Семейно здраве

Аптечка за почивка

Ваканцията е прекрасно време да отдъхнем, да загърбим ежедневните проблеми, да бъдем със семейството си, да изживеем вълнуващи емоции, да посетим любими места и непознати земи. За децата това е чудесна възможност да се налудуват на воля и да опознаят све

Аптечка за почивка

Ваканцията е прекрасно време да отдъхнем, да загърбим ежедневните проблеми, да бъдем със семейството си, да изживеем  вълнуващи емоции, да посетим любими места и непознати земи. За децата това е чудесна възможност да се налудуват на воля и да опознаят света. За да се получи идеалната семейна ваканция, се нуждаем от добра организация и предварително обмисляне на действията за овладяване на положението при кризисни ситуации. С деца на почивка винаги трябва да сме подготвени за всякакви нежелани инциденти, да знаем как и с какво да се справим с поредния досаден вирус. Затова когато стягаме куфарите, не бива да забравяме аптечката, която заредим с необходимите ни лекарства и превързочни материали.

 "Мамо, лошо ми е!"

Ако хлапето ви тежко понася пътуването, можете да му даде хомеопатично лекарство. Разбира се, можете да справите с положението и други средства. Ако пътуването ви съвпадне с часовете за сън на хлапето ви, то ще проспи повечето или целия път. Така и вие ще си осигурите по-спокойно и комфортно пътуване. В автобус изберете предните седалки, в самолет - мястото до прозореца, за предпочитане над крилете, а в кораб - по средата. При пътуване с кола правeте чести почивки. Много добър ефект срещу прилошаването имат лимоните, портокалите, ябълките и ментовите бонбони. Пригответе достатъчно найлонови торбички и мокри кърпи.

 Слънцето - приятел мой, враг мой

В горещите летни дни рискът  от претопляне и слънчево изгаряне е много голям. Бебетата и малките деца са много чувствителни, тъй като механизмите им на вътрешна регулация и адаптация все още не са напълно развити. Избягвайте следобедните часове и дългото стоене на слънце. Ако претоплите малкото и то получи топлинен удар, веднага го преместете на сянка, намокрете лицето, врата и лактите с вода, дайте му течности. Ако температурата се покачи, преминете към антипиретици и потърсете лекарска помощ.

За да предпазите нежната кожа на детето от слънчевите лъчи, не забравяйте да я намажете със слънчезащитен крем. Ако сте пропуснали и хлапето ви получи слънчево изгаряне, използвайте спрей или мехлем.

 Кръвотечение от носа

Горещината може да предизвика кръвотечение от носа. Ако изведнъж на детето му рукне кръв от носа, успокойте го, запазете спокойствие и самообладание. Нуждаете се единствено от лигнин или чиста салфетка. Поставете в ноздрата, която кърви, хартиен тампон, навит на фунийка, като оставите задния край да стърчи. Ако имате възможност, сложете му нещо студено около носа. Не използвайте спирт и кислородна вода вътре в носа, защото можете да увредите носната лигавицата.

 Сезонът на ожулените колена

Нараняванията и паданията са неизбежни. Ето защо задължително трябва да носите със себе си: кислородна вода, риванол, памук, анкерпласт, цитопласт, стерилни марли, бинт, ножица, пинцета. При по-дълбоки рани ще трябва да се обърнете към лекар. Ако вместо рана, удареното е само подуто и посиняло, добра работа вършат няколко бучки лед, които се притискат към мястото. Могат да се използват и охлаждащи спрейове.

 Досадните обриви

През лятото децата получават чести обриви, причинени от насекоми, растения, храни, слънце. Затова е добре да се подсигурите с противоалергични мехлеми и препарат против ухапвания от насекоми. Ако детето ви има силни алергични реакции, задължително трябва да имате в аптечката антихистаминови препарати под формата на капки и сироп.

 Летни вируси

Смяната на обстановката по време на почивка, консумирането на храна със съмнителен произход и чистота, лошата хигиена, струпването на много хора в летните курорти благоприятстват за появата на инфекции. По това време атакуват ентеровирусите. Те причиняват хрема, зачервяване и болки в гърлото, повръщане и разстройство. При стомашно-чревни проблеми се дават течности, за да се избегне обезводняването, и се прилага подходяща диета. Добре е да имате в аптечката си лекарства за лечение на разстройство, обезводняване, повръщане, за облекчаване на коремната болка, активен въглен при натравяне.

За да се справите с настинки и летни вируси, които вгорчат ваканцията ви, се нуждаете от лекарства за висока температура, капки за нос, спрей с физиологичен разтвор за нос, болкоуспокояващи капки за уши.

 Не забравяйте:

Термометъра

Измерителните лъжички и спринцовки

Упътванията към лекарствата

Телефонния номер на педиатъра

Здравната книжка на детето

 Накрая:

Ако пътувате в чужбина, задължително проучете дали се изискват някакви допълнителните ваксинации, какво е местното медицинско обслужване, къде можете да получите  лекарска помощ, ако спешно ви се наложи, как могат да се отразят храната и климата върху здравето на детето ви.

При всички случаи е добре преди пътуване да се консултирате с педиатъра си за подходящите за вашето дете лекарствени средства и тяхната дозировка.

Аптечка за ваканцията трябва да съдържа:

Рецепти за предписани лекарства (ако има такива)

Лекарства, които детето ви пие редовно

При рани, ожулвания, драскотини, порязвания - антисептик, пластири, памук, стерилни марли, бинт, ножица, пинцета

При обриви и алергични реакции - антихистаминови препарати под формата на капки и сироп; (кларитин, ериус, зиртек, калергин), противоалергични мехлеми (алергозан, псилобалсам), препарат против ухапвания от насекоми

При болка и висока температура - антипиретици и аналгетици

Термометър

Капки за нос, спрей с физиологичен разтвор за нос

При изгаряне - спрей (пантенол) или мехлем (дефламол)

Против повръщане, разстройство, обезводняване, запек (смекта, ентерол, рехидрин)

При коремна болка (бускулизин, но-шпа)

При натравяне - активен въглен

При "морска болест" (кокулин)

Антибактериален препарат за ръце или антибактериални кърпички

Телефонния номер на Вашия педиатър

 

Автор: Татяна Вълчанова

 

 

Сподели: