Развитие и обучение

Аз, отличникът

„Не бях най-добрият в класа, но съучениците ми вероятно са виждали потенциал в мен, защото прякорът ми беше Айнщайн.“

Аз, отличникът


„Не бях най-добрият в класа, но съучениците ми вероятно са виждали потенциал в мен, защото прякорът ми беше Айнщайн." Кой би повярвал, че думите принадлежат на гениалния Стивън Хокинг? Е, наследникът ви може все още да не е дал заявка за блестяща научна кариера. Но би било далновидно от ваша страна да му помогнете да усъвършенства подготовката си за училище. За да ви спомене в благодарствената си реч на Нобеловите награди, разбира се. Физик, астронавт или футболна надежда, малчуганът има нужда от солидни образователни навици. Създайте ги заедно, следвайки препоръчаните от американски преподаватели пет стъпки за отлични ученици.

Съветите са подходящи не само в началото на учебната година, но и в навечерието на нов срок, както и при завръщане от зимна или пролетна ваканция.

1. Организиран хаос

Първата крачка към въвеждането на детето в лигата на отличниците е добрата организация. Да, ще бъде трудно да овладеете хаоса в пъстрата Вселена на мъника. Опитайте с календар, в който са документирани задачите му за седмицата. Например: изпитване по история във вторник, есе по литература в четвъртък. Когато предстоящите събития са надлежно отбелязани, вероятността да се забрави някой проект е нулева. А и ще можете да контролирате изпълнението на плануваното.

2. Разни класове, разни часове

Различните класове изискват различно време за упражнения. Според специалистите отвъд Океана, оптималната продължителност на ученето у дома е:

  • 5-15 минути за учениците от 1-ви до 3-ти клас
  • 30 минути за тези в 4-ти и 6-и клас
  • 30-60 минути за хлапетата от 7-ми до 9-и клас
  • 2 часа за тийнейджърите от 10-и до 12-и клас

Хубаво е програмата на малкия сладур да е гъвкава. Ако в сряда е зает в групата за рисуване, може да навакса с домашните на следващия ден. Важното е да планира разумно ангажиментите си и да не пренебрегва нито задължителните предмети, нито извънкласните.

3. Учебна станция

Във века на смартфоните, таблетите и социалните медии, дори и най-съвестното дете може лесно да игнорира наближаващи тестове и класни. Предотвратете нарушаването на дисциплината, като създадете специален кът на ученика. За целта преместете бюрото му в обща територия - кухнята или хола. Не се притеснявайте, че малкото човече няма да може да се концентрира. Напротив, усещането, че не пропуска нищо от виртуалния свят, ще му даде нужното спокойствие да се фокусира върху реалния. 

Снабдете обособеното за учене пространство с канцеларски материали със забавен дизайн, които да провокират творческите качества на вашето съкровище. Нека комплектите с пособия са два: един за вкъщи и един за училище. Така ще избегнете суматохата със забравените у дома моливи преди контролното по математика. Не забравяйте и периодично да наглеждате детенцето, за да видите дали се нуждае от помощта ви.

4. Знам и мога

За да се стреми към усвояването на знания, малчуганът трябва да вижда ползите от тях. Ето защо се постарайте ежедневно да му показвате значимостта на наученото. Ако хлапето изучава испански, заведете го в автентичен мексикански ресторант и го помолете да поръча ястия за цялото семейство. Мъникът ще се почувства горд от речниковия си запас и със сигурност ще иска да го разшири.  

5. Полезно и приятно

Постиженията в училище са от много голямо значение, но не са единствените смислени моменти в битието на детето. Насърчавайте интересите му, като спорт, музика, изкуство или актьорско майсторство. Общуването с приятели също ще допринесе за развитието на мъничето и превръщането му в активен, пълноценен и щастлив... отличник.

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: