа, но веднъж щом се качите на някой от върховете и дишането ви спре за секунди при вида на склоновете пред вас, ще разберете точно какво сте си купили за 200 евро. Какво плащаш? - Удоволствието следите от твоите ски да са първи на пистата. На лифта да не ти са налага дори да спреш преди да се качиш отново. Да не можеш да изброиш малките червени, зелени, сини и черни линийки в дебелата карта в джоба на якето си. 200, 300 или 400 километра писти, влекове, лифтове, гондоли, които те качват на места, където има само сняг като пудра и небе. Срещу тези 200 евро, яхнали някой алпийски склон, има голяма вероятност на моменти да се чувствате като господаря на пистите.

Почти сигурно е, че ще намерите къде да паркирате. А ако сте избрали хотел или шале на пистата, ще забравите за колата си. Сутрин ще обувате ските си пред вратата и следобед отново те ще ви водят вкъщи леко загрели от малкия коняк, изпит на пистата.

Като заговорихме за пиене - не си мислете, че снежните писти ще са единственото ви изкушение. Там, където на картата ви има знак „нож и виличка", ви чака приятна храна, хубава бира и често някое après-ski парти. Относно храната на пистата - ще попаднете в доста изкушаващо за един гладен скиор изобилие. Един стандартен обяд на верандата на някоя от тези високопланински къщички ще ви струва около 20 евро. Останалото е въпрос на настроение. Шотове, силна музика, човек със саксофон по средата на пистата, танцуващи със ски-обувките си младежи. Партита на 3000 метра надморска височина, където според вашата скромна балканска логика би трябвало да има само студ, виелица и камънаци.

Говорим си ние, а забравихме децата. В случаите, в които децата ни могат безстрашно да покоряват наравно с нас алпийските писти, нещата са ясни, но... Ако децата ни са малки и няма как да ги накараме да се спуснат с нас по поредица сини, черни и червени писти от върха? Тук идва забавачката. Хората са го измислили. Навсякъде има организирани ски-детски градини. Можете да оставите малчугана си на една от тези забавачници и може да сте сигурни, че ще си изкара добре. Знам, че няма да го оставите сам. Или поне първите дни. Но така или иначе, ще ви се наложи да го наблюдавате с часове на плаца как пада и става на малките си ски, воден за ръка от някой клоун или докато се провира в снега под лабиринт от надуваеми играчки. Знам, че няма да го оставите сам и да се юрнете да карате, но пък така ще имате възможността да изпиете по един топъл шоколад на някое от кафенетата. Ще се изтегнете на един шезлонг и ще прекарате деня в мързеливо събиране на тен. Което също не е чак толкова лоша алтернатива за отруденото ви майчинско или бащинско ежедневие.

Вечер също няма да скучаете. Почти сигурно е, че в най-близкото селце или в центъра на курорта ще имате много места, на които да изхарчите малко пари. За безсмислен шопинг, който ще включва купуване на поредния безбожно скъп полар или някое ръчно изработено сувенирче, което ще забравите в мига, в който се качите в самолета на връщане. Пъбовете на повечето места са пълни с пияни от бира скиори, а дискотеките с пияни от водка. Пак скиори. Можете да оставите детето на бавачка, естествено. Винаги. Освен, ако не сте се сетили да вземете с вас и някоя баба. Да види малко свят. Вечерните забавления може да са много приятни за малчугана в семейството ви - надбягване с шейни, понита, ледени пързалки, карнавали на пистата, светлинно шоу и фойерверки... Всичко това, съчетано с бляскавия свят на което и да е алпийско селце, може да остави незабравим отпечатък в спомените на хлапето ви.

И накрая! Моята лична класация е:

1.Според мен Франция е най-доброто място за каране. Пистите са високи, обработени и направо безкрайни. Заради петнайсет минути мижане срещу Монблан и едно телешко  с манатарки на 3000 метра надморска височина си струва да положиш всякакви усилия. Много е вероятно да откриете място, където да обувате ските си пред прага - така наречената и много важна за мен ski in ski out екстра. НО: Няма богат избор на достъпни хотели и базата в по-голямата си част е шалета, което директно отказва жените, които не желаят да домакинстват по време на почивка.

2.Италия е вашето място, обаче, ако искате да отседнете в хубав за четирите си звезди хотел, да хапнете вкусна италианска кухня и да се позабавлявате. Обожавам атмосферата на ресторантите им и съм готова да жертвам част от скиорското си прекарване заради това. НО: За съжаление, в голямата си част пистите са ниски и ако случите на безснежна година няма да е добре. В повечето случаи ще ви се налага да карате до пистата или да ползвате шатъли.

3.В Австрия ще похапнете наденички и пийнете бира на пистата, ще може да спите в приличен четири-звезден хотел и да покарате прилично на сравнително ниска цена. Австрийският уют е изключително приятен, когато говорим за ски. Също така в австрийските курорти е почти невъзможно да се сблъскате с лифт с единични дървени седалки, каквито все още можете да видите по френските склонове, например. НО: На моята балканска душа ойларипи - прекарването и островърхите шапки понякога й идват в повече, което си е лично мое мнение.

Автор: Анна Свиларова

 

 

Сподели: