Нашият дом

АРОМАТИТЕ В НАШИЯ ДОМ

С какво ароматизираме апартамента, къщата, вилата? И какви аромати предпочитаме?

 

„В хола имаме автоматичен ароматизатор, който действа на всеки 15 минути. В тоалетната използваме пръскалка и отделно обикновен ароматизатор в кутийка. В спалнята и кухнята имаме свещи ароматизатори в чашка и ароматни пръчици. Любимите ми аромати са на цветя!"
Мария, 32 г.

Ще тръгнем по ароматните следи в нашия дом, но не онези вдъхновяващи, „вкусни" ухания, които ни отвеждат към кухненската маса. Интересеуват ни един по-друг вид аромати - тези, които ни носят настроение и свежест. С какво ароматизираме апартамента, къщата, вилата? И какви аромати предпочитаме?

Приятните аромати повишават тонуса ни. Дори само миризмата на прясно смляно и приготвено кафе ни ободрява рано сутрин и повдига настроението ни. Като се обграждаме с повишаващи енергията благоухания, ние можем да намалим депресията и да стимулираме творческия си потенциал.

Някои аромати са изключителнo подходящи за прочистване на тежкия въздух и неутрализиране на застояли миризми: чаено дърво, лавандула, бабина душица, хвойна, евкалипт, розмарин, липа и бор. Пазарът ни вече изобилства с най-разнообразни продукти за ароматизиране и освежаване на помещенията - ароматизатори (спрейове) за въздух, ароматни свещи, ароматни пръчици и пр. Свещите и пръчиците създават особена атмосфера и романтика. Но някои от продуктите могат да предизвикат и дискомфорт. Ето защо специалисти често съветват въздухът у дома да се прочиства с природни продукти. Някои от тях са включени и... в менюто ни! Ето и няколко хитри идеи:

Освежител за въздух

Напълнете шише-спрей с вода и добавете 10 капки масло от розмарин, евкалипт, лавандула, бор, портокал, лимон.

Ароматизатор от лимон

Микровълновата печка често натрупва неприятна миризма, която лесно може да се отстрани с резен лимон в купа с вода. Дървената кухненска дъска с неприятен мирис можете да натъркате с разрязан на половина лимон. На дъното на кошчето за боклук слагайте обелки от цитрусови плодове, които обират лошата миризма. За да не станат те източник на замърсяване, не забравяйте да ги сменяте редовно.
 
Абсорбатор на лоша миризма
За да го отстраните силния мирис на прегоряло около печката, сложете купичка с оцет близо до нея. Оцетът ще абсорбира натрапчивия мирис.
 
Ароматизираща прахосмукачка
Капнете две капки ароматно масло в торбичката на прахосмукачката, когато почиствате с нея. Така въздушната струя ще разпръсне приятното ухание из целия ви дом.
 
Ароматни билки
Наберете ароматни билки (лавандула, розмарин, хвойна, маточина и др.) и ги изсушете. Завържете ги в памучна кърпа и ги закачете в гардероба.
 
Аератор за дрешници и килери
Не изхвърляйте остатъците от ароматните сапуни. Изсушете ги, нарежете ги наситно, завържете ги в торбичка и закачете торбичката в дрешника или килера.

Но ако все пак сте привърженици на модерните средства за ароматизиране на дома, то изборът по рафтовете на екзотичните магазинчета е пребогат. Изглежда той е по-богат и от експозициите на световните музеи. Тук обаче ще споменем само някои от тях - онези, които се радват на най-голяма слава.

Ароматни пръчици

Паленето на ароматни пръчици създава уютна обстановка и оздравява атмосферата в стаята. Днес в специализираните източни магазини се предлагат всевъзможни видове пръчици - освен че ароматизират въздуха, те имат и укрепващо здравето действие. Такива са ароматните пръчици за защита функциите на черния дроб и далака, за които се твърди, че премахват чувството на тежест в стомаха. Друг вид имат антистрес ефект и дори повишават сексуалната активност. Някои се използват за профилактика на високото кръвно налягане. Особен интерес през зимата представляват пръчиците против настинка и грип и тези, чийто аромат успокоява кашлицата и действа благотворно на астмата.  

Ароматни етерични масла

Тези концентрати са подходящи за ароматизиране на помещения, сухи цветя и гардероби.

Ароматизатори за гардероб

Освен конвенционалните препарати, по магазините все по-често се срещат и специални деликатни натурални смеси от аромати. Освен че ароматизират дрехите, те прогонват и насекомите.

И още...

...Електрически ароматизатори, гел ароматизатори (в кошничка), обикновени (в плик) или течни, спрейове, ароматизатори за WC, специални ароматизатори за прахосмукачки, които елиминират лошите миризми и ароматизират дълготрайно, абсорбатори за хладилник и кошчета за отпадъци с активен въглен, ароматизатори за съдомиялна машина, които отстраняват неприятните миризми от хранителните отпадъци и освежават машината - в зависимост от качеството си, тези продукти поглъщат лошите миризми и освежават въздуха в помещенията. Обичайни техни „местообитания" са шкафове, гардероби, бани, тоалетни, кошчета за отпадъци, чанти, куфари, обувки - изобщо навсякъде, където се спотайва „врагът" - непрятната миризма, откривана безпогрешно от нашия най-верен агент - обонянието.

С широкото разпространение на климатиците в домовете специално внимание заслужават и спрейовете за дезинфекция и почистване на вътрешното тяло на климатика, които унищожават вредните микроорганизми, включително и тези, които предизвикват алергии. Тези спрейове създават защитен слой и при следващо почистване на охлаждащото тяло микроорганизмите се отстраняват по-лесно. Предлагат се с различни аромати.

Аромати и деца

Чувствителността към аромати става все по-често срещана и все повече хора имат реакция към тях. Парфюмените продукти могат да предизвикат реакция у деца и възрастни с астма, алергии и друга чувствителност към аромати. Силните миризми могат да доведат до астматичен пристъп. Други симптоми на чувствителност включват главоболие, дразнене в очите, носа, гърлото или гадене. Раздразнение могат да предизвикат и дрехи, изпрани с ароматизиран прах за пране, силно миришещи препарати за почистване, както и ароматизиращи препарати.   

Ароматизатори и астматици

Астматичните симптоми  се засилват при миризми и спрейове. Ако имате астматик в семейството, не използвайте силно парфюмирани сапуни, шампоани и ароматизатори.

Ароматерапията

Ароматерапията е алтернативен лечебен метод за запазване на жизнената енергия в организма. Повлиява различни психологични състояния с помощта на етеричи масла.

В Древна Азия етеричните масла, които спомагат за укрепването на организма, са използвани в хирургичната и неврологична практика. В Европа Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с миризма на лимон, а вдишването на хвойна и лавандула се смятало, че предпазва от чума.

Употреба на етеричните масла
Ароматизираща лампа: 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват в лампата.
Ароматизатор за въздух: 5-10 капки етерично масло се капват върху шихтата на ароматизатора.
Вана: 5-10 капки етерично масло или смес от етерични масла се капват във водата на ваната.
Масаж: Етеричните масла или смеси се нанасят върху кожата във вид на масажно масло, приготвено чрез смесване на 20 мл растително масло и 1-5 капки етерично масло или смес от етерични масла. (Масажното масло се тества преди масаж!)

Етеричните масла трябва да се съхраняват на хладно, добре затворени в оригинални шишета. Пазете ги от малки деца и употребявайте само разредени върху кожата и лигавиците. Никога не прилагайте етеричните масла директно върху кожата! Също не употребявайте в първите месеци на бременността и при бебета. Не ги приемайте вътрешно, освен ако не са предписани от специалист. Етеричните масла не се използват едновременно с хомеопатични средства.

Ароматерапия и бременност

Бременността не означава отказ от аромати. Напротив, в този период от живота си жената трябва да е хармонична и изпълнена със светли чувства, наслада и радост. Към ароматерапията в този период обаче трябва да се подхожда внимателно. Има етерични масла, които не се препоръчват по време на бременност, тъй като може да предизвикат преждевременни контракции на матката. Ето и основните от тях: анасоново семе, арника, босилек, бреза, карамфил, жасмин, камфор, кедрово дърво, кипарис, канела, майорана, маточина, мира, хвойна, индийско (мускатово) орехче мента блатна, мента люта, пелин, роза, розмарин. Към лайката и лавандулата също трябва да се подхожда предпазливо. При всички случаи, трябва да се консултирате с лекар, особено ако бременността протича с някакви усложнения. По отношение на етеричните масла спазвайте следните правила:

- Използвайте не повече от половината от обичайната доза етерични масла

- Използвайте само силно разредени етерични масла

- Използвайте само етерични масла с доказан натурален произход и качество

- Напълно изключете оралната им употреба.

По време на бременност етерични масла се използват, за да минимализират неприятните ефекти, съпровождащи този период - гадене, болки в кръста, отоци на краката и др. Ето и етеричните масла, разрешени по време на бременност при внимателна употреба: портокал, бергамот, гераниум (здравец) - в малки дози, жасмин (внимателно), лавандула (внимателно), лимон, мента японска (внимателно), розово дърво, роза (внимателно), лайка (внимателно), сандалово дърво, бор (внимателно), чаено дърво, евкалипт.

Изкуството на благоуханнията

Ароматите у дома впечатляват приятно гостите ни, влияят добре на нашето емоционално и физическо състояние. Винаги е приятно около нас да се носят свежи ухания, които ни дават сила и бодрост. Но умението да се избира подходящ ароматизиращ продукт и аромат е истинско изкуство.

Гостна
Семейни празници, дългоочаквани срещи и приятелски разговори, всички те се случват в гостната. Стремежът е тази стая да изглежда винаги приветлива и изискана. Тя е, така да се каже, «лицето» на дома. Усещането за това помещение се допълва от ароматите на цитруси: грейпфрут, лимон. Уют внася топлият аромат на бергамот. Тези аромати изпълват стаята с особено настроение. За гостната подхождат чудесно и успокояващите аромати на дърво и ванилия, които създават спокойна и релаксираща атмосфера.

Спалня
Към избора на аромати за спалнята трябва да подходите изключително внимателно. Като изхождате от това, че тук се спи и почива, подберете леки и спокойни аромати, за да се събудите отпочинали и без главоболие. Тук е мястото на вълнуващия аромат на рози, както и на хмела. Лавандула и иланг-иланг ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите, ако страдате от безсъние. Подходящи за спалнята са също розмаринът, здравецът и кедровото дърво. Има едно важно правило:  да не смесвате успокояващи с ободряващи ухания.

Кухня
Ако гостната е лицето, кухнята е сърцето на един дом, да не говорим, че за гастрономите и кулинарите си е направо света обител. С блажена усмивка вдишваме аромата на топли банички и ободряващия аромат на кафе сутрин. Кухнята примамва и повдига настроението, но тук често има не толкова приятни и доста остри миризми. За да изпълните с уют и свежест това помещение, изберете източни ухания: иланг-иланг, розмарин. Ароматните масла се използват в много малки количества поради високата си концентрация. Можете да направите и нещо съвсем просто, като да гледате в саксийка босилек или чубрица.

Баня
Банята с право е наричана най-ароматното помещение в дома. Днес съвременните козметични средства не само се грижат за кожата и косата, но и са идеални ароматизатори. Ободряващите душ-гелове, отпускащата пяна за вана, морските соли с екзотичен аромат, шампоаните с тропическо ухание - всички те изпълват банята. Ето защо, тя не се нуждае от специално и постоянно ароматизиране. Основният акцент тук е другаде - чистотата. Редовното измиване с дезинфектиращи препарати не позволява на бактериите да се размножават. А именно те често се явяват основна причина за лошата миризма. Използвайте и ароматизатори, които да неутрализират силната миризма на почистващите средства.

И все пак, не забравяйте, че най-добър е свежият въздух. Ароматизирайте, но и проветрявайте добре вашия дом!

 

 

Автор: Надя Йончева

 

 

 

 

Сподели: