Здраве и красота

Бал с маски

Козметичните маски за лице принадлежат към едни от най-древните средства за поддържане на кожата млада и еластична. С времето, обаче, тяхната актуалност не само не е намаляла, а, обратното, продължава да расте.

Бал с маски

Митове и истини за маските

Кога точно жените за първи път започват да използват маски не е известно. Едни източници посочват като създател на тази „мода" Клеопатра, други - богинята на любовта Афродита. Както и да е било, маските остават едни от най-ефективните процедури за грижа за кожата. Но, естествено, както често се случва, колкото по-силна е традицията в дадена област, толкова повече са и митовете около нея.

Ето някои от най-разпространените митове за маските за лице!

МИТ №1
Много жени смятат, че колагеновите маски значително укрепват овала на лицето.

ИСТИНА
Колагеновите маски подобряват структурата на кожата, от което произхожда неголям повдигащ ефект. Но за по-дълготрайни резултати за укрепване на овала на лицето, са необходими физически упражнения, масаж и други процедури.

МИТ №2
Маските за мигновен ефект не са вредни за кожата и са подходящи за всекидневна употреба, тъй като дават видими резултати.

ИСТИНА
В състава на маските „мигновен ефект", като правило, влизат много активни компоненти. Такива маски може да се използват само отвреме навреме и в екстремни случаи, но не са подходящи за регулярна употреба. Кожата бързо привиква към допинга и не може без постоянна стимулация.

МИТ №3
Психолозите твърдят, че маските, в които има „вкусни" съставки оказват не само местен овлажняващ и освежаващ ефект, но имат и антистресово въздействие, благодарение на аромата им.

ИСТИНА
Маските с шоколад, шампанско, червено вино съдържат много витамини, активни вещества, уникални микроелементи, които лесно се усвояват през кожата и постъпват в кръвта, затова те се считат за маски с двойно действие - оказват добър както местен, така и общ ефект, което не е заради аромата им.

МИТ №4
Колкото повече стои маската на лицето, толкова по-силен е ефектът.

ИСТИНА
Всъщност не се препоръчва да се превишава времето на въздействие на маската, указано в инструкциите. Увеличеният период не дава по-добър ефект, а е по-вероятно да предизвика раздразнение на кожата.

МИТ №5
След измиване на маската трябва да се слага крем.

ИСТИНА
Не е желателно да слагате крем, тъй като съставките на маската са подхранили кожата с достатъчно полезни вещества и кремът може да я пренатовари и да запуши порите. Може и да я протъркате с пръсти, при нанасяне на крема. След снемането на маската е желателно да облеете лицето си с прохладна вода или безалкохолен тоник.

Автор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: