Раждане

Бариера срещу инфекции

Съществуват три сигурни предвестници на раждането – падането на слузестата запушалка, контракциите и изтичането на околоплодните води.

Бариера срещу инфекции

И ако все още не знаете каква е ролята на първия от тях, следващите редове са точно за вас.

Запушалката (наричана още тапа) представлява слузеста течност, резултат от работата на женските полови хормони, и нейната роля е да пази плода от инфекции. Тя се образува през 4-ата-5-ата седмица на бременността. Когато настъпи моментът на раждането, тапата пада, за да освободи пространството за преминаване на бебето през родовия канал по време на изглаждането на маточната шийка.

Най-често срещаните въпроси, свързани с падането на запушалката, са следните:

Ще видя ли, когато падне?

При някои жени тапата пада цяла и тогава е съвсем естествено да бъде забелязана, докато при други тя се отделя на части и тогава е доста по-трудно процесът да бъде усетен.

Кога ще стане това?

Тапата може да падне по всяко време – при сутрешния тоалет, при взимане на душ, докато спите, или докато сте на преглед при своя лекар. Не е задължително дори това да стане преди самото раждане – тапата може да падне и по време на самия процес, едновременно с изтичането на околоплодните води.

На какво прилича?

Слузестата тапа е с консистенция на желе и характерен жълтеникав оттенък. Понякога може да бъде безцветна, със светлокафяв или бледорозов цвят.

Трябва ли да се тревожа?

Ако забележите ясна кръв в слузестата течност на запушалката, това може да е белег на отлепване на плацентата и преждевременно раждане. Спешната консултация в този случай е задължителна.

Падането на слузестата запушалка понякога може да е съпроводено с лека болка ниско долу в корема, наподобяваща менструален цикъл.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Иво Георгиев,

акушер-гинеколог, МЦ „Младост Мед 1”

 

 

Сподели: