Lifestyle

Бащино мляко: могат ли мъжете да кърмят?

Традицията повелява, че е работа на майката да кърми бебето. Във всички случаи, със сигурност е физически невъзможно за бащата да направи това. Или пък не? И какво отражение би имало кърменето в отношенията между бащата и детето, с приятелите му и с майка

Бащино мляко: могат ли мъжете да кърмят?

Традицията повелява, че е работа на майката да кърми бебето. Във всички случаи, със сигурност е физически невъзможно за бащата да направи това. Или пък не? И какво отражение би имало кърменето в отношенията между бащата и детето, с приятелите му и с майката на бебето?

Всички знаем, че майките имат гърди, от които бебето да получи мляко след раждането. Но и мъжете имат зърна, ареоли и гърди. За какво служат те? Дали са рудиментарни органи, остатък от ембрионалното развитие или имат и други функции?

Колкото и невероятно и потресаващо да ви звучи, ето една новина:

Мъжете могат да кърмят.

Ето една още по-потресаваща новина:

Някои мъже не само могат, но и кърмят децата си.

Ако още не сте припаднали, четете нататък.

Много бащи се чувстват в някаква степен дистанцирани и изолирани през първите месеци от живота на бебето, когато основните му потребности от храна и близък телесен контакт се задоволяват лесно само от майката чрез простия акт на кърмене. При някои двойки това може да доведе до известни проблеми, особено ако бащата чувства известно негодувание, че гърдите на жена му, доскоро сексуален обект, са вече „собственост" на бебето и добиват ново звучене за партньора на майката.

Какво, ако няма нужда от такова разграничение? Ако бащите също можеха да споделят тази близка връзка с бебето си?

Много бащи на шега предлагат зърното си на бебето. Смеем се, когато малките будали се опитат да сучат от бащите си. Но дали бебетата всъщност са наистина будали? Дали не знаят инстинктивно, че гърдата си е гърда и може би баща им може да им предложи повече, отколкото той си мисли?

Всички знаем, че мъжете имат зърна и ареоли. Това, над което малко хора се замислят е, че зад тях има скрити млечни жлези. Обичайно жлезистата тъкан е толкова малко, че не се забелязва, но при достатъчна стимулация (хормонална и не само) тя може да се развие и да произвежда мляко. Като количество млякото, което мъжките гърди могат да правят, е по-малко, сравнено с женските, но са известни случаи, в които мъже са отделяли достатъчно кърма за изхранване на бебе.

Вдовец от Шри Ланка е привлякъл вниманието на лекарите със способността си да кърми. Жена му починала при раждането на по-малката му дъщеря. По-голямата му дъщеря (на 18 месеца) така свикнала с майчиното мляко, че категорично отказвала да пие мляко от шише. Неможещ да я слуша как плаче отчаяно, баща й започнал да й предлага своята гърда и открил, че отделя мляко и може да я кърми. Лекарите му смятат, че има хиперактивен хормон пролактин и заради това може да кърми.

История на мъжка лактация при хората

Има данни от християнска мисия през 16 век за индианско племе, където жените имали малки или изобщо неразвити гърди и децата били хранени изцяло от бащите си. Мъжката лактация е била отбелязана за първи път от немския изследовател Александър фон Хумболт през 1858 г. В дневниците си от тази година той описва 32-годишен мъж в източна Бурма, който кърмил детето си пет месеца, тъй като бебето нямало майка или дойка. Също през 1858 г. Дейвид Ливингстоун публикува доклад за същия феномен в планинските части на Шотландия. Наскоро, през 1982 г., 55-годишен мъж от Балтимор, Мериленд, станал известен с това, че е бил дойка за децата на любовницата си. През 2002 г. е публикувана статия със снимкови доказателства във вестник в Зайре, показващ местен мъж, осигуряващ кърма за невръстния си син.

Дали мъжете правят нормално мляко?

Млякото, отделено от мъжете, е на практика идентично с това, произведено от жените, с няколко сравнително незначителни ензима (Macadam, Compleat Mother, 1996); освен тези липсващи ензими, мъжката лактация във всички изследвани видове е идентична с женската. Има твърдения, че млякото, отделено от мъжете, е по-богато на протеини, но тепърва се правят изследвания по този въпрос.

Предизвикване на лактация у мъжете

Според скорошни проучвания (Macadam, Compleat Mother, 1996), значителна част от лактацията е психологическа; желанието да се кърми е голяма част от възможността да осигури мляко за бебето. Гърдата си е гърда. Мъжката лактация е физически възможна и според д-р Робърт Грийнблат правенето на мляко у мъжете може да бъде стимулирано, като се остави бебето да суче няколко седмици, както и с допълнителна стимулация на гърдите чрез изцеждане.

Въпреки физическата възможност, при хората не се препоръчва лактация при мъжете, освен ако не е нужна за бебето.

Ползи от мъжката лактация

Предимствата на мъжката лактация са много. Като начало, кърменето от страна на таткото ще спомогне за създаване на близка емоционална връзка между бащата и детето, която сега е достъпна само за майката. В допълнение, ще осигури много от ползите на кърмата, които детето може да пропусне, ако не я получава. Не на последно място, евентуалното споделяне на грижите за храненето на бебето между партньорите може да допринесе за сближаване на семейството (както и да позволи на кърмещите майки да ударят няколко питиета без притеснения за качеството на кърмата си, когато има кой да ги замести).

Психологическите задръжки

Вероятно много от читателите на тази статия са отблъснати от идеята за мъжка лактация. Трябва да се отбележи, че тази бариера е психологическа, а не физическа - тъй като това не се практикува и не е общоприето, то звучи изначално отблъскващо. Майката е тази, която износва детето и нейните гърди са тези, които (обичайно) се пълнят с мляко след раждането. Затова изглежда логично и очаквано тя да е тази, която кърми, а не бащата. И все пак, това твърдение се базира на психологичните и социалните фактори, а не на физическите.

Мъжката лактация е физически възможна и вероятно може да бъде обмислена в особени ситуации, когато родителите искат да осигурят кърма за бебето си, но майката не може да кърми и няма възможност за донорска кърма.

Предизвикана лактация или релактация

Добре познат и изучен е феноменът на предизвикана лактация при жени, които не са раждали скоро (а в някои случаи - никога), както и на релактация (повторно потичане на мляко) при жени, които скоро са родили, но млечните им жлези са инволюирали до степен да не правят никаква или почти никаква кърма. Този процес може да бъде нарочно подпомогнат чрез употреба на хормонални препарати, билки и лекарства и/или редовна, ефективна стимулация на ареолата и зърното. Има много случаи на майки - осиновителки, които успяват да кърмят частично или дори изцяло осиновените си деца, въпреки че не са раждали. Редовната стимулация на гърдите обичайно позволява да започне да се отделя някакво количество мляко, което обикновено се увеличава на принципа на търсене и предлагане.

Развитие на гърдите при мъжете и жените

Ембрионалното развитие на гърдите при момиченцата и момченцата е идентично. Новородените (както от женски, така и от мъжки пол) понякога секретират мляко през първите дни след раждането под влияние на хормоните на майката, които все още циркулират в организма им. Това мляко не бива да се изстисква, защото ще продължи да се секретира - най-добре е гърдичките да не се пипат и млечните жлези ще инволюират нормално.

През пубертета под влияние на хормоните гърдите на момичетата започват да растат, да трупат подкожна мазнина и да развиват жлезистата си тъкан. Обичайно момчетата не трупат много мазнини, нито развиват млечните си жлези през пубертета - ако това се случи, състоянието е познато като гинекомастия. През юношеските години това най-често се наблюдава при момчета с наднормено тегло, тъй като то повишава нивата на естроген, който от своя страна окуражава развитието на гърдите. При някои юноши това може да представлява сериозен проблем и да изисква хирургична намеса; при други нещата се стабилизират, когато телата им започнат да произвеждат повече мъжки хормони, в сравнение с женски. Отслабване или стабилизиране на теглото също може да помогне за намаляване на гинекомастията.

Как правим мляко?

След раждането тялото на жената постепенно преминава от ендокринен към автокринен контрол на кърмата. Въпреки че хормоните се завръщат към не-бременни, неследродилни нива, ако гърдите се празнят редовно и ефективно, продукцията на кърма на теория може да продължи неопределено дълго време. Това е начинът, по който някои дойки са можели да продължат да правят мляко с десетилетия след раждането на последното им биологично дете. Вероятно по същия начин е възможно и един мъж да продължи да кърми, независимо каква е била причината да се появи кърма, ако гърдите му се празнят редовно.

В света на звездите: 23 декември 2003 г. Филмовата звезда Дъстин Хофман празнува, след като е станал дядо за пръв път този месец, но добрата новина го е довела да развие импулс да кърми. Дъщеря му Джена и съпругът й Шеймъс са посрещнали сина си Аугустус едва преди три седмици и преданият дядо Хофман признава, че преживяното му е донесло странни желания. Той казва: „Чувствах се почти склонен да лактирам. Не го осъзнаваме, но когато се оформяме в утробата, имаме млечни жлези, преди да сме разграничени на мъжки и женски и преди Бог да реши дали да ни направи мъж или жена. Като помислиш, защо мъжете трябва да имат зърна? И все пак, ние имаме. Не се бях замислял за това, докато не започнах да пускам капки!".

Вече има немалко доказателства за бащи от различни епохи, в различни страни, успели да правят мляко и да откърмят децата си, поради непредвидени обстоятелства (внезапно овдовели или болест на майката). Дори има съвременни бащи от „бели" страни, които доброволно искат да споделят кърменето на детето с жена си (не непременно, за да го изхранват, но за да усетят тясната връзка с детето си). Няма много информация как реагират близките им на тази новина (и дали въобще я научават), но това е една интересна възможност бащата да общува по-близо с бебето си, докато то получава ползи от кърменето и физически, и емоционален контакт с баща си.

И така, да помислим... Дали мъжете трябва да се опитат да кърмят? А какво, ако те искат да опитат да кърмят бебето? Ако майката не желае да кърми, дали в този случай „мъжка" кърма е по-добре от никаква?

Дали кърменето е едно от малкото чисто женски неща, които имаме останали или тепърва и този бастион ще бъде оборен в името на равноправието между половете?

Някой да иска малко татково мляко?

Използван източник: статията „Мъжка лактация", професор Пати Стюарт Макадам от Факултета по антропология в Университета на Торонто (Compleat Mother, Fall, 1996, Volume 43).


Автор: Таня Русева

 

 

Сподели: