Нашият дом

Балконът - класическа и модерна употреба

Знаете ли, че когато се измерва квадратурата на апартамент, в нея се включва и външното пространство около него, а именно балконът. Понякога това пространство представлява доста голяма площ, друг път е само символична преградка, но във всички случаи е нер

Балконът - класическа и модерна употреба

Знаете ли, че когато се измерва квадратурата на апартамент, в нея се включва и външното пространство около него, а именно балконът. Понякога това пространство представлява доста голяма площ, друг път е само символична преградка, но във всички случаи е неразделна част от жилището, с определено приложение.

А замисляли ли сте се, че има няколко думи за наименование на това външно пространство и те не са просто синоними, а имат съществени различия в смисъла. Наричаме го балкон, тераса, лоджия, понякога еркер и дори веранда. Първите три са най-близки и хората често ги употребяват без да знаят тънките различия между тях. Оказва се, че всяка от тези думи означава определен вид външно помещение, част от основната сграда.

Балконът е открита използваема издатина извън фасадата на сградата, изградена върху конзолна конструкция, оградена от три страни с парапет.

Лоджията също е открита използваема част, но тя се намира частично или изцяло в рамките на основната сграда, т.е. парапет може да има само от едната страна, а другите две са всъщност стените на сградата.

Терасата е площ извън жилището, отново открита и използваема, но разположена върху терен, колони или някакво друго помещение отдолу.

За да сме съвсем изчерпателни трябва да споменем и еркера, който представлява издатина като конзола, извън основната част на сградата, направена с цел увеличаване на площта на някое помещение. Означава още „закрит балкон", затворен с ограждащи плътни стени. Верандата пък обикновено означава покрита пристройка към къща, но се използва и за голяма беседка в градина или двор.

Според тази класификация излиза, че класическите балкони на панелните блокове са всъщност лоджии, а издатините на по-старите кооперации в центъра на града са балкони или тераси. Но за по-лесно четене ще обединим разновидностите под най-използваното наименование - балкони.

Независимо на кой вид външно пространство са ползватели, хората им намират най-различни решения и приложения. Обичайна практика, зародила се още със строенето на панелните блокове преди години, е да се остъкляват балконите. Най-масовата проява е затварянето на балкона и превръщането му в кухненски бокс, а именно пренасяне на печката, хладилника, фризера и т.н., като по този начин се осигурява повече свободно пространство в самата кухня, по-удобно разполагане на масата и столовете и изолиране на процеса на готвене и разпространението на миризми. За двустайните и по-малки жилища този вариант е много полезен, защото всъщност стаята-кухня може да бъде преобразувана изцяло в стая-спалня, а на остъкления балкон да се помещава кухнята.

В последните години, с промяната на архитектурните стилове и начина на организиране на интериора, се промени и начинът на преобразуването на балконите. Модерни и по-функционални станаха големите помещения, съчетаващи кухня и всекидневна. В други случаи се съчетават спалня и всекидневна. В този смисъл хората започнаха да избиват вътрешната стена на балконите, остъклявайки и изолирайки външната, с цел да се разшири генерално помещението и да стане една по-голяма стая.

Немалко хора предпочитат да запазят балконите си открити, особено ако са на последен или просто на висок етаж в блока. Покрити само с лека слънцезащитна конструкция, откритите балкони са наистина приятно място през лятото, където можем да си правим слънчеви бани, да пием кафе или дори да вечеряме на прохлада, ако пространството е по-голямо. Можем да си създадем истинска градина на открития балкон, с разнообразни цветя, които да аранжираме в саксии и кашпи върху подходящи стойки или да използваме парапета като основа за някое пълзящо растение, което да оформим като красив декор на балкона. Като прибавим един - два плетени или пластмасови стола, с малка масичка, оформяме чудесен кът за отдих и почивка на въздух. За още по-голям уют можем да декорираме балкона с висяща украса, която нежно да подрънква от полъха на вятъра, да сложим красив декоративен фенер, който да свети с приглушена светлина или всичко друго, което ни харесва и ще ни накара да се почувстваме добре, седейки на балкона. Цветна градина може да бъде оформена и на остъклен балкон, разбира се, а можем да си направим дори и мини парник и да си отглеждаме някои дребни зеленчуци и подправки.

Въображението на хората е неизчерпаемо и в желанието си да усвоят пространството на балкона създават доста нетрадиционни решения. Всъщност нерядко срещано е преобразуването на балкона в кабинет или ателие. Полагането на изолация, поставянето на хубава дограма и подходящо отопление и осветление, могат да придадат на балкона вид на истинска стая, със специално предназначение. За хората, които работят или творят вкъщи, оформянето на едно такова лично професионално помещение е наистина полезно.

Доста нестандартни, но въпреки това изпълними са идеите да се превърне балконът във фитнес или сауна. Отново е нужно да се направи саниране - топло- и хидроизолация, дограма, и да се закупят подходящи за размерите на помещението уреди. Фитнес уреди като пътека или колело, лежанка или гладиатор могат спокойно да се съберат и на не много голям балкон. За да се изглезите съвсем, можете да си сложите телевизор или стереоуредба, за да не ви е скучно докато тренирате. Ако предпочитате да отслабвате топлейки се сред ароматни изпарения, за целта се продават мини-сауни, които можете да инсталирате на балкона си. И така разкрасяването става достъпно, без да е нужно да излизате от къщи. И това ако не е удобство!

Ако работата ви е прекалено стресова и имате нужда от усамотяване и релаксация, можете да превърнете балкона си в специална стая за йога и медитация. Поставете красиви картини или пана по стената, килимчета и възглавнички по пода, ароматни свещи и пръчици, сложете плътни щори или завеси, рафтче с любими предмети и книги и се усамотявайте с удоволствие в личното си пространство.

Колкото хора, толкова и идеи съществуват за оползотворяване на външното пространство на жилището. То вече отдавна е излязло от прозаичната рамка на място където простираме прането или държим боклука. Не че хората са престанали да употребяват балконите и за тези неща или като складове за неизползваеми или рядко използваеми вещи, но вече има и по-различен поглед, по-творчески подход. В крайна сметка балконът (терасата, лоджията) е част от нашето пространство за живеене и от нас зависи то да изглежда добре и да ни е приятно да го употребяваме пълноценно.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: