Бременност

Арт бременност

Знаем колко важно е доброто здравословно състояние на майката за развитието на детето в утробата, но едва през последните години се заговори за пренаталното възпитание.

Арт бременност

Неговите възможности и адаптацията му към външния свят могат да бъдат подкрепяни и възпитавани по естествен път чрез начина на живот, емоционалната настройка и заниманията на майката още по време на бременността. 

Майката и детето са неразривно свързани и зависими един от друг и владеят изкуството на общуването без думи. Те могат да „работят" ефективно като творчески тандем, за да прекарат възможно най-приятно и пълноценно 9-те месеца на бременността, и по този начин да са по-подготвени за срещата си очи в очи след това. Заниманията с различни форми изкуство, или т. нар. арт терапия, са един прекрасен и лесно достъпен метод за постигане на тази цел.

Добре за мен - добре за теб

Всяка бременност е огромна промяна в живота на жената - независимо дали се случва за пръв или за пореден път, появата на едно дете разширява и предефинира нейната роля. Деветте месеца са естественият период за психологическа настройка, през който бъдещата майка се подготвя емоционално и физически за появата на бебето. Често тя изпитва смесени чувства - близките й са във възторг от бременността й, докато тя се чувства несигурна, объркана, понякога дори необяснимо тъжна. Което, разбира се, не пречи в същото време да е безкрайно щастлива и трепетно да очаква рожбата си! Парадоксите на бременността!

Именно тук може да помогне арт терапията - тя помага на жената да постигне баланс, да си възвърне самочувствието и самоконтрола и не на последно място - да насочи енергията си основно към радостното очакване на детето. Така тя усвоява постепенно ролята си на майка и своите разрастващи се отговорности. Като добър страничен ефект арт терапията по време на бременност намалява възможните усложнения при раждането и спомага да бъде избегната следродилната депресия.

Удоволствието от приятните часове, прекарани в различните форми на творчески занимания, засилва връзката между майката и детето и дава възможност на бебето да се докосне до положителния ефект от тези преживявания още в корема на мама.

Изкуство за двама, изкуство за трима

Рисуване, музика, танци, моделиране, бродиране, плетене, декупаж, колаж, фотография... а защо не и кулинария? Начините за творческо изразяване са безкрайни. Чрез всеки един от тях чувствата на бременната намират своя израз по забавен и приятен начин, без да е необходим предварителен опит или пък изключителен творчески гений.

Различните форми на изобразителното изкуство (или т. нар. изотерапия) са в центъра на съвременната арт терапия. Повечето от тях са лесно достъпни и дават необятни възможности на жената да изразява себе си чрез избора на цветовете и форми, като разгръща на воля фантазията си. Домашните занимания с рисуване, например, биха могли да се допълнят с музикотерапия.

Музикотерапията успокоява и майката, и детето, носи хармония и баланс, особено ако е съчетана с подходящата  релаксираща атмосфера. Специалистите препоръчват слушането на класическа музика или детски песнички, но все пак вкусът на мама е водещ в този избор. Ако пък се занимавате с пеене - още по-добре. Така детето свиква още повече с вашия глас преди раждането. Татковците също могат да се включат тук и да подготвят своята роля в пълноценното общуване с наследника.  

Ако имате повече енергия, можете да заложите и на терапията с танц - едно от най-древните и спонтанни изкуства, които нямат нужда от никакви допълнителни материали. Танц терапията дава възможност да опознаете по-добре своето тяло и неговите граници, да обърнете внимание на дишането си (което е толкова важно по време на раждането и не само!) и, разбира се, да дадете пълен отдушник на своите емоции. Отново става и за трима!

Друга интересна практика, в която и бащите могат да се включат, е боди артът (с безопасни бои!). Рисуването по коремчето на бъдещата мама е забавно, носи магията на доброто „заклинание", а произведението накрая може да се фотографира и да остави весел спомен в семейните хроники.

В Америка е доста разпространено бременните да си правят лексикони - в тях може едновременно да водите кратък дневник на мислите и преживяванията си, да лепите интересни изрезки, да рисувате и апликирате снимки. Със сигурност вашето произведение ще радва цялото семейство и след раждането на детето, а така ще оставите и на своя наследник ценен подарък за цял живот.

Дали ще изберете да се занимавате сами у дома, или пък предпочитате да се срещате в група с други майки, водена от специалист, всички занимания с изкуство подпомагат процеса на себеопознаване и духовно израстване, засилват творческата енергия и носят удоволствие и добро настроение през цялата бременност!

Автор: Теодора Атанасова

 

 

Сподели: