Нашият дом

Балкон хамелеон

Преобразете терасата в чуден оазис.

Балкон хамелеон

Българинът е известен с непогрешимия си интериорен нюх. Докато представителите на другите нации обзавеждат няколко стаи, съобразени с вкусовете на обитателите им, нашенецът мисли мащабно. Той има балкон! Следователно, тесничкото помещение ще бъде лятна кухня, зимна градина, склад за рядко използвана посуда и кът за отдих на домашните любимци. Да не забравяме и удоволствието да приготвиш скарата под открито небе (нищо че парфюмните капсули в прането на съседката вероятно няма да се активират заради иначе ароматния пушек). Ако сте от хората, които смятат терасата за външна версия на килера, продължавайте да конкурирате Плюшкин. Усетите ли, обаче, че естетът у вас  напира да се изяви, позволете му да преобрази балкона в китно местенце в градската джунгла.

Започнете начисто

Първата стъпка към новия облик на терасата е старателното почистване на следите от миналото ви. Бидоните със зеле на мама, старите инструменти на татко и първото колело на детето вече нямат място на територията с бъдеще на стилен семеен оазис. Разчистете старите кофи, изхвърлете част от скъпоценната колекция буркани и приберете чушкопека. Измийте балкона и направете експертна оценка на наличното: преценете за какъв сценарий е подходяща площта и действайте.

По-малките тераси не позволяват кой знае колко импровизации в дизайна. Разполагате ли с ограничени квадратни метри, оползотворете ги с:

  • Атрактивна комбинация от плочки с различни размери и фигури за пода
  • Ефектна мозайка на стените
  • Наситен цвят на парапета
  • Няколко саксии с високи растения: хем ще създадат усещане за гостуваща в дома ви гора, хем ще играят ролята на естествен щит срещу любопитни очи
  • Оригинална декорация: рисувани фенери, ярки лампички, стилизирани фигурки на животни ще внесат неподозиран уют в доскоро неугледното помещение

Сиеста и фиеста

При големи балкони нямате оправдание за творческата си пасивност. Строителите на блока са се погрижили да ви осигурят многофункционален терен, а от вас се иска да покажете красотата му. Мисията е изпълнима с умело избрана мебелировка. Удобните кресла с нетипична форма и лавина от кокетни възглавнички са неустоима покана за уединено четене на книги и задушевни разговори. Прибавете щипка разкош към идеалната арена за сладка почивка с ниска маса в японски стил и облечете кимоното в очакване на вълшебно суши под звездите. За да не се почувстват малчуганите игнорирани от обзелата ви страст да превърнете терасата в център на живота на фамилията, зарадвайте ги с малка сгъваема масичка. На нея хлапетата могат да рисуват и да се забавляват с пъзели, докато възрастните се наслаждават на удивително свежия градски бриз.

Освен че е красиво допълнение към стаите в апартамента, видът на балкона е важен и заради статута си на визитка на дома. И ако досега от улицата се е забелязвал единствено просторът с грижливо съхнещо бельо, в новия си живот терасата покорява с нашумелия сайдинг. Виниловата изолация, особено популярна в Канада и САЩ, където е създадена, е прекрасен начин за облицоване на фасадата. Издръжлив и естетичен, сайдингът се монтира изключително лесно и бързо и не изисква никаква допълнителна поддръжка или периодично освежаване. Просто изберете подходящ нюанс и отпразнувайте метаморфозата на балкона хамелеон с вълнуваща фиеста.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: