Бременност

Астма

Бронхиалната астма представлява хронично заболяване на дихателните пътища, проявяващо се с пристъпи на задух, кашлица, свиркащо дишане, тежест в гърдите.

Астма

Тези симптоми са сигнал, че дихателните пътища са възпалени, набъбнали и трудно пропускат въздух, тъй като болестта не е поставена под контрола на специалист.

По време на бременността се появяват фактори, които засилват симптомите на бронхиалната астма. Възможно е да се появят такива и при напълно здрави жени, „отключили" заболяването в деликатния период. Астмата не е опасна за здравето на бъдещата майка и плода, когато е контролирана от специалист, но често е пренебрегвана от жените с обяснението, че трудното дишане в този момент е съвсем нормално.

КАКВО ПРЕДИЗВИКВА ПРИСТЪПИТЕ

Много неща от ежедневието могат да причинят пристъпи или да обострят състоянието на болестта:

* Домашен прах - специално внимание трябва да се обърне на акарите и техните екстременти, тъй като се смята, че те са основните домашни алергени;

* Слюнката на кучета и котки;

* Хлебарки - тяхната слюнка вреди на дихателните способности на хората;

* Места с големи замърсявания на въздуха;

* Силни миризми и тютюнев дим;

* Полени от цветя и дървета;

*Твърде студеният въздух през зимата може да причини бронхоспазъм;

*Активен спорт или физическа работа, силен смях или крясък;

*Някои обезболяващи медикаменти;

* Някои добавки към храните, които се използват за консервиране;

* Наднормено тегло;

* Силни стресови състояния;

* Вирусни инфекции.

ПРЕЗ БРЕМЕНОСТТА

Всяка бременна жена увеличава теглото си, което я кара да диша учестено. Ето защо дробовете й се подготвят за нов начин на работа. Освен това нарастването на корема изменя формата на долната част на гръдния кош и увеличава натиска към диафрагмата, което води до необходимостта от по-дълбоко вдишване. Жените с установена бронхиална астма задължително трябва да проведат консултация със специалист-алерголог, за да им се назначи необходимата терапия и да се предвиди по-стриктното наблюдение на бременността.

 Една трета от жените не забелязват промени в астмата си по време на бременност, други забелязват подобрение, а трети може да се сблъскат със засилване на нейните прояви през деветте месеца.

МОЖЕ ЛИ БРЕМЕННОСТТА ДА ОТКЛЮЧИ АСТМА

Установено е, че някои жени забелязват симптомите на бронхиална астма за първи път през бременността, но това не означава, че тя възниква именно в този период. При по-обширен разговор се установява, че оплаквания е имало и преди, но те са били леки и са отминавали бързо, затова са били пренебрегвани.

ВЛИЯНИЕТО ВЪРХУ ПЛОДА

Всяка бъдеща майка силно се притеснява да приема лекарства по време на бременността, защото смята, че непременно това ще навреди на развитието на бебето. Специалистите обаче считат, че липсата на лечение и овладяване на астмата са по-рискови за плода, отколкото лекарствените средства. Освен това е сигурно, че ползването на инхалатори, разрешени за употреба при бременни, не може да предизвика риск от вродени малформации.

РАЖДАНЕТО

Въпреки успешното проследяване на бременността неизменно стои въпросът за начина на раждане. Все пак дишането е едно от най-важните неща, когато бебето се появява по естествен път. Практиката показва, че повечето майки астматички раждат без усложнения. Единственото условие е около 2 седмици преди термина жената да се яви на преглед при специалиста, който я наблюдава, за преценка за допълнителна противоалергична подготовка за предстоящото събитие. Секцио се препоръчва в случаите, когато бременността е протекла тежко, това е било свързано с астмата и състоянието на майката и плода не позволява раждане по естествен път.

Много млади жени считат, че установяването на заболяването е пречка за раждане на дете. Бронхиалната астма обаче не е причина да се изпада в паника. Важното е да се предприемат няколко основни мерки. На първо място да се осъществи профилактика, като се осигури оптимален контрол на заболяването през целия период на бременността. На второ място да се премахнат възможно най-много фактори, предизвикващи пристъпи. Не на последно място бъдещите майки трябва да си осигурят спокойна среда без стрес и възникване на непредвидени ситуации.

ПЪРВИ СИМПТОМИ

Симптомите, които предупреждават за наличие на заболяването, са обичайни както за бременната жена, така и за всички останали хора:

* трудно дишане по време на извършване на обичайните дейности

* силно проявяваща се кашлица нощем

* по-често се налага да се употребява инхалаторът.

Въпрос към специалиста

д-р Цветелина Лазарова

При доказана астма може ли жената да планира бременност?

Бронхиалната астма не се явява противопоказание за бременност. Добре би било при пациентките с поленова астма така да се планира бременността, че раждането да е извън поленовия сезон.

Наследствено заболяване ли е астмата?

До определена степен. Наследява се само предразположението към заболяването, но изявата й зависи и от външни фактори, които могат да отключат симптомите.

Как влияе бронхиалната астма върху кърменето на детето?

Кърменето е полезно във всички случаи и астмата не е противопоказание за него. Майките могат да продължат своето лечение с определени лекарства, които в терапевтични дози не преминават в организма на бебето чрез кърмата.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Цветелина Лазарова, Алерголог в УМБАЛ „Александровска", Клиника по алергология, тел. 0889 430 180

 

 

Сподели: